Høyre-nestleder Henrik Asheim.
Høyre-nestleder Henrik Asheim.

Vil at ingen skal betale mer enn 5 prosent av inntekten for barnehage

I Høyres alternative statsbudsjett, flyttes millioner over fra redusert makspris i barnehage for alle, til «billigere barnehage for dem som trenger det mest».

Publisert Sist oppdatert

I alternativet som Høyre-nestleder Henrik Asheim presenterte tirsdag formiddag, kuttes også i prosjektmidler til barnehager. Men alle får mer barnetrygd. I sum legger Høyre fram et budsjett som legger opp til at oljepengebruken i 2023 reduseres med to milliarder kroner.

Helt konkret, for det som angår barnehager, tar Høyre bort 121,4 av millionene som Støre-regjeringen vil bruke på å redusere maksimalprisen som foreldre betaler i barnehagen, og erstatter dette med 93 millioner kroner til å sørge for at utgifter til barnehage ikke overstiger 5 prosent av husholdningens samlede inntekt. Per i dag ligger grensen på 6 prosent av inntekt.

«I regjering innførte Høyre en regel om at ingen skal betale mer enn seks prosent av inntekten til barnehageutgifter, nå vil vi senke den til fem prosent. Det vil gjøre barnehagen billigere for dem som trenger det mest», heter det i Høyres alternative budsjett.

Partiet vil også spare inn 94,8 millioner kroner i Kunnskapsdepartementets prosjektmidler til barnehager, under posten «spesielle driftsutgifter», som er på 789 millioner kroner i regjeringens budsjettforslag.

En av tingene landets største opposisjonsparti kommuniserer blant sine store grep i det alternative budsjettet, er å øke barnetrygden med 3.000 kroner i året for alle barn fra 0-18 år. Hvilket vil koste 3,3 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS