DEBATT
Stine Haslestad (til venstre) og Vibeke Blystad i Læringsverkstedet skriver om makspris på kostpenger i barnehagene og konsekvensene det vil ha for kvalitet, folkehelse og sosial utjevning.
Foto: Getty images / privat
Barnehagen har et folkehelseansvar
Debatten om makspris på mat i barnehagen ser ut til å glemme barna. For dette handler om fellesskap, sosial utjevning og barnas fysiske og psykiske helse.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Det sitter
18 barn rundt et langbord og spiser brødskiver i barnehagen. Påleggene de kan
velge mellom i dag er, som alltid, makrell i tomat, kaviar og leverpostei. Det
sitter to voksne der, med god avstand til bordet for å få god oversikt over
alle barna, mens de snakker om hva de skal gjøre i helgen. Mats på fire år har
tatt to biter av brødskiva si med kaviar. Nå ligner jo skiva på en båt. Mats
smiler og viser fram «båten» til Jesper som sitter ved siden av han. Jesper
begynner å le. Mats kjører båten over hodet på Jesper. Matilda på andre siden
av bordet peker og får de rundt seg til å se hva guttene gjør. «Se, på dem,
Gunnhild! De leker med maten!» «Hysj, alle sammen. Vær stille og spis maten
deres nå!» sier Gunnhild.
Mat er
kultur. Mat er personlig, og det skaper følelser. Det å spise sammen bygger
relasjoner over et bord. Det handler om stemning, felleskap, glede, noe vi
deler med hverandre. Mat og måltid former oss, og det er helt grunnleggende for
at kroppen skal fungere godt, både for voksne og barn.
Den korte åpningsfortellingen er et litt karikert bilde av et
måltid der de voksne er passive deltakere og opptatt med sitt. Barna får mat,
men i lengden skaper det lite matglede og lite variert kosthold, når
smakssansene og opplevelsene ikke blir utfordret eller eksponert for nye
smaker. Eksempelet illustrerer også at tiden der hovedhensikten med et måltid i
barnehagen var å bli mette, for lengst er forbi.
Debatten
rundt kostpenger i private barnehager har i stor grad handlet om penger knyttet
til den direkte økonomiske verdien av maten barna får i seg. Men hva er
egentlig prislappen på måltidet i sin helhet? Vi savner søkelys på hva barna
mister hvis det settes en makspris på kostpenger. Vi savner et større
perspektiv på hva mat og måltid kan skape i et barns liv og hverdag. For hva er
prisen på sosial utjevning? Hva er prisen på barnas folkehelse?
Sunn og næringsrik mat i barnehagen er et forebyggende og
langsiktig arbeid for en bedre folkehelse, og et viktig virkemiddel for å
utjevne forskjeller. Det vil bidra med å forbedre barns helse, ytelse,
læringsevne og ikke minst sørge for at det legges et godt grunnlag for sunne
spisevaner senere i livet.
Rammeplanens kvalitetskrav
Måltidet er noe som skjer hver eneste dag og en strålende
arena som bør romme læring, glede, fellesskap, inkludering og gode opplevelser,
uten at de sosiale forskjellene blir synlig gjennom hvilken matpakke barna har
med i barnehagen. Fellesskap handler
også om barnas psykiske helse, det å oppleve at de hører til, er inkludert. Vi
vet betydningen av å dele et godt måltid sammen.
Mat smaker best sammen med andre og vi opplever stadig at
barn lærer seg å like nye smaker i fellesskap med andre. Ved å være med å
tilberede maten selv, ser vi også at mange motiveres til å smake på nye
råvarer. Måltidet er en pedagogisk arena som favner hele 1725 timer av barnas
tid i barnehagen, og denne unike muligheten for å skape matglede må vi ta på
alvor.
Rammeplanens krav til barnehagene sier tydelig at barnehagen skal:
- Legge til rette for at alle barn kan
få oppleve matglede og matkultur.
- Gjennom mat og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å
spise sunn mat og få en grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra
til god helse.
- Bidra til at barna utvikler gode vaner for et variert
kosthold.
- Bidra til at barna får innsikt i matens opprinnelse,
produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid.
Arbeidet med
måltider i barnehagen har mulighet til å romme hele rammeplanens innhold;
sosial kompetanse, godt læringsmiljø og elementer fra alle fagområdene. I
forberedelser til måltider og under måltidet øver vi på mange nye og ord og
begreper. Vi teller, utforsker nye sanser og trener motorikk. Måltidet er en
unik læringsarena hvor vi samarbeider og bygger relasjoner.
Fysisk helse
og samfunnsansvar
Barnehagen
skal bidra til et sunt og variert kosthold og barna skal få bli kjent med
råvarer og ulike matkulturer. Variasjon er en viktig del av barnets
smaksutvikling, og fellesskapet rundt måltidet i barnehagen styrker denne
utviklingen. Både den fysiske og psykiske helsen til barn preges av måltidene
barna spiser i barnehagen, og et riktig sammensatt og næringsrikt måltid vil
danne grunnmuren for kunnskap og vaner barna tar med seg både hjem og videre i
livet.
Det krever både ressurser og kompetanse for å være oppdatert
om riktig næring for små kropper. Matansvarlige i barnehagene har blant annet
en sentral rolle med å sette sammen sunne og varierte måltider, og er viktige
formidlere av matkultur. Matansvarlige har
en viktig rolle i å lage gode planer, og er dermed en viktig bidragsyter for å redusere
ekstra utgifter som ellers hadde gått til matsvinn. Dette handler også
om samfunnsansvar.
Sosial utjevning
Kvalitet har også en pris. Jørn-Tommy Schjeldrup i PBL
skriver at matpakker også har en pris, noe vi er helt enig i. I tillegg vil variasjonen
av råvarer bli mindre. Da vi gikk over til matpakker under pandemien så vi
tydelig hvordan sosiale forskjeller kom til syne da barna hadde med seg svært
ulikt innhold av mat i matpakkene. Noen barn åpnet en matpakke full av frukt og
grønt og varmmat på termos, mens andre åpnet matpakker med kun et tørt
pølsebrød. Ikke alle har de samme forutsetningene og kompetansen for å tilby
barna sine et sunt og variert kosthold, og spesielt ikke når matvareprisene
øker. Vårt samfunnsansvar blir bare enda større. Barnehagen kan være garantisten
for et kosthold som er med og bidrar til sosial utjevning.
Mange barn
vokser opp med å spise måltidene hjemme foran skjerm og flere skoler bruker
også skjerm for å dempe støy og holde mest mulig orden med de voksenressursene
de har tilgjengelig. De går derfor glipp av felleskapet og de gode samtalene et
måltid legger til rette for. Flere partier fronter saken om å få varmmat inn i
skolen for blant annet å bedre barnas helse og utjevne sosiale forskjeller. Da
må vi ikke bremse den gode utviklingen som barnehagene har hatt ved å løfte
verdien av måltidene. Vi mener det er å gå i feil retning.
Kostpengene har også en lovgitt ramme og skal kun dekke
reelle utgifter til mat og matlaging, og foreldre skal kunne ha mulighet til å
påvirke kostpengene gjennom SU. Inntektsgradering av kostpenger, mener vi kan
være et målrettet tiltak for å utjevne sosiale forskjeller og for å gi mat og
måltidsituasjoner av god kvalitet til alle barn, i alle barnehager.
Barnehagen som folkehelseaktør
Vi som jobber i barnehage, har et stort samfunnsansvar når
det gjelder barns helse og dermed folkehelse. Helsedirektoratet påpeker
viktigheten av både god tid til å spise, variert mat i barnehagen i tråd med
kostholdsrådene og etablere gode kostholdsvaner. Vi ønsker å forbedre arbeidet
vi gjør i barnehagen, ikke at det skal forringes. Måltidene i barnehagen er
investering i folkehelse, utjevning av sosiale forskjeller, oppfylling av
rammeplanen og skal bidra til positive opplevelser hvor alle føler seg likeverdige.
Vårt ønske, håp og visjon er at alle barn i alle barnehager i Norge skal
oppleve gode måltider hver dag. Som sikrer sunn utvikling for kropp og sinn.
Det er bærekraftig.
Så i stedet for å sette en lav makspris på mat, bør politikerne
heller øke fokuset på mat i kommunale og private barnehager. Vi må ta
beslutninger som kommer barna til gode!