Her står barn og voksne i kø og venter på at barnehagen deres i Tønsberg skal åpne. Samtidig vet foreldre at de kommer for sent på jobb.
Her står barn og voksne i kø og venter på at barnehagen deres i Tønsberg skal åpne. Samtidig vet foreldre at de kommer for sent på jobb.

– Dette har ikke blitt som vi ønsket

Muligheten kommunale barnehager i Tønsberg fikk til å utvide åpningstid ved behov, har i liten grad blitt benyttet.

Publisert Sist oppdatert

Det framgår av en opptelling Tønsberg Blad har fått gjort.

– Innspillene fra barnehagene er gjennomgående at det er bemanning som gjør at ikke flere har utvidet åpningstiden, sier virksomhetsleder for barnehagene i kommunen, Bjørn Erik Hammer, til avisa.

Foreldre reagerer

Barnehage.no skrev nylig om foreldre som reagerer på reduserte åpningstider i kommunale barnehager.

I Tønsberg har de flere uker sommerstengt (fire uker) og kortere åpningstider (07.15-16.30) enn kommunale barnehager i omkringliggende kommuner. Spesielt for familier bosatt i tidligere Re kommune, som ble sammenslått med Tønsberg i 2020, har overgangen vært merkbar.

Nye harmoniserte vedtekter trådte i kraft 1. august 2021. Under den politiske behandlingen av dem, fremmet SV-politiker Elise Amalie Thorin Lokø forslag om å gi barnehagene mulighet til selv å utvide åpningstiden med inntil en halv time daglig:

Åpningstidene i barnehagene i Tønsberg kommune er 07.15 til 16.30. Hver enkelt barnehage kan velge å utvide åpningstiden opp til 30 minutter dersom det er hensiktsmessig.

Forslaget fikk flertall i kommunestyret. Kun Sp og Ap stemte imot.

Venter på nytt SU

I skrivende stund er det ingen av kommunens 27 kommunale barnehager som opererer med slik utvidet åpningstid. Og i løpet av året som har gått, er det kun to som i det hele tatt har gjort det, ifølge Tønsberg Blad.

Forklaringen på at også disse to nå er tilbake på standard 9.15 timer per dag, er at beslutningen ligger til barnehagenes samarbeidsutvalg (SU), bestående av representanter fra ansatte og foresatte i barnehagen.

Med nytt barnehageår, skal det dannes nytt SU. Derfor er det ifølge kommuneadministrasjonen, først fra 1. november at barnehagene har anledning til å utvide til inntil 9.45 timer lange dager. Siden man er usikre på hva ønsket fra hvert års SU blir.

I praksis er den ekstra halvtimen derfor tilgjengelig kun i åtte av årets måneder.

– For vanskelig?

– Dette har ikke blitt som vi ønsket, sier SVs Elise Amalie Thorin Lokø til Tønsberg Blad.

Men hun mener det i utgangspunktet var et godt forslag for å bevare fleksibiliteten i de forskjellige barnehagene.

- Kanskje er det blitt for vanskelig for de som ønsker å benytte seg av tilbudet, og kanskje er det de negative sidene som er blitt vektlagt når det er lagt fram i SU. Ja, det tas fra grunnbemanningen, men jeg er usikker på om et kvarter eller to har så mye å si, fortsetter hun.

Powered by Labrador CMS