Amalie Urheim, Dan-Jonas Sparrok og Anne Ragnhild Porsanger er prosjektmedarbeidere i Sametingets rekrutteringsprosjekt. Målet er at flere unge søker seg til lærer- og barnehagelærerutdanning.
Amalie Urheim, Dan-Jonas Sparrok og Anne Ragnhild Porsanger er prosjektmedarbeidere i Sametingets rekrutteringsprosjekt. Nå ser det ut til at kampanjen kan ha fungert.

Oppsving for samiske lærerutdanninger

Færre ønsker å bli lærere i barnehage og skole, men ved de samiske lærerutdanningene øker søkertallene.

Publisert Sist oppdatert

Det melder NRK.

Mandag ble det kjent at søkertallene til lærerutdanningene har gått kraftig ned sammenlignet med i fjor. Totalt er det 21,9 prosent færre førstevalgssøkere til disse utdanningene, ifølge tall fra Samordna opptak.

– Det er en utvikling som bør uroe alle oss som bryr oss om norske barnehager og skoler, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) da tallene ble lagt frem.

Samtidig som de lave søkertallene til lærerutdanningene skaper bekymring hos både regjering og opposisjon, opplever Nord Universitet og Samisk høgskole/Sámi allaskuvla en økning i søkertallet til samiske lærerutdanninger.

I år er det seks søkere til lulesamisk grunnskolelærerutdanning i Bodø, og fire søkere til den sørsamiske lærerutdanningen i Levanger.

– Dette studiet er svært viktig. Vi kommer til å gjennomføre studiet selv om det bare er en eller to studenter, sier kommunikasjonsleder ved Nord Universitet, Tor Dybdal-Holthe, til NRK.

Aktiv i sosiale medier

Rektor Laila Susanne Vars ved Samisk høgskole er godt fornøyd med årets søkertall.

Hun forteller at de har markedsført lærerstudiene på Facebook og delt informasjon om dem alle steder det er mulig å spre informasjon.

Fra høsten starter en ny utdanning av barnehagelærere ved høgskolen. Ti søkere har dette som sitt førstevalg.

– Nå begynner arbeidet med å beholde søkerne, slik at de ikke velger andre universiteter og studier, sier Vars til NRK.

Stipendordninger

Flere steder sliter samiske barnehager og skoler med å få tak i samiskspråklige pedagoger, og sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) har gjentatte ganger ropt varsko om det han omtaler som en kompetansekrise i samisk barnehagesektor.

For å øke søkertallene til samiske lærerutdanninger, rekrutterte Sametinget i vår tre lærerstudenter som skal spre ordet om studiene og stipendordningene som finnes.

Sametinget tilbyr nemlig 50 000 kroner i stipend til studenter som tar en samisk lærerutdanning, og ved fullført utdanning sletter Statens lånekasse 50 000 kroner av studielånet.

– Summen av tiltak utgjør en tilnærmet gratis utdanning, og det er viktig at vi informerer om den, slik at flest mulig unge kan benytte seg av denne muligheten, har sametingsråd Mikkelsen tidligere uttalt i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS