Årets barnehage 2021

Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage er nominert til Årets barnehage 2021
Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage er nominert til Årets barnehage 2021

Finalist 1: – Alle trekker i samme retning

– Dette er veldig stort for oss. Det sier Margunn Stokhaug Hoås om at Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage er en av fem som kan stikke av med utmerkelsen Årets Barnehage 2021.

Publisert Sist oppdatert

«Engasjerte og interesserte voksne som ser barna våre. Alltid genuint interessert og ser barna der de er. Fantastisk bruk av uteområdene i nærheten av naturbarnehagen, isfiske, skispor, viltkamera, røykerom for å lage mat, turer i skog og mark. Gir barna våre gode og bærekraftige verdier.»

«Barnehagen er så populær at det er stor rift om plassene nettopp på grunn av de ansatte og den måten leder driver barnehagen og den tydelige læringsmåten de driver på. Så denne barnehagen må bare vinne! »

«Hvis ikke denne barnehagen skal være med i toppen i en konkurranse om å være den beste barnehagen så forstår jeg ingen verdens ting.»

Dette er utdrag fra noen av begrunnelsene som er sendt inn om Læringsverkstedet Geitspranget naturbarnehage i Stjørdal.

– Hva var den første reaksjonen da dere fikk vite om nominasjonen?

– Tårene trillet, og jeg tenkte at dette er et langt arbeid som gir resultater. Det er en fantastisk annerkjennelse, og jeg har flotte kolleger med meg, og dette er veldig stort for oss. Jeg vet hvilken jobb som ligger bak dette, sier Margunn Stokhaug Hoås. Hun har selv bygd opp den snart 20 år gamle barnehagen fra starten av. I 2018 kom Læringsverkstedet inn på eiersiden.

– Det var tøft å selge babyen, men vi har fått være den lokale naturbarnehagen vi alltid har fått vært.

Gode ansatte

Læringsvekstedet Geitspranget naturbarnehage ligger i Stjørdal kommune i Trøndelag. I dag går det 64 barn fordelt på fem avdelinger i barnehagen, som har 20 ansatte – hvor flere er menn.

– Jeg har ansatte som virkelig bryr seg om jobben. Geitspranget er en plass hvor små og store har det veldig bra sammen, og vi har fornøyde foreldre som gir uttrykk for det. Vi har en stabil personalgruppe som har vært med i mange år. Vi er snart 20 år, og mange har vært med store deler av tiden, forteller Hoås.

Som naturbarnehage er barna ute store deler av tiden, og naturen og miljø vektlegges.

– Vi ønsker at barna skal ha et positivt forhold til naturen og bruke den med omtanke, sier styreren.

Barnehagen opplever at skogen som lekemiljø bidrar til å løfte kvaliteten på leken sammenlignet med ved å bruke barnehagens eget uteareal. De ser også et klart større innslag av inkludering og samspill mellom barna, kreativitet og fantasi, og en lek som er robust og varig.

– Vi ser at barna har gode holdninger mot hver andre, og at også ett-åringene hjelper hverandre opp. Barna lærer seg å både gi og ta imot hjelp, det syns vi er veldig bra, sier hun.

Årets barnehage 2021

Målet med prisen Årets barnehage 2021 er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2021:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

I tillegg kan leserne stemme på sin favoritt. Avstemningen er åpen fram til 22. august.

Her kan du stemme på din favoritt.

Godt foreldresamarbeid

– Hva er det som gjør dere til en god barnehage?

– Vi har ei personalgruppe som ser verdien i å bruke naturen som lærings- og utviklingsarena. Samtidig er hverdagen preget av et godt samarbeid mellom barn, foresatte og ansatte. Alle trekker i samme retning, og det føles som om man er i flytsonen hele tiden.

– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Det er mye som er viktige oppgaver i barnehagen, men en ting peker seg ut som den aller viktigste. Dette er å lære barna å fungere sosialt i ei gruppe i samspill med andre. Dette er jo ferdigheter de har bruk for resten av livet, og kan være av veldig stor betydning for hvilke muligheter man får videre i et livsløp. Det er altfor sent å starte arbeidet med dette når barna begynner på skolen. Jobben starter når ettåringen begynner i barnehagen. Forebygging er mer effektivt enn reparering, for eksempel. i arbeidet mot mobbing.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– At møtet med skolen er spennende, men ikke preget av stress. Dette er mulig når barna er godt kjent med seg selv og har med seg en iboende trygghet. Vi ønsker å lære barna å bli motstandsdyktige i møte med utfordringer, og vise barna at pågangsmot leder til mestring. Slike barn har bena godt plantet på jorda, og de står støtt i det sosiale samspillet. Empati og sympati er viktige stikkord.

Her er de fem finalistene i «Årets barnehage 2021»:

Du kan stemme på din favoritt her.

Barnehage.no vil fra mandag til fredag denne uken presentere alle kandidatene i egne intervjuer. Tirsdag kan du lese om NLM barnehagene AS, avd. Tryggheim barnehage.

Powered by Labrador CMS