Daglig leder Annette Strand får gratulasjonsklem fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner etter at Norlandia Skistua barnehage ble kåret til Årets barnehage 2018.

Årets barnehage 2018: – Denne går til de ansatte, de fortjener det virkelig

Det var en overrasket og rørt daglig leder Annette Strand som fikk overrakt det synlige beviset på at Norlandia Skistua barnehage er Årets barnehage 2018 i PBL.

Publisert

– Årets barnehage 2018 går til en barnehage som oppfyller absolutt alle kriteriene på en fenomenal måte, sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner da han kunne overrekke det synlige beviset på at Norlandia Skistua barnehage i Oslo gikk helt til topps i årets kåring.

– Nå blir det feiring, det lover jeg! Dette skal komme alle til gode, sa Annette Strand etter at hun fikk overrakt sjekken på 25.000 kroner, som er premien til Årets barnehage 2018. I tillegg består prisen av et skilt som et godt synlig bevis. 

– Hva betyr det egentlig å bli kåret til Årets barnehage? 

– Det betyr veldig mye. Vi jobber hardt, og prøver å være målretta når vi vil skape et godt tilbud, men vi er jo aldri helt i mål. Det å få en slik anerkjennelse i et slikt miljø, det hadde vi aldri venta, sier Strand.

Ga de ansatte mye av æren

Sjefen sjøl ga de ansatte en stor del av æren for utmerkelsen, både fra scenekanten og da barnehage.no snakket med henne og to av de pedagogiske lederne i barnehagen; Seline Risan Sævre og Mette Drivdal, etter kåringen. 

– Hun gir dere mye skryt, men hva vil dere si om sjefen? 

– For at barnehagen skal fungere så bra, ligger det mye på ledelsen. For at både pedagoger og assistenter skal ha et så godt samarbeid, er det Annette som legger grunnlaget for det. Det er et godt grunnlag for det gode samarbeidet. Hun legger ned mangfoldige timer for at vi skal ha det bra på jobb og at vi skal fungere, sier Drivdal. 

– ...så prisen er vel så mye til henne, legger Sævre til. 

Fra venstre de pedagogiske lederne Seline Risan Sævre og Mette Drivdal, og daglig leder Annette Strand, var henrykte og rørte etter at Norlandia Skistua barnehage ble utnevnt til Årets barnehage 2018.

Gode på ski

Norlandia Skistua barnehage ble etablert i august 1994 og var frem til den ble overtatt av Norlandia i 2012, drevet av Hilde N. Skaug og Ole Engstrøm. 

Barnehagen er en friluftsbarnehage og ligger i naturskjønne omgivelser på Frognerseteren i Oslo, ved «inngangen» til Nordmarka. «Skistua» var et samlingspunkt for skigåere med bestyrerbolig, kafedrift og garderober, helt frem til 2003 da barnehagen tok over hele driften.

– Vi er gode til å gå på ski, og viderefører det til de små. Vi er gode til mye, også det, kommer det humørfylt fra den glade trioen. 

I dag rommer barnehagen 84 barn fordelt på fem avdelinger og 20 ansatte.

Les mer om Årets barnehage 2018 her

Godt arbeidsmiljø

Et av de punktene trakk fram i sin begrunnelse, var det gode arbeidsmiljøet i barnehagen. 

– Er det virkelig så bra? 

– Ja, det er faktisk det. Det er et unikt samarbeid og samhold i gruppa. Man spiller hverandre gode, man tør være ærlige og tør å være seg selv og trives. 

For meg er det viktig å få de ansatte til å føle seg viktige i jobben, og stolte av jobben de gjør Og det tror jeg de er; de er stolt av jobben de gjør og stolt av arbeidsplassen sin. Det skaper en veldig god kultur, sier Strand.

Skrøt av alle de nominerte

Styreleder Eirik Husby benyttet anledningen til å skryte av samtlige av de 393 foreslåtte barnehagene da han introduserte kåringen av Årets barnehage.

- Da er vi kommet frem til et av kveldens absolutte høydepunkt. For noen i salen er det ekstra nervepirrende. For nå skal vi kåre Årets barnehage 2018. En pris som først og fremst er en hyllest til hele sektoren for den utrolige gode jobben som gjøres i private barnehager over hele landet, hver eneste dag.

For det er ikke uten grunn at veldig mange barnehager får gode tilbakemeldinger fra foreldrene i ulike tilfredshetsundersøkelser.

– Det er dere som hver dag gjør den viktige forskjellen, sa han til en fullsatt festsal.

Rekordoppslutning

Her går det opp for Annette Strand hvem som er Årets barnehage 2018. Hun er flankert av Edel Ulven (Grandehagen), Oddrun Kvammen (Prestelva), Anette lauareid Hovda (småfolk) og Øystein Brogård fra Tronvik gårdsbarnehage, i tillegg til kunnskapsminister Jan Tore Sanner

Det er tredje gang PBL deler ut prisen. I år kom det inn i alt 593 forslag på 393 forskjellige barnehager over hele landet.

- Det er tredje gang vi deler ut denne prisen og det er fantastisk moro å se hvordan den begynner å feste seg der ute. Responsen i år har vært helt formidabel.

Av alle disse gode barnehagene var det dere fem som kom til finalen. Er ikke det en seier i seg selv, sa Husby, og omtalte samtlige finalister som vinnere. 

De fem finalistene i år var Læringsverkstedet Grandehagen (Eydehavn), Prestelva barnehage (Sortland), Småfolk barnehage (Etne) og Tronvik gårdsbarnehage (Moss), i tillegg til vinneren. 

– Men jeg vil også gratulere resten av barnehage-Norge. For, av alle forslag som kom inn var rundt 95 prosent sendt inn fra fornøyde foreldre som mener at akkurat deres barnehage fortjener å vinne prisen.

Husby fortalte videre at det kom inn forslag på alle typer barnehager, med ulik pedagogisk profil, små barnehager og store barnehager, privateide og foreldredrevne, enkeltstående barnehager og barnehager i store barnehagekonsern.

– Alle med kvaliteter som på hvert sitt vis gjør barnehagen til den beste barnehagen for foreldre og barn som daglig bruker den. Ta det til dere, folkens! Dere gjør en formidabel jobb der ute – hver dag!

Rause barnehager

Husby skrøt også av både engasjementet og rausheten som har preget årets kåring.

FAKTA Her er juryens begrunnelse:

Prisen Årets barnehage 2018 går til en PBL-barnehage som hver dag hele året blir møtt av fornøyde foreldre. Foreldre som leverer det kjæreste de har om morgenen i trygg forvissning om at barnet får en spennende og innholdsrik dag.

Prisen går til en barnehage som har et spennende og godt pedagogisk tilbud, og som på en forbilledlig måte bidrar til å gi barna i barnehagen en god start på livet.

Prisen for Årets barnehage 2018 går til en barnehage som oppfyller absolutt alle kriteriene på en fenomenal måte.

Årets barnehage har over flere år hatt et veldig lavt sykefravær

Årets barnehage har en så høy tilfredshet blant ansatte at den vekker oppsikt hos juryen

Årets barnehage har ikke bare fornøyde ansatte. Foreldrene er minst like fornøyde!

Årets barnehage kan over mange år vise til et godt omdømme med høye søkertall og lange ventelister

Årets barnehage har en høy andel menn og en god kjønnsbalanse blant sine ansatte

Årets barnehage leverer et svært godt tilbud til barn, foreldre og ansatte. Juryen har spesielt merket seg at barnehagen lykkes, til tross for utfordrende økonomiske og politiske rammebetingelser i kommunen.

Årets barnehage er mye ute – og bruker naturen som lekeplass

Årets barnehage har mange spennende prosjekter – ikke minst for å forebygge mobbing

I årets barnehage får barna grunnleggende innføring i Norges nasjonalidrett nummer én – langrenn – fra de er to år gamle.

- Det har vært en fryd å se alle delinger og kommentarer i sosiale medier fra engasjerte ansatte og foreldre som heier på sin barnehage. Dere bidrar til å sette barnehagesektoren på kartet – ikke minst gjennom mange flotte artikler i media

At dere setter pris på å være nominert har vi også registrert. Og det er en glede å se rausheten dere deler dere imellom og hvordan dere har snakket varmt om hverandre.

Jeg vil takke dere alle for jobben dere har gjort – som gode ambassadører for private barnehager, sa han, før han etter hvert overlot ordet til kunnskapsministeren. 

Her kan du se opptak av kåringen: 

Powered by Labrador CMS