En stolt og rørt Kathrine Haugland kunne ta imot det synlige beviset på at Haugland gardsbarnehage er Årets barnehage i PBL, sammen med Marit Sikveland og Bente Kristin Solheim.

– Det hadde ikke vært mulig for noen av oss finalister å stå her uten de ansatte

Kathrine Haugland i Haugland gardsbarnehage takket svigerforeldrene, fikk et «midlertidig allergianfall» og sammenlignet opplevelsen med å vinne Idol da hun og resten av de ansatte ble kåret til Årets barnehage 2019.

Publisert

– I årets barnehage får barna grunnleggende innføring i husmannspedagogikken. De kjenner godt til at melken ikke kommer rett fra kartongen i butikken, og de vet hvordan man sår og høster poteter. For barna i Årets barnehage er «Felleskjøpsdressen» vel så mye brukt som parkdress og regntøy... Årets barnehage er... Haugland gardsbarnehage! Sa statssekretær i kunnskapsdepartementet, Julie M. Remen (H), da hun utropte årets vinner. 

Husmannepedagogikken var stikkordet. Da skjønte Kathrine Haugland at nettopp hennes barnehage stolt kan kalle seg Årets barnehage hele det neste året. 

– Jeg burde ha spilt Lotto i dag! Dette var veldig stas, sa en rørt og overrasket barnehageleder da hun var kommet trygt ned fra scenen. 

Tok med seg de ansatte

Sammen med barne- og ungdomsarbeider Bente Kristin Solheim og Marit Sikveland, fagarbeider og pedagogisk leder, hadde hun tatt turen til PBLs lederkonferanse i Bodø. Under festmiddagen i kveld ble hun og resten av de ansatte hedret med tittelen Årets barnehage. 

– De er blant de som har jobbet lengst i barnehagen, det er derfor de er med oss hit til Bodø, sier Haugland, før hun legger til: 

– Det hadde ikke vært mulig for noen av oss finalister å stå her på scenen uten de ansatte. 

ÅRETS BARNEHAGE 2019

Det er fjerde gang PBL deler ut prisen Årets barnehage som skal gå til én av de om lag 1900 medlemsbarnehagene i organisasjonen.

Totalt kom det inn forslag på 129 forskjellige barnehager fra hele landet, og det har vært et enormt engasjement blant foreldre, besteforeldre og ansatte som i vår foreslo kandidater til prisen. I sommer ble det plukket ut fem finalister som har kjempet om å bli Årets barnehage 2019.

De fem finalistene var:

  • Asphaugen friluftsbarnehage
  • Heimtun barnehage
  • Haugland gardsbarnehage
  • Kidsa Øvsttun friluftsbarnehage
  • Skrapeklev barnehage

Tidligere vinnere av prisen Årets barnehage:

2018 – Norlandia Skistua barnehage, Oslo

2017 – Trondalen barnehage, Fredrikstad

2016 – Langøy friluftsbarnehage, Fjell

– Hva betyr det å bli kåret til Årets barnehage? 

– Det er veldig stas. Det føles litt som en hedersbevisning på den jobben vi har gjort over mange år. Det er en pris som favner ikke bare dagens ansatte, men alle som har vært med å bygge opp barnehagen over de snart 20 årene siden starten, til det den er i dag. Vi står støtt i det vi tror på, og vi gjør jobben grundig, sier Haugland. 

Lavt sykefravær

 Pengepremien på 25.000 kroner skal fordeles både på barna, de ansatte og foreldrene.

– Det blir en bra feiring, slår hun fast. 

Spesielt bet juryen seg merke i et meget imponerende sykefravær i barnehagen som har ligget på rundt én prosent de siste tre årene. 

– Det handler om at vi har et veldig bra arbeidsmiljø, sier Marit Sikveland, før hun legger til: 

Kathrine Haugland flankert av de andre finalistene til Årets barnehage.

– Vi trives på jobb. Vi har det kjekt sammen. Vi er en gjeng som er positive og glade, det er mye hygge og mye humor på jobb. 

– Vi har en veldig stabil gjeng, og alle vet hvor viktige de er. Det tror jeg er en veldig stor del av årsaken til det, sier Haugland. 

Haugland gardsbarnehage ligger i Time kommune i Rogaland, og har tidligere vært omtalt i barnehage.no blant annet for sin delaktighet i Eco Farm Kindergartens-prosjektet, som er implementert i EU-programmet Erasmus+. 

– Nå skal vi inn i ytterligere to internasjonale prosjekter, forteller Haugland. 

Skrøt av alle finalistene

I juryen for Årets barnehage sitter styret i PBL. Styreleder i PBL og juryformann Eirik Husby kunne stolt introdusere årets kåring. 

– Det er fjerde gang vi deler ut denne prisen, en pris som er blitt en stor begivenhet blant medlemsbarnehagene. PBL deler ut denne prisen for å løfte frem det gode arbeidet som gjøres ute i barnehagene hver dag, sa han, og gratulerte samtidig alle de fem finalistene.

– I kveld er dere alle vinnere selv om én barnehage vil stå igjen til slutt. Blant 1.900 PBL-barnehager ble 129 barnehager foreslått til prisen. Blant disse var det dere fem som kom til finalen. Er ikke det en seier i seg selv?

Forslagene til kandidater var det stort sett foreldrene selv som sendte inn, kunne han fortelle. 

– Fornøyde foreldre som hver dag leverer det mest verdifulle de har til barnehagens ansatte, og som mener at akkurat deres barnehage fortjener å vinne denne prisen. Ta det til dere, folkens! Dere gjør en formidabel jobb der ute – hver dag!

Han skrøt også av engasjementet til de fem finalistene. 

Utmerkelsen ble overrakt av statssekretær i kunnskapsdepartementet, Julie M. Remen (H).

– Dere bidrar til å sette barnehagesektoren på kartet – blant annet med mange flotte artikler i media og ved å invitere lokale politikere på besøk. Jeg tror mange lokalpolitikere der ute har fått seg en vekker om hva det vil si å drive privat barnehage etter å ha besøkt dere.  

Krevende å kåre en vinner

JURYENS BEGRUNNELSE 

Årets barnehage oppfyller alle kriteriene for å vinne prisen, og de gjør det på en fenomenal måte.

Årets barnehage har et veldig lavt sykefravær – og har hatt det over flere år.

Arets barnehage jobber systematisk og målrettet med å utvikle kvaliteten i barnehagen

Årets barnehage jobber med rammeplanen på en forbilledlig måte gjennom alt de gjør gjennom barnehagedagen.

Årets barnehage har veldig fornøyde foreldre, dokumentert i brukerundersøkelser.

Årets barnehage har også veldig fornøyde ansatte!

Årets barnehage holder ikke til i den kommunen med de beste forutsetningene for å kunne levere kvalitet – men hjemmeværende i en kommune med lave tilskudd, godt under gjennomsnittet i landet.

Årets barnehage er opptatt av bærekraftig utvikling, og bidrar til å ta vare på vår viktige kulturarv.

Årets barnehage har en daglig leder som er opptatt av kompetanseheving, og som har fordypning innen flere pedagogiske metoder.

Årets barnehage jobber med mange spennende prosjekter – deriblant et internasjonalt samarbeid gjennom Erasmus+, som bidrar til å løfte den norske barnehagekvaliteten ut i Europa.

I årets barnehage får barna grunnleggende innføring i husmannspedagogikken. De kjenner godt til at melken ikke kommer rett fra kartongen i butikken, og de vet hvordan man sår og høster poteter.

For barna i Årets barnehage er «Felleskjøpsdressen» vel så mye brukt som parkdress og regntøy. 

Husby er imponert over de fem finalistene og medgir at det var krevende for styret å kåre en vinner blant de fem.

– Når det er sagt er det en meget verdig vinner fra Time og Rogaland som vinner prisen i år, sier Husby.

– Haugland gardsbarnehage leverer veldig bra på alle kriteriene for å bli Årets barnehage. De jobber godt innenfor alle områdene i rammeplanen, påpeker Husby.

I tillegg har de et imponerende lavt sykefravær over tid, svært fornøyde foreldre med toppscore på foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet, de har et spennende internasjonalt samarbeid med barnehager fra seks andre land i Europa og ikke minst kan de vise til stor tilfredshet blant de ansatte, sier Husby.

Powered by Labrador CMS