Glade ansatte i Den blå appelsin Kanvas-barnehage etter at de fikk vite at barnehagen er kåret til årets PBL-barnehage 2020.
Glade ansatte i Den blå appelsin Kanvas-barnehage etter at de fikk vite at barnehagen er kåret til årets PBL-barnehage 2020.

Nominert for andre gang: Den blå appelsin er årets barnehage!

Det var en stolt og rørt daglig leder som fikk overrakt det synlige beviset på at Den blå appelsin Kanvas-barnehage er «Årets barnehage» i PBL. – Det gleder meg aller mest at personalet får anerkjennelse for den gode jobben de gjør, sier Pia Katarina Halvorsen.

Publisert Sist oppdatert

– I årets barnehage er de svært opptatt av barns medvirkning og har en rekke spennende pedagogiske prosjekter de har jobbet frem i løpet av de siste årene. Og i årets barnehage er de vel så opptatt av å dele av egen kompetanse med andre barnehager gjennom ulike kurs og foredrag, og blir av juryen beskrevet som en foregangsbarnehage med sin unike kunnskapsdeling. Årets barnehage er... Den blå appelsin Kanvas-barnehage! sa kunnskapsminister Guri Melby (V) da hun tirsdag ettermiddag annonserte vinneren under PBLs digitale lederkonferanse.

Utenfor barnehagen sto juryformann og styreleder i PBL, Eirik Husby, og Oslo-ordfører Marianne Borgen klare til å dele ut prisen til de ansatte.

– Nå er jeg litt rørt, og ganske ydmyk, for jeg vet at det er mange gode barnehager her i landet, sier daglig leder Pia Katarina Halvorsen etter å ha mottatt prisen på vegne av barnehagen som ligger i Bydel Nordstrand i Oslo.

Om prisen:

Prisen «Årets barnehage» deles årlig ut til en av de om lag 1900 medlemsbarnehagene til PBL. Målet med prisen er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Premien er 25 000 kroner og et skilt som bevis på utmerkelsen.

Juryen består av styret i PBL, og vinneren bestemmes ut fra åtte kriterier:

 • Et basistilbud med høy kvalitet
 • En klar og tydelig pedagogisk profil
 • En god og tydelig ledelse
 • Tilfredse foreldre
 • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
 • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
 • Lavt sykefravær over tid
 • Et godt omdømme

Totalt kom det inn 700 forslag på kandidater fra hele landet innsendt av foreldre, besteforeldre og ansatte.

De fem finalistene som i år ble valgt ut var:

 • Blåbærgrenda barnehage, Rælingen
 • Den blå appelsin Kanvas-barnehage, Oslo
 • Læringsverkstedet Løvåsen, Harstad
 • Regnbuen barnehage, Vefsn
 • Tågvollan barnehage, Oppdal

Det er femte gang at PBL (Private Barnehagers Landsforbund) deler ut prisen som skal gå til én av de om lag 1900 medlemsbarnehagene i organisasjonen. Dette var andre gang Den blå appelsin Kanvas-barnehage var blant finalistene.

– Det er stas å få en slik anerkjennelse. Det gleder meg aller mest at personalet får anerkjennelse for den gode jobben de gjør. Jeg ser det jo hver dag når barna kommer til barnehagen, at de er blide, at de trives og at de har tillit til de ansatte. Det er en daglig premie for meg. Jeg unner dem denne prisen av hele mitt hjerte, sier Halvorsen.

– Personalet er den viktigste ressursen

Barnehagelederen mener at nettopp personalet er den viktigste grunnen til at de kan levere god barnehagekvalitet.

– Vi har en veldig stabil personalgruppe og det har mye å si for kvaliteten, mener jeg. Flertallet av de ansatte har vært her i mange år og sykefraværet har ligget på mellom 1,5 og 2,5 prosent de siste seks årene, fortalte Halvorsen da barnehage.no intervjuet henne i juni i forbindelse med at barnehagen var plukket ut som en av fem finalister.

– Vi er glade i å være med på ulike prosjekter og lære ting sammen. Mye av den kompetansehevingen vi gjør, gjør vi sammen som personalgruppe, sa hun da.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det er stas å få en slik anerkjennelse, sier daglig leder Pia Katarina Halvorsen (helt til venstre i bildet).
– Det er stas å få en slik anerkjennelse, sier daglig leder Pia Katarina Halvorsen (helt til venstre i bildet).

Imponert over alle finalistene

Juryformann og styreleder i PBL, Eirik Husby, er imponert over de fem finalistene og medgir at det var krevende for juryen å kåre en vinner blant de fem.

– Når det er sagt er det en meget verdig vinner fra Oslo som vinner prisen i år, sier Husby.

– Den blå appelsin Kanvas-barnehage leverer veldig bra på alle kriteriene for å bli Årets barnehage. De jobber godt innenfor alle områdene i rammeplanen og er ekstremt gode både på kunnskapsinnhenting og ikke minst kunnskapsdeling med andre barnehager, sier han.

Husby trekker frem at barnehagen i tillegg har et imponerende lavt sykefravær over tid, svært fornøyde foreldre med toppscore på foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet, og at de har mange spennende prosjekter, deriblant bærekraftig utvikling hvor de har jobbet med å redusere plastbruken i barnehagen.

– Jeg har stor respekt for den viktige jobben barnehageansatte gjør. Trygge og gode barnehager – der barna får leke masse, får seg venner og lærer mye gjennom lek – er helt avgjørende, sa Oslo-ordfører Marianne Borgen etter å ha overrakt blomster og diplom til de glade prisvinnerne.
– Jeg har stor respekt for den viktige jobben barnehageansatte gjør. Trygge og gode barnehager – der barna får leke masse, får seg venner og lærer mye gjennom lek – er helt avgjørende, sa Oslo-ordfører Marianne Borgen etter å ha overrakt blomster og diplom til de glade prisvinnerne.

Gleder seg til å feire med barna

Tidligere vinnere av prisen er:

2019 – Haugland gardsbarnehage, Time

2018 – Norlandia Skistua barnehage, Oslo

2017 – Trondalen barnehage, Fredrikstad

2016 – Langøy friluftsbarnehage, Fjell

Her er juryens begrunnelse:

Årets barnehage oppfyller alle kriteriene for å vinne prisen, og de gjør det på en utmerket måte.

Årets barnehage har et veldig lavt sykefravær – og har hatt det over mange år.

Årets barnehage har veldig fornøyde foreldre, dokumentert i brukerundersøkelser.

Årets barnehage har også veldig fornøyde ansatte!

Årets barnehage har en daglig leder som får veldig gode tilbakemeldinger fra de ansatte – og som er opptatt av at alle ansatte skal ha jevnlig påfyll av ny kompetanse. Hun er også en viktig stemme i barnehagedebatten.

I årets barnehage er de svært opptatt av barns medvirkning og har en rekke spennende pedagogiske prosjekter de har jobbet frem i løpet av de siste årene.

Og i årets barnehage er de vel så opptatt av å dele av egen kompetanse med andre barnehager gjennom ulike kurs og foredrag, og blir av juryen beskrevet som en foregangsbarnehage med sin unike kunnskapsdeling.

Årets barnehage er veldig opptatt av en bærekraftig utvikling og for barna er det like naturlig å plukke opp søppel i veikanten som å leke gjemsel.

Powered by Labrador CMS