Daglig leder i Asperud FUS barnehage, Rengin Mhema.

– Vil bli vanskeligere å opprettholde gode fagmiljøer

Da barnehagen skiftet eier for ni år siden mistet de mange av sine ansatte. Nå frykter daglig leder ny ansattflukt. Denne gangen på grunn av regjeringens forslag til nytt system for styring og finansiering av private barnehager.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 solgte Oslo kommune ti av sine barnehager til fire private aktører: Norlandia, Barnehagestiftelsen Kanvas, Trygge barnehager (FUS) og Læringsverkstedet.

Salget, som ble banket igjennom av det sittende Høyre/Venstre/KrF-byrådet etter forslag fra Fremskrittspartiet, ble sterkt kritisert av opposisjonen. Også flere foreldre og ansatte protesterte mot salget av barnehagene.

Asperud FUS barnehage på Holmlia i Bydel Søndre Nordstrand var blant dem som fikk ny eier. Barnehagen ble først forsøkt konkurranseutsatt i 2014 og deretter solgt til Trygge barnehager i mars året etter.

I perioden som ledet frem mot salget sluttet flere av de ansatte, opplyser daglig leder Rengin Mhema.

– I 2013 fikk vi vite at kommunen ønsket å selge de ti barnehagene. Begrunnelsen var at de var dyre i drift. Først i januar 2015 ble det klart hvem som skulle kjøpe barnehagen vår. I mellomtiden var det mye usikkerhet og uro knyttet til hvem som skulle overta. Mange ansatte med høy kompetanse sluttet og fant seg jobb andre steder i kommunen. Noen for å bevare pensjonsordningen de hadde, forteller hun.

– Blomstret igjen

Mhema har jobbet i barnehagen siden 2010. Først som fagleder og som daglig leder fra februar 2015. Hun forteller om en utfordrende periode.

– Vi måtte ansette fem nye barnehagelærere. Vi måtte også implementere en ny pedagogisk plattform i samarbeid med FUS-administrasjonen. Det var som å bygge opp en ny barnehage når det gjaldt innhold, rutiner og rammer, sier hun.

– Det tok sin tid, men høsten 2018 begynte barnehagen virkelig å blomstre igjen. Siden da har vi hatt en stabil personalgruppe med høy kompetanse. Vi har fått gode resultater på foreldreundersøkelsen. Vi har også hatt høyt nærvær, med en nærværsprosent på 95,7 og 98,5 de siste par årene.

– Rekruttering kan bli utfordrende

Asperud FUS barnehage rommer nå 54 barn og 14 ansatte fordelt på fire avdelinger.

– Vi er i dag en veletablert barnehage og del av lokalsamfunnet i Bydel Søndre Nordstrand. Det er et sterkt engasjement hos ledelsen og de ansatte for å levere et barnehagetilbud av høy kvalitet til barna våre, sier Mhema.

Nå frykter hun imidlertid å miste ansatte nok en gang. Denne gangen på grunn av regjeringens forslag til nytt system for styring og finansiering av private barnehager.

– Jeg frykter at lovforslaget vil bidra til å svekke rekrutteringen av fagfolk til barnehagen vår og føre til at dyktige ansatte slutter som i 2014 og 2015, sier hun.

– Hvorfor?

– Forslaget bidrar til stor uforutsigbarhet og skaper usikkerhet knyttet til videre drift. Jeg er redd for at dette kan gå utover stabiliteten i personalgruppa, sier Mhema.

Frist torsdag

Det var i oktober 2023 at regjeringen la frem sine forslag til endringer i barnehageloven, med mål om å bidra til at barn i hele Norge har tilgang til et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet.

Lovforslaget har blitt både framsnakket og kritisert fordi det overlater mer av barnehage­reguleringen til hver enkelt kommune.

Fristen for å sende inn svar i den pågående høringen er 1. februar. Asperud FUS barnehage leverte sitt høringssvar i forrige uke.

Her er man blant annet kritisk til at regjeringen vil gi kommunene mulighet til å redusere antall plasser en privat barnehage er godkjent for hvert 10. år ved overkapasitet i hele eller deler av kommunen. Reduksjon av plasser skal da varsles to år i forkant.

Forslaget begrunnes med at det skal muliggjøre langsiktig planlegging for å håndtere perioder med nedgang i barnetall.

«Hvis kommunene gis rett til å redusere antall barnehageplasser, så er vi redde for at foreldrenes rett til å velge barnehage svekkes, og i realiteten vil forsvinne» skriver Mhema i sitt høringssvar på vegne av barnehagen.

I foreslått lovtekst står det at kommunen skal ta utgangspunkt i at reduksjonen i plasser skal fordeles jevnt mellom kommunale og private barnehager, men også legge vekt på behovet for barnehageplasser i ulike deler av kommunen og behovet for å opprettholde plasser med en særskilt profil.

– Vi er bekymret for at kommunen også vil velge å legge ned plasser i vår barnehage ved overskudd på plasser i de store kommunale barnehagene i nærområdet, sier Mhema som påpeker at en reduksjon i antall plasser vil få store konsekvenser for driftsgrunnlaget til barnehagen.

– Med dette forslaget er vi også bekymret for om vi klarer å skape gode fagmiljøer fremover. Hvis det blir usikkerhet rundt hvor lenge barnehagen har godkjenning for det antallet plasser vi har i dag, så frykter vi at det kan bli utfordrende å rekruttere kvalifisert personell.

Overkapasitet

Regjeringen avviser at foreldrenes valgfrihet innskrenkes med dette forslaget. De peker på at barnetallet går ned i mange kommuner og at man derfor trenger muligheten til å nedjustere antall plasser i både kommunale og private barnehager.

Regjeringen mener forslaget bidrar til forutsigbarhet ved at en nedjustering kan skje kun hvert tiende år og må varsles senest to år i forkant.

– Har de ikke et poeng i at man må tilpasse seg en tid med nedgang i barnetall?

– Hvis en plass står tom i en privat barnehage i dag, så koster det kommunen ingenting. Vi får ikke tilskudd for plasser som ikke fylles opp, sier Mhema.

Hun forteller at barnehagen i dag har gode søkertall og venteliste.

– Får man beskjed om å nedjustere kapasiteten med for eksempel ti plasser kan det tilsvare en småbarnsavdeling. Da legges denne ned, ansatte mister jobben og flere familier som ønsker å ha barna sine her vil miste muligheten til det, sier hun.

– Avhengig av forutsigbare rammer

Regjeringen foreslår også at hver kommune skal lage egne, lokale forskrifter om beregning av driftstilskudd, eiendomstilskudd og pensjonstilskudd til de private barnehagene

Den daglige lederen frykter at de økonomiske rammene vil bli dårligere dersom dette forslaget går igjennom.

«For å levere et kvalitativt godt tilbud til familiene og barna som bruker vår barnehage er vi avhengig av å ha forutsigbare rammer og tilskudd. Hvis barnehagens tilskudd til enhver tid er avhengig av kommunens økonomi, vil dette bli uforutsigbart og gi en usikkerhet til driften av barnehagen. Kommunen har fordeler med stordrift og å fordele ressurser innad i kommunen, dette er en fordel som vår barnehage ikke har. I verste fall vil dette forslaget føre til at barnehagen vil måtte legges ned fordi det ikke er økonomiske rammer til å drifte barnehagen» skriver Mhema i høringssvaret.

– De senere årene har rammevilkårene for private barnehager blitt gradvis dårligere. Tilskuddene har ikke økt år for år i takt med lønns- og prisveksten i samfunnet. I tillegg har private barnehager vært utsatt for et ensidig kutt i pensjonstilskuddet og de er påført betydelige kostnader som følge av nye reguleringer, sier Mhema.

– Vi har ikke så mye å gå på. Driftskostnadene er høye i en mellomstor barnehage som vår. Vi følger Oslo kommunes lønnsutvikling og har høye personalutgifter, forteller hun.

– Behov for endring

I høringsnotatet peker regjeringen på at store deler av regelverket stammer fra tiden da sektoren var under utbygging og prioriteringene i stor grad var knyttet til å oppnå full barnehagedekning og vekst. Nå som målet om full barnehagedekning er nådd, er det behov for å endre regelverket i tråd med endrede behov, mener de.

– Er du uenig i at regelverket trengs å oppdateres?

– Det er absolutt behov for endringer, men ikke på den måten regjeringen foreslår, sier Mhema.

– Hva mener du blir viktig?

– Om endring virkelig skal være til barnas beste, må alle barnehager være sikret en finansiering som gir grunnlag for å oppfylle gjeldende lovkrav – herunder bemanningsnorm og pedagognorm. Endringene må bygge på et godt og oppdatert kunnskapsgrunnlag, og være med sikte på at alle barn skal sikres et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet, uavhengig av hvem som eier barnehagen og hvilken kommune barnehagen ligger i, sier Mhema.

Powered by Labrador CMS