Satser på kjøkkenassistent: – Frigjør tid til de ansatte på avdeling
Enkelte kommuner satser tungt på mat i barnehagen. – Jeg synes vi skal skryte av politikerne våre som prioriterer dette, sier enhetsleder Liz Karina Heggelund i Vasshaug barnehage i Salangen.
Hun leder den eneste barnehagen i kommunen i Troms og Finnmark, og forteller om bakgrunnen for satsingen:
– Tidligere hadde vi fire grendebarnehager og en sentrumsbarnehage i kommunen, men noen år tilbake skulle vi slå dem sammen til en barnehage. Det ble startet en prosess som involverte blant annet foreldrene og de ansatte i en brukergruppe. Da vi la inn ønskene våre for den nye barnehagen, var det med ønsket om en kjøkkenassistent, sier Heggelund.
Brukergruppen ble hørt: Da den nye barnehagen med sju avdelinger åpnet i 2015, var det med både et romslig og godt utstyrt barnehagekjøkken - og en kjøkkenassistent i hundre prosent stilling.
– Det var flere årsaker til at vi ønsket oss dette. Blant annet at vi ville frigjøre mer tid for de ansatte til å være med barna på avdelingen. Å jobbe på kjøkkenet tar tid.
- Les også: – Spørsmålet om matservering bør være opp til den enkelte barnehage.
- Les også: – Matpakke er blitt nær sagt et eget fag for enkelte familier.
Skryter av politikerne
Dermed slipper barna og foreldrene å tenke på matpakke - og de ansatte å tenke på matlaging.
– Det er rett og slett helt fantastisk. Det ble gjort et politsk vedtak på dette da ordningen ble etablert, etter at vi snakket veldig varmt om alle fordelene med å ha en slik ordning. Jeg må bare berømme politikerne for at lyttet, og ville satse på mat i barnehagen, sier enhetslederen.
Før den nye barnehagen ble etablert, jobbet hun både i grendebarnehage og den gamle sentrumsbarnehagen.
– Vi kommer aldri til å gå tilbake til slik vi hadde det før, da matlagingen gjerne gikk på rundgang mellom de ansatte på avdelingene. Nå slipper ungene å ha med seg noe som helst. De får to måltider om dagen, pluss frukt, og i tillegg får vi levert varm mat to ganger i uka. Varme måltider som er skikkelig kvalitetssikra og der det er tatt hensyn til alt, som religion og allergier.
– Hvordan har det påvirket arbeidet i barnehagen?
– Det er veldig stor forskjell fra tidligere. De ansatte har mer ro, og arbeidet flyter på en helt annen måte. Kjøkkenassistenten gjør klar alt av mat på en tralle, som hentes av en på hver avdeling. Hvis noen skal på tur, blir det gitt beskjed på morgenmøtet, og så ordnes alt klart. Jeg er rett og slett imponert over hva vi får til, sier Heggelund, og forteller at kommunen har en sats på 431 kroner i kostpenger per fulltidsplass.
Blir en bedre barnehage
– Det er også andre viktige faktorer ved ordningen som gjør at den er svært gunstig. Blant annet det som handler om å jevne ut sosiale forskjeller. Ungene sammenligner ikke matpakka på samme måte som før. Og at de ansatte kan jobbe mer med det pedagogiske innholdet, noe som bidrar til å gjøre oss til en bedre barnehage. I tillegg er det jo god service til foreldrene.
Ordningen betyr også at det ikke blir den helt store forskjellen med smitteverntiltak på gult nivå i trafikklysmodellen.
– Forskjellen er at barna ikke får lov til å ta med seg noe som helst hjemmefra, som drikke eller yoghurt. Tidligere har også barna enkelte ganger fått være med på bollebaking eller andre aktiviteter på kjøkkenet, men det blir det naturlig nok ikke anledning til nå. I tillegg får barna maten ferdig smurt og i porsjoner, avslutter enhetslederen.
Også i Lillehammer
I barnehage.nos kartlegging av kommunene, er det i tillegg ytterligere en kommune som opplyser om at de har kjøkkenassistent i alle sine kommunale barnehager.
– Alle kommunale barnehager har ansatt kjøkkenassistent som går utenpå grunnbemanningen, det innebærer at vi serverer mat til barna i henhold til smittevernveilederen, skriver Marianne Slåen Bruket, barnehagesjef i Lillehammer kommune, i en mail til barnehage.no.
Her er oversikten over alle kommunene som har svart: