Salangen kommune i Troms og Finnmark har bare en barnehage. I dag er den stengt etter at én person i kommunen har fått påvist koronasmitte.
Salangen kommune i Troms og Finnmark har bare en barnehage. I dag er den stengt etter at én person i kommunen har fått påvist koronasmitte.

Én person smittet – stenger kommunens eneste barnehage

Etter at det ble påvist ett tilfelle av koronasmitte hos en innbygger i Salangen, ble både skolen og barnehagen stengt. – For å være på den sikre siden, sier administrasjonssjef Lars Strøm.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld klokka sju ble det klart at en innbygger i Salangen testet positivt for koronasmitte. Vedkommende har barn i Vasshaug barnehage - som har seks avdelinger, 68 plasser og er den eneste i kommunen.

– Dette gjør vi for å være føre var. Vi er et lite samfunn der vi lever tett på hverandre, sier Lars Strøm, som i tillegg til å være kommunens øverste administrative leder også leder kriseteamet.

Rammer to familier

I en pressemelding kommunen sendte ut onsdag, kommer det fram at vedkommende er smittet under en reise til Polen. Ifølge Strøm kom han hjem sammen med en kamerat mandag denne uken. Onsdag kveld ble koronatesten bekreftet positiv, og torsdag morgen ble det gjort testing av nærkontakter.

I de aktuelle familiene er det to skolebarn og to barn som går i barnehage. Alle nærkontakter, til sammen seks personer, er nå i karantene.

– Sannsynligheten for at barna har bragt smitte inn i skole eller barnehage med risiko for smittespredning til andre elever eller ansatte vurderes av kommunelegen som lav. Samtidig har vi ikke full oversikt før vi har fått prøvesvarene. De er ventet å komme i kveld. Fram til vi får dem, har vi besluttet å holde skole og barnehage stengt i dag, sier Strøm.

Lars Strøm er administrasjonssjef i Salangen kommune.
Lars Strøm er administrasjonssjef i Salangen kommune.

– I smittevernveilederen er det klare føringer for hvordan man skal unngå nettopp at hele barnehagen må stenge i slike tilfeller. Betyr dette at systemet har sviktet?

– Nei, hvis det er en avdeling i kommunen som har kontroll, så er det barnehagen. Men da kriseteamet var samlet i går kveld, var det flere faktorer som spilte inn. Vi kartla blant annet antallet ansatte i skole og barnehage som kan være i risikogruppen for korona, sier Strøm, og legger til:

– I stedet for å risikere å få en situasjon med hurtigspredning av viruset, valgte vi å være føre var.

– Har dere fått noen reaksjoner fra foreldrene?

– De ansatte i skole og barnehage har nok fått spørsmål og kommentarer, men jeg kan ikke svare for det enda.

Testresultat fra nærkontaktene skal foreligge torsdag kveld, og vil avgjøre om man også vil stenge Salangen skole og Vasshaug barnehage fredag.

– Vi vil gjøre en ny vurdering i kveld og vurdere om vi åpner hele eller deler av barnehagen igjen dersom prøvesvarene er negative, sa Strøm torsdag.

– Har kontroll

Liz Karina Heggelund er enhetsleder i Vasshaug barnehage i Salangen.
Liz Karina Heggelund er enhetsleder i Vasshaug barnehage i Salangen.

Enhetsleder Liz Karina Heggelund i barnehagen bekrefter det Strøm sier:

– Vi har kontroll. Vi har veldig gode rutiner, og har fulgt alle tiltakene på gult nivå i smittevernveilederen. Vi har ikke engang hatt samarbeidende kohorter, men holdt dem adskilt, sier hun.

– Hva tenker du om at kriseteamet da likevel velger å holde stengt i dag?

– Jeg tenker at det er helt greit å holde stengt fram til vi får svar på koronatestene. Når man gjør de tiltakene og informerer på den måten kommunen har gjort, skaper det trygghet. Samtidig gir det oss litt tid og rom til å planlegge, og se på hva vi skal gjøre framover, sier enhetslederen, som var på plass tidlig i morges for å informere foreldrene.

– Har dere fått noen negative reaksjoner fra dem?

– Nei, de har forståelse for at vi gjør dette som et forebyggende tiltak. Men vi har fått mange spørsmål. Samtidig er jeg trygg på at vi har gjort alt vi kan for å begrense smitten.

Oppdatering fredag formiddag: I en melding fra Salangen kommune kommer det fram at testresultatene fremdeles ikke er klare. Dermed er skolen stengt også i dag, fredag. Vasshaug barnehage åpner for de kohortene som ikke er berørt, og foreldrene er informert.

Den berørte kohorten i barnehagen blir nå satt i karantene, og både barn og de ansatte blir testet fredag formiddag.

Powered by Labrador CMS