Kommunedirektør John Sverre Bråthen redegjorde for formannskapet nylig.

– Beklager, vi har gjort en feil

Nes kommune bommet antakelig med nær 28 millioner kroner.

Publisert

Nylig avdekket PBL (Private Barnehagers Landsforbund) at Nes kommune hadde gjort feil i beregningen av driftstilskuddssatser til private barnehager.

Ifølge interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen ville kommunens kostnader blitt 27-28 millioner høyere enn nødvendig, dersom ikke feilen hadde blitt avdekket.

Det får administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, til å advare:

– Når det gjøres slike feil innenfor et tydelig og nasjonalt regelverk, er vi dypt bekymret for konsekvensene dersom regjeringen får gjennomslag for forslaget om å gi alle kommuner ansvar for å utarbeide egne forskrifter om tilskuddsberegning.

Feil hos svært mange

Hver høst fastsetter alle kommuner med private barnehager tilskuddssatser for de private barnehagene. Tilskuddene skal beregnes ut fra et nasjonalt regelverk, der kostnadene til kommunens egne barnehager to år i forveien, danner utgangspunkt.

Private barnehager har krav på å bli økonomisk likeverdig behandlet.

For å forsikre seg om at private barnehager får de tilskuddene som de etter loven har krav på, gjennomfører PBL hvert år kontroll av kommunens satsberegninger.

Hvert år avdekkes det feil i 40-65 prosent av de kommunale satsberegningene. Og feilberegningene utgjør mer enn 100 millioner kroner årlig, ifølge PBL.

Som regel rettes feilene opp gjennom konstruktiv dialog. Uten at det kan forsvare manglende nøyaktighet, sett fra private barnehagers ståsted.

– Det er nesten ikke til å tro at kommunene fortsatt gjør så mange og så omfattende feil i tilskuddsberegningene. Det er alvorlig og helt uakseptabelt at kommunene – selv etter så mange år – ikke er i stand til å beregne riktige tilskudd til private barnehager, påpeker Schjelderup.

Sier fra uansett

– I de aller, aller fleste tilfellene avdekker vi at kommunene holder unna kostnader som etter regelverket skal være med i tilskuddsgrunnlaget, og slik beregner for lave tilskudd til barn i private barnehager, fortsetter han.

For eksempel: Kritiserer Kvinnherads håndtering av barnehagetilskudd

Men også når PBL oppdager at det er beregnet for høye tilskuddssatser, slik som i Nes, tar organisasjonen kontakt med kommunen for korrigering.

Administrerende direktør i PBL Jørn-Tommy Schjelderup

– Rett skal være rett. Private barnehager skal ha de tilskuddene de har krav på, hverken mer eller mindre. Når realiteten er at tilskuddene er for lave til at økonomien i sektoren er bærekraftig, må vi ha et bedre finansieringssystem – ikke flere feilberegninger som tilfeldigvis går i barnehagenes favør, sier Schjelderup.

Hovedpoenget hans er:

– Slik kommunene i dag forvalter sitt ansvar som finansieringsmyndighet, er det dessverre ikke mulig å ha tillit til at de skal håndtere et betydelig mer komplisert system med kommunale forskrifter, slik regjeringen har foreslått.

For lite foreldrebetaling

Den største feilen som ble gjort i Nes, handlet om hvor mye foreldrebetaling som skulle trekkes fra i forbindelse med satsberegningen.

– I stedet for at årsbeløpet på 28.000 kroner per barn er lagt til grunn, er det kun lagt inn foreldrebetaling for én måned, forklarte kommunedirektør John Sverre Bråthen da han orienterte formannskapet om det som hadde skjedd.

Hadde ikke feilen blitt oppdaget, ville de private barnehagene fått om lag 24.000 kroner for mye i tilskudd for hvert barn i barnehagene. Dette ville til sammen ha kostet kommunen 27,9 millioner kroner, gitt at barnetallet i private barnehager er det samme i 2024 som ved utgangen av 2022, ifølge PBL.

Feilen er nå rettet opp, med den konsekvens at kommunebudsjettets bunnlinje kunne økes med i hvert fall ni millioner kroner, sammenlignet med det budsjettforslaget som politikerne først hadde blitt presentert.

– Det må jeg bare beklage. Det er en feil som ikke skulle ha oppstått, sa kommunedirektøren.

Vil måtte ta til takke

PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup mener det er av avgjørende betydning for barn, familier og barnehager at kommunene har et felles regelverk å forholde seg til, slik at feil kan avdekkes og rettes opp.

Han er derfor svært kritisk til forslaget til nytt regelverk for sektoren, som regjeringen sendte ut på høring tidligere i høst. PBL mener den foreslåtte lovendringen i praksis vil fjerne private barnehagers rett til økonomisk likeverdig behandling.

– Regjeringen vil la det være opp til hver enkelt kommune å bestemme hvordan tilskudd skal beregnes. Det innebærer at private barnehager i praksis må ta til takke med de regnestykkene kommunene presenterer, og egentlig ikke har så mye de skulle ha sagt, sier Schjelderup.

Han mener dette er et angrep på likebehandlingen og forutsigbarheten i sektoren.

– Det regjeringen holder på med, kan sette utviklingen av kvalitet og mangfold i barnehagene tilbake flere tiår, sier Schjelderup.

Powered by Labrador CMS