Det var en stolt og rørt eier av Langøy friluftsbarnehage, Lise Lauvik, som tok i mot prisen på vegne av barnehagen. Hun ble behørig bejublet av de andre nominerte - Pia Halvorsen fra Den blå appelsin Kanvas barnehage og Royne K. Berget fra Smedhusåsen barnehage i bakgrunnen her - og en fullsatt sal.
Det var en stolt og rørt eier av Langøy friluftsbarnehage, Lise Lauvik, som tok i mot prisen på vegne av barnehagen. Hun ble behørig bejublet av de andre nominerte - Pia Halvorsen fra Den blå appelsin Kanvas barnehage og Royne K. Berget fra Smedhusåsen barnehage i bakgrunnen her - og en fullsatt sal.

Årets barnehage 2016: – En bekreftelse på at det vi gjør er rett!

Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune gikk av med seieren i «Årets barnehage 2016». – Dette er en bekreftelse på at det vi gjør et rett! sier en glad og rørt eier.

Publisert Sist oppdatert

For litt over ett år siden endret Langøy friluftsbarnehage på alt de kjente og på alt de trodde de visste om barnehagedrift. De hadde bestemt seg; fra nå av skulle de være ute. Hele dagen, hele året. I lys og mørke, varme og kulde.

Den lille barnehagen med 41 barn og ni ansatte i Fjell kommune gjorde rett og slett helomvending.

Fikk bedre tid

Resultatet snakket for seg selv: For aldri har de hatt så god tid som etter at de flyttet ut. Alle barna har matpakker og de ansatte bruker ikke tid på matlaging, rydding etter mat, vasking av kjøleskap og alt det andre som følger med. De fleste overgangene er også borte.

Når de eier Lise Lauvik nå står på scenen under PBLs lederkonferanse i Bodø for å bli hedret med prisen «Årets barnehage» den første gangen denne deles ut, er det rett og slett en formidabel innsats som ligger bak.

Bare det at sykefraværet hos barna har gått ned i forhold til tidligere år, og de voksne knapt har hatt en sykedag de siste 12 månedene, sier sitt. Dette fører til stabile voksne og svært lite vikarbruk.

– Barnehagen tenker utenfor boksen, har en sterk og tydelig pedagogisk profil og kan vise til mange spennende prosjekter, både ute og inne. Juryen er rett og slett imponert over kreativiteten i vinnerbarnehagen, sier juryformann og styreleder i PBL, Eirik Husby fra scenen.

Det er de om lag 2.000 medlemsbarnehagene i PBL som har kunnet konkurrere om prisen.

Vil være liten

Prisen er på 25.000 kroner, i tillegg får barnehagen et diplom og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2016».

Det var da Lauvik sto på scenen sammen med de andre nominerte og hørte på juryens begrunnelser, at det demret for henne at de faktisk kunne være vinnere av prisen

– Da han sa at vinneren ikke har vært redd for å ta upopulære avgjørelser og at de har en ekte sjørøverskute, klarte jeg ikke å holde gleden inne lengre, ler Lauvik mens hun danser rundt sammen med de pedagogiske lederne hun har reist til Bodø sammen med.

Lydnivået fra vinnerne må betegnes som over anbefalt desibel.

En bekreftelse

Med favnen full av plaketter og blomster, snakker og ler de fire kollegene i munnen på hverandre mens de ringer en annen kollega slik at han kan spre det glade budskap.

– Så du streamingen? Har du delt det på Facebook? Men det må du gjøre! Vi vant! roper damene inn i telefonen.

– Å bli nominert sammen med så mange fantastiske barnehager, ja, det å i det hele tatt bli nominert, det viser oss at vi gjør noe riktig, at vi er på rett vei, sier Lauvik.

Pris på 25 000 kroner

Hva de skal bruke pengeprisen på 25 000 kroner til, har de ikke diskutert enda.

– Men vi er jo litt impulsive, noe som resulterte i en ekte sjørøverskute som skal sjøsettes snart, flirer Lauvik.

– Vi setter sånn pris på nominasjonen og kåringen. Hos oss er ingen dager like og vi har jobbet så hardt for å bli den barnehagen vi er i dag! sier pedagogisk leder Madeline Børnes.

Står sammen i Stormen

De fire kollegene har stått sammen i endringene og har alle tatt utefag. Og sammen har de stått i stormen som kom med omleggingen av driften.

– Endring gjør vondt og denne prisen viser oss at vi er på rett vei. For vi trives jo best utenfor boksen. Vi går ikke tilbake nå! sier Lauvik.

Juryen, som består av styret i PBL, har spesielt bitt seg merke i at Langøy friluftsbarnehage har valgt å nettopp gå mot strømmen og redusere barnetallet i stedet for å øke, som mange barnehager gjør. Selv om barnehagen er godkjent for over 50 barn, har Langøy friluftsbarnehage satt tak ved 40 barn.

– Prisen er først og fremst er en hyllest til hele sektoren for den utrolige gode jobben som gjøres i barnehager over hele landet, hver eneste dag. For det er ikke uten grunn at barnehagene scorer svært høyt på tilfredshet blant foreldrene. Hvert år utmerker barnehager – og private barnehager spesielt – seg i store nasjonale undersøkelser om kundetilfredshet, sier Eirik Husby.

Nå gleder de glade kollegene seg til resten av oppholdet i Bodø og ikke minst til å reise hjem til barnehagen i Fjell og feire skikkelig sammen med de andre ansatte og alle barna.

Her er juryens begrunnelse for prisutdelingen til Langøy friluftsbarnehage:

  • Årets barnehage 2016 har et oppsiktsvekkende lavt sykefravær og har i tillegg svært tilfredse medarbeidere.
  • Årets barnehage har høy pedagogtetthet, spesielt knyttet opp mot barnehagens pedagogiske profil.
  • Årets barnehage har også turt å ta upopulære avgjørelser som i ettertid har vist seg å bli en stor suksess.
  • Barnehagen har masse spennende innhold og utstyr og evner å bruke det på en måte som bidrar til spennende og utviklende aktiviteter for barna.
  • Vi kan nevne gård med dyr, egen buss, sjørøverskute, sjøhus og småbåter, fotballbane og jammen har de ikke egen snøkanon også!
  • Norske barnehager blir stadig større. Men denne barnehagen har gått mot strømmen og blitt mindre i den hensikt å heve kvaliteten.
  • ü  Årets barnehage er ingen stor barnehage. Med sine 40 barn er den liten og har faktisk valgt å redusere antall barn for å gi en bedre kvalitet.

Her kan du lese mer om Langøy friluftsbarnehage og måten de jobber på:

Powered by Labrador CMS