- Dette er helt fantastisk! utbryter daglig leder i Trondalen barnehage når styreleder i PBL, Eirik Husby roper opp barnehagens navn.
- Dette er helt fantastisk! utbryter daglig leder i Trondalen barnehage når styreleder i PBL, Eirik Husby roper opp barnehagens navn.

Se video fra utdelingen: – Det har vært en 20 år lang prosess

Trondalen barnehage i Fredrikstad gikk av med seieren i «Årets barnehage 2017». – Dette er prikken over ién!

Publisert Sist oppdatert

Den nærmeste man kommer for å beskrive Trondalen barnehage, er en blekksprut. For denne samvirkebarnehagen strekker armene sine inn i alt som omhandler barn, foreldre, ansatte, nærmiljøet og helse.

Og i kveld ble de hedret med prisen «Årets barnehage 2017».

– Dette er helt fantastisk! Jeg er så stolt! utbryter daglig leder i Trondalen barnehage, Kristin Epland rørt.

Da det gikk opp for henne at nettopp hennes barnehage er vinneren av prisen, gikk smilet nesten rundt hele hodet.

Toppen av kransekaka

– Dette har ikke kommet gratis, men er et resultat av en årelang innsats av et fantastisk team som har et ekte eierforhold til barnehagen og barna, skryter Epland.

Trondalen barnehage holder til på Gressvik i Fredrikstad kommune. Det har den gjort siden 1997, og i år markerer barnehagen, som rommer 72 barn og 16 ansatte, sitt 20-årsjubileum. Å bli hedret som årets barnehage er bare toppen av kransekaka.

Prisen, som ble delt ut av styreleder i PBL Eirik Husby på PBLs lederkonferanse i Bodø i kveld, består av 25 000 kroner, heder, ære og et skilt med tittelen «Årets barnehage 2017». Husbys godord om barnehagen, høstet applaus og anerkjennende nikk fra kolleger og venner i salen.

Fornøyde foreldre

Det er de om lag 2 000 medlemsbarnehagene i PBL som har kunnet konkurrere om prisen. Det er andre året på rad at prisen deles ut.

– Prisen «Årets barnehage 2017» går til en PBL-barnehage som hver dag hele året blir møtt av fornøyde foreldre. Foreldre som leverer det kjæreste de har om morgenen i trygg forvissning om at barnet får en spennende og innholdsrik dag. Som kan vise til mange spennende årlige prosjekter og som har et oppsiktsvekkende lavt sykefravær og har i tillegg svært tilfredse medarbeidere, sier Husby.

– Vi er så glade, takknemlige og stolte over at foreldrene har stemt oss fram, og det sitter så mange hjemme i Fredrikstad nå og følger med på strømmingen på nett. Foreldrene våre er så rause og det er noe sjeldent i dag, sier Epland.

Lavt sykefravær

For det er ikke uten grunn at prisen går til nettopp denne barnehagen. De ansatte har blitt sitert på at de gleder seg til å gå på jobb og at de ikke vil være hjemme fordi de går glipp av så mye morsomt. I 2016 lå barnehagens sykefravær helt nede på 1,25 prosent.

Husby trekker også fram i sin hyllest, de gode tilbakemeldingene fra foreldrene, barnehagens brede samfunnsengasjement og de har deltatt i flere prosjekter i regi av blant annet Fylkesmannen, kommune og høgskole. Faktisk har alle barnehagens ansatte også nå formell utdanning, enten som barnehagelærer eller fagarbeider.

I likhet med 40 prosent av det øvrige personalet, har daglig leder Kristin Epland vært med på hele den 20 år lange reisen til Trondalen barnehage. Gjennom årene har Trondalen barnehage også jobbet med mange ulike prosjekter, blant annet et matprosjekt som resulterte i egen kokebok og et prosjekt om likestilling og likeverd i barnehagen.

Deler pengene med barna

 

Barnehagen har også laget flere filmer i samarbeid med Fylkesmannen i Østfold, deriblant en rekrutteringsfilm til bruk i ungdoms- og videregående skole, særlig med tanke på å rekruttere flere menn inn i barnehagene.

– Hva skal dere gjøre med pengene?

– Jeg tror nesten vi må dele dem i to og bruke halvparten på barna og resten på de ansatte. Det blir nok rom for både en fest og økt kompetanse, sier Epland, som også trekker fram mottoet til barnehagen «Lek for livet».

Hun vil gjerne benytte anledningen til å sette fokus på den viktige leken, som ligger barnehagens hjerte nært.

– Vi er en samfunnsaktør og det vil vi alltid være. Vi må snakke høyt og tydelig om tidlig innsats i barnehagen, ikke bare i skolen. For uten lekekompetanse, faller de sårbare barna av. Ikke minst er dette et problem for guttene, påpeker Epland og håper politikerne hører etter.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Her er juryens begrunnelse for prisutdelingen til Trondalen barnehage:

  • Prisen Årets barnehage 2017 går til en PBL-barnehage som hver dag hele året blir møtt av fornøyde foreldre. Foreldre som leverer det kjæreste de har om morgenen i trygg forvissning om at barnet får en spennende og innholdsrik dag.
  • Årets barnehage 2017 kan vise til mange spennende årlige prosjekter.
  • Årets barnehage 2017 har et oppsiktsvekkende lavt sykefravær og har i tillegg svært tilfredse medarbeidere.
  • Årets barnehage får også veldig gode tilbakemeldinger fra foreldrene.
  • Årets barnehage har en leder som er veldig opptatt av å ha kompetente medarbeidere og å skape entusiasme på jobben gjennom tydelig ledelse.
  • Årets barnehage utviser et engasjement også utenfor barnehageporten og har blant annet deltatt i flere prosjekter i regi av blant annet Fylkesmannen, kommune og høgskole.
  • Årets barnehage har høy pedagogtetthet. Og i årets barnehage tok alle assistentene fagbrev i barne- og ungdomsarbeiderfaget høsten 2016.
Powered by Labrador CMS