Hege Bae Nyholt (Rødt) kommer rett fra jobben som pedleder til Stortinget.
Hege Bae Nyholt (Rødt) kommer rett fra jobben som pedleder til Stortinget.

– Skal fortsette jobben for barnehage, for faget og for ungene

– Jeg har både hjertet mitt og faget mitt i barnehagen, sier Hege Bae Nyholt (Rødt), som kommer rett fra barnehagejobben til Stortinget.

Publisert

Mens Ap, Sp og SV har klart flertall om de blir enige, vil Rødt med sine åtte mandater uansett bli en «kraft å regne med i norsk politikk», som nestleder Marie Sneve Martinussen sa til VG like før midnatt valgnatta.

Hadde Rødt fått 2 783 flere stemmer, hadde pedagogisk leder Hege Bae Nyholt fra Trondheim fått direktemandatet til Heidi Greni (Sp) i Sør-Trøndelag, ifølge Dagbladet. I stedet fikk hun et av utjevningsmandatene.

– Jeg har ikke helt klart å ta inn over meg at jeg er valgt inn, og er stadig inne og sjekker at det faktisk stemmer, sier Nyholt på spørsmål om hun er en selvskreven kandidat til utdanningskomiteen på Stortinget.

– Dermed er jeg også langt unna å fordele meg selv.

– Hvem har du som favoritt til kunnskapsministerposten?

– Jeg har ikke begynt å tenke på å fordele andre poster heller. Den første tanken nå er at Rødt har gjort et historisk godt valg. Så vil det bli gode samtaler og forhandlinger nå framover.

Ny overgang

Hun jobber i kommunale Sjetne barnehage, men har hatt fri den siste tiden for å drive valgkamp. Nå venter en helt ny hverdag.

– Dette blir som alle overganger i livet, både med mye nytt og mye utfordrende. Samtidig har jeg mange dyktige folk med erfaring rundt meg, sier hun.

– Hvordan blir det å forlate barnehagejobben?

– Det kommer til å bli litt trist, også. Jeg har både hjertet mitt og faget mitt i barnehagen. Men jeg skal fortsette å jobbe for både barnehage, faget og ungene, lover hun, og understreker samtidig at hun ikke er utdannet barnehagelærer, men barnevernspedagog med tilleggsutdanning fra DMMH.

– Hva blir den aller viktigste saken for deg i den nye posisjonen?

– Kampen mot Forskjells-Norge er viktigst for Rødt og for meg. Jeg har også hele veien vært veldig tydelig på at jeg kommer fra kvinnedominert lavstatusyrke, og det er viktig for meg og partiet å løfte disse yrkene, sier hun og fortsetter:

– Vi ble litt oppdaget under pandemien, og løfta og klappa for. Så ble vi glemt.

– På høy tid

Nyholt er klar på at kampen for økt grunnbemanning blir en hjertesak, også i barnehagesektoren.

– Arne Holte har sagt at barnehage er det viktigste selvmordsforebyggende tiltaket vi har, og han har så rett. Jeg har et bankende hjerte for barnehagens samfunnsmandat. Vi er en stemme som i alt for liten grad lyttes til.

Selv vil hun ta betydelig større plass i det offentlige rom fra sin nye arbeidsplass.

– Det er veldig bra at landets øverste organ også kan bestå av en litt sliten tobarnsmor på 43 som har jobbet i kommunal sektor hele sitt liv. Jeg er langt fra noen fiks ferdig mediestrateg, men er opptatt av at stortingspolitikerne må speile befolkningen. Jeg har møtt og snakket med mange barnehagefolk i valgkampen som sier at det er aldri noen som snakker om oss. Men det er på høy tid.

Hun opplever også ofte at arbeidsplassen blir et tema.

– Av en eller annen grunn blir det alltid snakk om barnehage, uansett hvor jeg er. Det er nok fordi det er en del ting som er universelle, som for eksempel bruken av bemanningsbyrå. Den gjelder i barnehagen så vel som i fabrikkhallen. Rødt er ikke et en-saksparti, men er opptatt av arbeidslivet generelt, blant annet.

Tydelige klasseskiller

Forskjellsbehandling er et annet tema hun brenner for.

– Ansatte i barnehagene kjenner den dårlige kommuneøkonomien på kroppen. Samtidig ser vi klasseskillene så tydelige, i hva foreldrene har mulighet til å sende med barna i matboksen, og hvem som ikke har råd til å kjøpe ny utebukse. Det blir så synlig, når alle barn går i barnehagen, og vi treffer både dem og foreldrene hver eneste dag.

– Du snakker varmt om Rødt som en folkebevegelse. Har du selv engasjert deg i for eksempel barnehageopprøret?

– Ja, jeg har det i form av at jeg har vært medlem og delt innlegg og henta politiske historier og eksempler inn i min hverdag. Det er et sånt enormt raseri. Pleier å si til politikerkolleger i andre sammenhenger at dere aner ikke hvilken kraft som ligger i raseriet i offentlig sektor, avslutter Hege Bae Nyholt.

Powered by Labrador CMS