Landbruks- og matminister Geir Pollestad mener kjøttstopp i barnehager er feil vei å gå.

Landbruksministeren ut mot kjøttstopp i Oslo-barnehager

Geir Pollestad (Sp) mener det nye byrådet bør reversere kjøttstopp-vedtaket.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager legger Høyre og Venstre siste hånd på verket for å lande det nye byrådet i Oslo.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sier til Nationen (krever innlogging) at de bør benytte anledningen til å skrote det avtroppende byrådets kjøttstopp i de kommunale barnehagene. Et tiltak som MDG har stått i spissen for.

– Først og fremst fordi de kommer med et forbudsskilt inn på lunsjbordet. Jeg er opptatt av måltidet som vår viktigste sosiale samlingsplass, og vi vet at mange barn og unge sliter med forholdet sitt til mat. Da mener jeg det å komme med et forbudsskilt inn, er helt feil, uttaler han til avisa.

Pollestad mener barnehager og skoler bør legge mer vekt på opprinnelsen til maten, enten det er kjøtt, fisk eller grønt. Det kan gi barn og unge et mer avslappet forhold til mat, tror statsråden.

Planen om å fjerne kjøttet i kommunale barnehager, aktivitetsskoler og fritidsklubber i hovedstaden ble banket igjennom 21. september.

Å fjerne kjøttet i de kommunale barnehagene er et av 47 tiltak i Handlingsplanen for bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat som ble sendt på høring i vår i regi av det rødgrønne byrådet.

– Bare én av fem får i seg fem om dagen. Men jeg tror de fleste er enig med meg i at det er sjelden man hører om unger som spiser for lite pølse, sa finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) til NRK i forbindelse med behandlingen av saken.

Han presiserte at det fortsatt blir lov å ha med kjøttpålegg i matpakka. Men at det som serveres i barnehagene vil bestå av andre alternativer som frukt, grønt og fisk.

Oslo Høyres helsepolitiske talsperson, Hassan Nawaz, var blant kritikerne av kjøttfrie barnehager da planen ble sendt på høring, og uttalte til NRK i september at hans parti følger kostholdsrådene fra Helsedirektoratet og at de er for valgfrihet i kostholdet. 

Han ville ikke da spekulere i om et nytt borgerlig byråd kan komme til å reversere forbudet.

Powered by Labrador CMS