Christina Grefsrud-Halvorsen er en av initiativtakerne til Foreldreopprøret 2018. På kort tid har grupperingen ved flere anledninger rukket å markere seg på den rikspolitiske arena. Foto: privat
Christina Grefsrud-Halvorsen er en av initiativtakerne til Foreldreopprøret 2018. På kort tid har grupperingen ved flere anledninger rukket å markere seg på den rikspolitiske arena. Foto: privat

Foreldre til historisk streik - mest lest i mai

Nyheten om at foreldreopprøret 2018 var i ferd med å organisere tidenes første foreldrestreik månedens mest leste artikkel på barnehage.no. Sjekk ti-på-topp-lista for mai her!

Publisert

1. Nå går foreldrene til historisk streik: – Barna kan ikke heve stemmen sin selv

– Barna kan ikke heve stemmen sin selv og kan ikke streike, men det kan faktisk vi foreldre. En streik vil bety mange tapte arbeidstimer for oss og for samfunnet, og det er vi mer enn villige til å ofre på vegne av våre barn, sa Christina Grefsrud-Halvorsen til barnehage.no 23. mai.

Foreldreopprøret 2018 har i løpet av kort tid klart å markere seg kraftig på den rikspolitiske arenaen. I april deltok de på høringen i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget i forbindelse med innføring av bemanningsnorm. Tidligere i mai overleverte de underskrifter fra 27.000 foreldre som krever en strengere bemanningsnorm enn regjeringen har foreslått. 

Og sist fredag - 1. juni - gikk  foreldrene til streik, med appeller, hjemmebakte kaker og en skokk unger foran Stortinget.

Nyhetssaken om den varslede streiken var den som nådde aller flest lesere på barnehage.no i mai.

Les hele artikkelen her!

2. Fersk rapport: Hvilke tegn kan man se etter for å avdekke omsorgssvikt?

– Ansatte i barnehage og i grunn‐ og videregående skole har en unik
mulighet til å oppdage tidlige tegn på omsorgssvikt fordi de ser barna og ungdommene
daglig over tid. De har også ifølge Lov om barnevern plikt til å melde bekymring, sier prosjektleder Liv Merete Reinar ved Folkehelseinstituttet.

Har barnet lav intelligens, forsinket språkutvikling eller depresjon? Det kan være tegn på omsorgssvikt, ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Les hele artikkelen her!

3. Han mistet troen på seg selv i første klasse

"Jeg har en gutt på snart 7 år som gledet seg til å starte på skolen. Han gledet seg til lekser og til å bli kjent med nye barn og voksne."

Slik starter historien til en fortvilet mamma og barnehagelærer. Historien hennes ble publisert på barnehage.no i januar i år. Men i forbindelse med at Stortinget nå varsler en evaluering av 6-årsreformen, har teksten fått ny aktualitet.

Les hele artikkelen her!

4. "Hvorfor sitter dere bare på gulvet hele tiden?"

Først ble hun litt satt ut av spørsmålet. Så begynte hun å reflektere over det mammaen hadde sagt. "For meg så ble dette en kjempefin bekreftelse på at vi er gode til å være på barnas nivå", skriver pedagogisk leder Silje Veronica Andersen.

Les hele artikkelen her!

5. Hva trenger ettåringen i barnehagen?

Det er viktig å være bevisst på hvor betydningsfulle de voksne er for de yngste barna, mener småbarnsekspert og professor ved RKBU Midt-Norge, NTNU, May Britt Drugli. – Barn føler seg trygge når voksne skjønner deres uttrykk og hvilke følelser som ligger bak, og de opplever at de får en god respons, sa Drugli under barnehagekonferansen Nordiske Impulser i starten av mai.

Les hele artikkelen her!

6. «Når barna blir for dyre, da tenner jeg på alle pluggene!»

«Faen ta, hvor rike vi er!» og  «Fy faen, så fattige vi blir!», skrev barnepsykolog Magne Raundalen på Facebook. Han sikter til den manglende politiske viljen i Norge til å investere mer penger i barnehagene. Overfor barnehage.no utdypet han sitt engasjement.

Les hele artikkelen her!

7. Slik beskytter du barna mot sola

– Solbeskyttelse handler om mer enn solkrem, sa Mona Stensrud i Kreftforeningen til barnehage.no i juli i fjor. Da det i mai ble full sommer i den sørlige halvdelen av landet, hentet vi hennes gode råd fram igjen.

Les hele artikkelen her!

8. Unngår streik - men får ikke mer plantid

Utdanningsforbundet krevde foran hovedtariffoppgjøret i kommunal sektor at planleggingstiden til barnehagelærere måtte opp fra dagens fire timer i uka.

Dette klarte de ikke å få gjennomslag for. Men på den første dagen i mai ble det kjent at partene var kommet til enighet om ny tariffavtale. Da ble det også kjent hvor mye de ulike ansatte i kommunale barnehager (utenom Oslo) kan vente seg i lønnsvekst i år.

Les hele artikkelen her!

9. Tre barn var savnet i mer enn to timer etter at de forsvant fra barnehagen

- Dette er en av de verste dagene jeg har hatt på jobb. Det er en stor lettelse at de er funnet, sa styreren i Laksevåg barnehage avdeling Solhaug, etter at tre barn hadde vært savnet i mer enn to timer.

Barna ble funnet da de dukket opp hjemme hos den ene av dem - to kilometer unna barnehagen.

Les hele artikkelen her!

10. Seksårsreformen 20 år etter: – Gi seksåringene førskolen tilbake

– Konklusjonen ut fra det vi vet etter 20 år, er at Reform 97 ikke har hatt noen konsekvenser for barns læring i det hele tatt, sa pedagogikkprofessor Peder Haug til barnehage.no i juni i fjor. Artikkelen ble igjen høyaktuell da sentrale politikere tok initiativ til en evaluering av 6-årsreformen.

Les hele artikkelen her!

Powered by Labrador CMS