Hege Bae Nyholt (Rødt) kommer rett fra jobben som pedleder til Stortinget.
Hege Bae Nyholt (Rødt) kommer rett fra jobben som pedleder til Stortinget.

Rødt-politiker skal lede utdanningskomiteen

Nykommer Hege Bae Nyholt (R) blir leder for Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Der skal også Abid Raja (V) og tidligere kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) sitte.

Publisert Sist oppdatert

Det går fram av kunngjøringer fra partiene selv mandag.

Utdannings- og forskningskomiteen

 • Hege Bae Nyholt (Rødt) - leder
 • Jorodd Asphjell (Ap)
 • Elise Waagen (Ap)
 • Lise Selnes (Ap)
 • Øystein Mathisen (Ap)
 • Marit Knutsdatter Strand (Sp)
 • Maren Grøthe (Sp)
 • Jan Tore Sanner (H)
 • Margret Hagerup (H)
 • Kari Anne Jønnes (H)
 • Freddy André Øvstegård (SV)
 • Himanshu Gulati (Frp)
 • Abid Raja (V)

(Kilde: partiene og Khrono)

– Et av de viktigste slagene denne stortingsperioden vil stå om kommersialiseringen av barnehagesektoren. Rødt vil gå i spissen for en profittfri barnehagesektor, sier Nyholt på Rødts nettsider.

Fra barnehagejobb

Hege Bae Nyholt (43) er ny på Stortinget, og valgt inn fra Sør-Trøndelag. Før årets valgkamp jobbet hun i kommunale Sjetne barnehage.

– Ansatte i barnehagene kjenner den dårlige kommuneøkonomien på kroppen. Samtidig ser vi klasseskillene så tydelige, i hva foreldrene har mulighet til å sende med barna i matboksen, og hvem som ikke har råd til å kjøpe ny utebukse. Det blir så synlig, når alle barn går i barnehagen, og vi treffer både dem og foreldrene hver eneste dag, uttalte hun i intervju med barnehage.no i september.

Nyholt er utdannet barnevernspedagog med en master i tverrfaglige kulturstudier med spesialisering i kjønn og etnisitet, og etterutdanning som barnehagepedagog.

– Lyttende talsperson

Freddy André Øvstegård (SV).
Freddy André Øvstegård (SV).

Klar for forsknings- og utdanningskomiteen er også Freddy André Øvstegård (26). Han er valgt inn fra Østfold, har statsvitenskaputdanning, og har de siste fire årene vært medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Han har også vært medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Nå ser han fram til å sette seg inn i et nytt felt.

– Det er viktig for meg å være en lyttende talsperson på feltet. Jeg mener det er viktig at vi hører på sektoren og ha en tillitsbasert ledelse, som sektoren trenger. Som ny i komiteen skal jeg bruke mye tid på å lære og lytte, og høre hva ansatte og foreldre har å si om barnehagepolitikken, sa Øvstegård nylig til barnehage.no.

Fra ministerposten

Tidligere kultur- og likestillingsminister og partiets nestleder Abid Raja (45) blir Venstres representant i komiteen.

Abid Raja (V).
Abid Raja (V).

Han har blant annet hatt svømmeopplæring i barnehagene blant sine hjertesaker.

Raja er utdannet jurist fra universitetet i Oslo. I tillegg har han mellomfag i kriminologi og fordypning i menneskerettigheter fra universitetet i Southampton.

– Jeg er veldig fornøyd med laget på Stortinget, og med arbeidsfordelingen vi nå har landet, sier partileder Guri Melby på Venstres nettsider.

Selv går den nylig avgåtte kunnskapsministeren til utenrikskomitéen.

Tre fra Høyre

Tidligere finansminister Jan Tore Sanner (56) er også klar for utdannings- og forskningskomiteen, et felt han bør kjenne godt fra sin periode som kunnskapsminister i den forrige regjeringen.

Jan Tore Sanner (H).
Jan Tore Sanner (H).

Sanner blir Høyres fraksjonsleder på utdanningsfeltet. Med seg får Akershus-representanten Margret Hagerup (41) fra Rogaland og Kari-Anne Jønnes (49) fra Oppland, melder partiet på sine nettsider mandag ettermiddag.

Fremskrittspartiets talsperson på utdanning, og partiets representant i komiteen blir Himanshu Gulati (33) fra Akershus.

Verken Miljøpartiet De Grønne eller Kristelig Folkeparti har representanter i komiteen.

13 til sammen

Ifølge Khrono, blir de øvrige representantene i komiteen som følger:

Jorodd Asphjell (Ap).
Jorodd Asphjell (Ap).

For Arbeiderpartiet: Jorodd Asphjell (61) fra Sør-Trøndelag, som har sittet i komiteen siden 2018, Elise Waagen (31) fra Østfold - samt de to nye stortingsrepresentantene Lise Selnes (44) fra Hedmark og Øystein Mathisen (30) fra Nordland.

For Senterpartiet: Marit Knutsdatter Strand (29), som har sittet i komiteen siden 2017, og er partiets utdanningspolitiske talsperson. Samt nykommer Maren Grøthe (20) fra Sør-Trøndelag.

Til sammen skal det være 13 representanter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Powered by Labrador CMS