Advokat Hans-Are Nyheim hos Private barnehagers landsforbund.

Sier at kommunen ikke svarer på klager, og heller ikke forholder seg til Statsforvalteren

– Det er en spesiell sak. Jeg tror det er ganske enestående i Norge, sier advokaten. Nå ber han om at det føres tilsyn med Kvinnherad kommune. Kommunedirektøren sier de må se på rutinene.

Publisert Sist oppdatert

I tre år på rad har PBL påklaget Kvinnherad kommunes tilskuddsvedtak, på vegne av lokale medlemsbarnehager. Første år endte det med at Statsforvalteren, basert opplysninger framkommet i muntlig dialog med kommunen, oppfordret kommunen til å gjøre nytt skriftlig og formelt vedtak i saken.

– Siden har vi ikke hørt noe fra kommunen, sier advokat Hans-Are Nyheim hos Private barnehagers landsforbund.

Gjenganger-tema

For årene 2023 og 2024 har tema i PBLs klager vært det samme som for 2022:

Kommunens lønnsutgifter til assistenter og vaktmester i egne barnehager, har blitt holdt utenom grunnlaget når kommunen skulle utmåle tilskudd til de private barnehagene.

– Er regelverket utydelig om hvorvidt disse utgiftene skal telle med eller ikke?

– Nei. At kommunen holder disse utenfor, er uforståelig. Dette er ordinære driftskostnader, og folk som jobber med ungene i de kommunale barnehagene, svarer Nyheim.

Forklaringen kommunen har gitt på at en del assistenter likevel ble utelatt, var at disse ble satt inn på «topp» i kommunale barnehager, som følge av overtallighet da en kommunal barnehage ble lagt ned.

Kommunen argumenterte med at de derfor ikke hørte med til grunnbemanningen.

Millionbeløp

Første året svarte altså Kvinnherad kommune på klagen. Som overordnet klageinstans, fikk Statsforvalter etter en telefonsamtale med kommunen, inntrykk av at PBL hadde fått delvis medhold. Men intet nytt vedtak skal ha blitt gjort fra Kvinnherads side. Siden har det vært helt tyst, ifølge Nyheim.

Klagene som gjelder 2023 og 2024 har ikke blitt besvart. For hvert av årene er det snakk om beløp på rundt et par millioner kroner, som PBL mener skulle vært med i tilskuddsgrunnlaget.

– Plikter ikke kommunen å svare, samt gjøre det Statsforvalteren ber om?

– Kommunen har plikt til å behandle alle henvendelser som kommer til kommunen. Og de har plikt til å gjøre dette innen en viss tid; «uten ugrunnet opphold». De har selvfølgelig også plikt til å rette seg etter det Statsforvalteren pålegger dem, svarer advokaten.

Ber om hjelp

Nå har han sendt en anmodning om bistand til Statsforvalteren i Vestland, der han også ber om at Statsforvalteren oppretter tilsyn med hvordan kommunen forvalter sine plikter som barnehagemyndighet. I brevet oppsummerer Nyheim slik:

«Det er svært problematisk at en kommune så til de grader unnlater å forholde seg til regelverket vedrørende beregning av tilskuddssatser for private barnehager. I tillegg unnlater kommunen å forholde seg til helt sentrale forvaltningsrettslige saksbehandlingsregler og på toppen av det hele så unnlater kommunen å forholde seg til overordnet klageorgan».

– Det er en spesiell sak. Jeg tror det er ganske enestående i Norge. Vi har opplevd flere saker der det har vært feil, og blitt gjort feil, at det har gått lang tid og så videre. Men ikke noe som dette.

– Må se på rutinene

Barnehage.no har bedt kommunedirektør Leif Ove Mikkelsen i Kvinnherad om å kommentere. I en e-post skriver han at han generelt vil takke for at de gjøres oppmerksom på forhold de kan bli bedre på.

– Kommunen må her se på hvordan rutinene for saksbehandling kan bli bedre, skriver Mikkelsen.

– Hvorfor førte ikke Statsforvalters tilbakemelding (i mars 2022) til at noe skjedde?

– Klagen ble delvis tatt til følge etter behandling hos Statsforvalteren og nytt vedtak ble sendt ut. Dette vedtaket har vi ikke mottatt klage på, og en har derfor lagt til grunn at det ble godtatt av klager. I ettertid ser vi at det nye vedtaket kunne vært tydeligere på at det kom som følge av klagen.

Beklager manglende svar

– Hvorfor er ikke klagene for påfølgende to år blitt besvart?

– Etter en gjennomgang i arkivsystemet vårt finner vi at klage på satser for 2023 dessverre ikke er svart ut enda. Vi startet klagebehandling i januar 2023 internt hos oss, men av ulike grunner er ikke dette fullført. Dette beklager vi, og vi vil rette opp snarest.

– Hvorfor skal man eventuelt ikke se Kvinnherad kommunes håndtering som trenering av saken?

– Vi beklager at klagen for 2023 ikke er behandlet, og viser ellers til det som er nevnt ovenfor. Kvinnherad kommune har ikke hatt som formål å trenere saken. En ser likevel at sakene kunne vært håndtert bedre. Klagen for 2024, som ble mottatt for en uke siden, vil snarlig bli behandlet.

Powered by Labrador CMS