En stolt og rørt styrer Margunn Stokhaug Hoås i Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage i Stjørdal ble i dag overrasket med utmerkelsen Årets barnehage 2021.
En stolt og rørt styrer Margunn Stokhaug Hoås i Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage i Stjørdal ble i dag overrasket med utmerkelsen Årets barnehage 2021.

Ble nominert 14 ganger: Her er årets barnehage

Aldri har det vært så stort engasjement rundt kåringen av Årets barnehage i PBL, og vinneren ble foreslått hele 14 ganger. – Jeg er veldig rørt, sier styrer Margunn Stokhaug Hoås - som fulgte prisutdelingen fra skogen.

Publisert

Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage i Stjørdal gikk helt til topps i kåringen av Årets barnehage 2021. Vinneren ble hedret på PBLs digitale lederkonferanse tirsdag, og fulgte selv utdelingen fra uteområdet til barnehagen.

– Dette er en takk for innsatsen vi har lagt ned over mange år, og noe vi setter veldig stor pris på. Dette hadde vi aldri klart uten de fantastiske ansatte, som har gjort en stor jobb, sa en tydelig rørt Margunn Stokhaug Hoås da hun ble overrasket av både kamerateam, ordfører og styremedlem Torstein Johannessen i PBL.

Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (Sp) kastet glans over kåringen, og hadde mange godord å si om Årets barnehage.

– Jeg kan bekrefte at barnehagen er velrennomert i lokalsamfunnet, og at de bidrar til å gjøre oss stolte over det barnehagetilbudet vi har i kommunen.

– Jeg begynte å skjønne det når de leste opp juryens begrunnelse, sier en stolt styrer til barnehage.no.

I tillegg til at Geitspranget scorer høyt på alle kriteriene for å bli Årets barnehage, bet juryen seg merke i at de ansatte har løst pandemien og nedstengingen på en svært god måte, for å ivareta barna og foreldrene, står det blant annet i juryens begrunnelse.

– Det var nok litt spesielt med de ansatte som kasta seg rundt da barnehagene måtte stenge. De bestemte seg for å bygge kjøkken, villmarksleir, de skulle ikke hjem og sitte i sofaen - de skulle jobbe, sier Hoås.

Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (Sp) kastet glans over kåringen.
Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (Sp) kastet glans over kåringen.

Foreslått 14 ganger

Vinneren ble foreslått hele 14 ganger og med mange svært grundige beskrivelser for hvorfor nettopp Geitspranget fortjener prisen. I juryens begrunnelse har de valgt å trekke frem en av de innsendte begrunnelsene fra foreldrene som sier noe om betydningen barnehagen har for barna:

– Vi som foreldre opplever det som svært trygt å ha barna der. Vi opplever at barna lærer fryktelig mye og i vårt tilfelle endret eldstemann sin hverdag i barnehagen familiens hverdag. Vi gikk fra å være litt «innefiser» til å bli skikkelige friluftsfolk med interesse for alt i naturen. Det å verne om og ta vare på den, ikke kaste søppel og ikke overforbruke, har gitt meg og familien min et nytt perspektiv på ting, står det i begrunnelsen.

– Det er svært hyggelig å lese slike tilbakemeldinger hvor en barnehage som er så tro mot sitt eget naturkonsept kan gjøre en slik forskjell, sier juryleder og styreleder i PBL, Eirik Husby, som også trekker frem barnehagens lave sykefravær, det gode arbeidsmiljøet og ikke minst tilfredsheten blant foreldrene hvor Geitspranget blant annet oppnådde fem på årets foreldreundersøkelse i regi av Utdanningsdirektoratet.

Styrer Hoås forteller at nettopp foreldresamarbeidet er noe de ansatte legger stor vekt på.

– Nå blir det kake på foreldrene, det er det ingen tvil om.

– Bidrar til mangfold

Ordfører Ivar Vigdenes fortsatte å skryte av barnehagen:

– Jeg vi løfte det enda et hakk fra juryens begrunnelse. Her har vi en barnehage som har utviklet en pedagogikk som virkelig tilfører noe til mangfoldet i sektoren. Jeg har selv en datter som går i gårdsbarnehage her i Stjordal, mens andre ønsker at barna skal gå i friluftsbarnehage som her. Det at foreldre har valgfrihet og et mangfold av barnehager å velge mellom er viktig.

– Det er veldig artig at han sier det. Vi bruker naturen som læringsarena, og selv ettåringene våre er med når vi drar på tur. Å mestre i naturen er viktig, sier styreren, og fortsetter:

– Når den ene kommer seg opp en bakke, kan de andre snu seg og heie. Vi tenker at det gjør noe med ungene. Å være på tur sammen bidrar også til en sterk fellesskapsfølelse.

Etter at styreren hadde fått summet seg litt, måtte hun svare på hva pengepremien skulle brukes til:

– Pengene skal gå tilbake til barna, foreldrene og de ansatte. Men ut over det har jeg ikke rukket å tenke på det, dette kom som en overraskelse. Men vi skal feire med personalmøte i kveld!

Styrer Margunn Stokhaug Hoås ble overrasket av blant andre styremedlem i PBL, Torstein Johannessen.
Styrer Margunn Stokhaug Hoås ble overrasket av blant andre styremedlem i PBL, Torstein Johannessen.

Hun lovte også samtidig å fortsette den gode jobben barnehagen så langt har lagt ned.

– Dette er en heder for å gjøre en god jobb, og det skal vi fortsette med.

– Har barna fått med seg at dere er Årets barnehage?

– Ja, tydeligvis. Ei av jentene på fire lurte på hva vi vant. Når vi svarte penger, sa hun: Er det sjokolade i de pengene? Så nå må vi på Nille og kjøpe sjokoladepenger, sier en lattermild styrer.

Stemmerekord

Husby måtte medgi at han var rørt over engasjementet rundt årets kåring.

For:

Det er sjette gang PBL deler ut prisen Årets barnehage, som går til en av de om lag 2100 medlemsbarnehagene i organisasjonen. Totalt kom det inn 330 forslag på kandidater fra hele landet, og det har vært et enormt engasjement blant foreldre, besteforeldre og ansatte som i vår foreslo kandidater til prisen. Gjennom hele sommeren har det vært stemt på de fem finalistene på Facebook og aldri tidligere har engasjementet rundt kåringen vært større med ny rekord i antall stemmer på de fem finalistene.

Husby er imponert over de fem finalistene og medgir at det var krevende for styret å kåre en vinner blant de fem.

– Når det er sagt er det en meget verdig vinner fra Stjørdal, som også er den første barnehagen i Trøndelag til å motta prisen, sier han.

Selve premien er i tillegg til penger et utendørsskilt som et synlig bevis på at Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage er Årets barnehage 2021.

– Prisen er først og fremst en hyllest til hele sektoren for den utrolige gode jobben som gjøres i barnehager over hele landet, hver eneste dag. For det er ikke uten grunn at barnehagene scorer svært høyt på tilfredshet blant foreldrene. Hvert år utmerker barnehager – og private barnehager spesielt – seg i store nasjonale undersøkelser om kundetilfredshet, sier Eirik Husby.

Både små og store i Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage fulgte kåringen.
Både små og store i Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage fulgte kåringen.Powered by Labrador CMS