Margret Hagerup (H) er stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Krever svar om lave søkertall

Høyre kaller forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe inn til Stortinget for å svare om lærerutdanningene.

Publisert Sist oppdatert

Det melder NTB.

Totalt er det 21,9 prosent færre førstevalgssøkere til lærerutdanningene i år sammenlignet med i fjor.

Mens barnehagelærerutdanningen har en nedgang på 16,5 prosent, har lektorutdanningen en nedgang på 23 prosent og grunnskolelærerutdanningen for trinn 5-10 en nedgang på hele 35,3 prosent sammenlignet med i fjor. Grunnskolelærerutdanningen for trinn 1-7 opplever en nedgang i antall førstevalgssøkere på 22,4 prosent.

Det drastiske fallet i søkere har fått Høyres Margret Hagerup til å kalle inn forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Stortinget for en interpellasjonsdebatt, skriver Khrono.

Hun vil vite hva statsråden vil gjøre for å snu den negative trenden.

– Etter sterk vekst i søkertallene for lærerutdanningene under Solberg-regjeringen frem til rekordåret 2019, var det i 2023 det laveste antall søkere siden 2008. Det er nødvendig å styrke rekrutteringen, sikre kvaliteten på utdanning og praksis samt øke attraktiviteten og statusen til læreryrket i samarbeid med partene, skiver Hagerup som er stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Da søkertallene ble kjent tidligere denne uken, sa Borten Moe at man må se nærmere på hva som kan være årsakene til den kraftige duppen.

– Og vel så viktig: Hva kan vi gjøre for å snu denne utviklingen? Det må vi ha en åpen og kunnskapsbasert debatt om framover, og det blir viktig med tett dialog med alle involverte parter, uttalte han i en pressemelding.

Til barnehage.no sa han at det framover blir særlig viktig å nå dem som allerede jobber i barnehager og skoler som ufaglærte eller uten fullført utdanning:

– Her er fleksible utdanninger, tilgjengelig der folk bor, avgjørende.

– Framover må vi mobilisere alle gode krefter i og rundt barnehagene og skolene, undersøke hva som mangler og målrette innsatsen der den trengs mest, la Borten Moe til.

Powered by Labrador CMS