Oppgitt over endrede åpningstider: – Slik er køen klokka 07.14
Her står barn og voksne i kø for å komme seg inn i barnehagen som åpner om et minutt. Samtidig vet foreldre at de kommer for sent på jobb.
– Vi gikk fra å ha et av de beste tilbudene, til kanskje det dårligste, konstaterer David Bjåland overfor Barnehage.no.
Han sikter til de kommunale barnehagenes åpningstid, som i tidligere Re kommune var fra kl. 06.45 - 17.00, men som etter sammenslåing med Tønsberg, ble endret til kl. 07.15 - 16.30. Det er kortere enn i omkringliggende kommuner.
– Slik kan køen være klokka 07.14, sier han om bildet ovenfor – tatt utenfor barnehagen en morgen for ikke veldig lenge siden.
Lengre vei til jobb
Til Tønsberg Blad (krever innlogging), som først omtalte saken, uttaler barnehageforelderen at de nye åpningstidene har vært et irritasjonsmoment siden de ble innført.
Han jobber selv i Drammen, og sier mange må skaffe seg spesialavtaler med arbeidsgiver for å kunne komme for sent på jobb. Kona hans jobber i helsesektoren i Horten kommune, og starter på jobb klokka 07.00.
– Kommunestyret må ta en ny debatt. Jeg skjønner at tanken er å gjøre det likt for alle, men fakta er at mange steder i Re må vi kjøre i minst en halvtime i en eller annen retning for å komme på jobb. Det blir ikke likt når innbyggere i en kommune bor ulikt, mener Daniel.
Han legger til at han ser at den nye ordningen sparer kommunen for utgifter. Og han er klar over innvendingen om at barn ikke bør ha for lange dager i barnehagen.
Men han mener likevel at hverdagen for småbarnsfamilier burde vært hensyntatt i større grad.
– Blant de dårligste
Nå ber han politikerne sette seg mer inn i nettopp denne logistikken, og bidra til å redusere stresset.
– Tønsberg er en av de dårligste familiekommunene dersom vi sammenligner med nabokommunene våre. Blant annet har andre kommuner fleksibel sommerferie i barnehagene. I Tønsberg er de stengt hele juli, uttaler Bjåland til lokalavisa.
Dette kan medføre at familier ikke får mulighet til å ha ferie sammen, da ikke alle arbeidsgivere har anledning til å innvilge ferieavvikling i fellesferien. For eksempel innen helsevesenet, påpeker han.
En rask sjekk blant andre kommuner i samme fylke, viser at mange praktiserer mer fleksibel ferie for sine barnehager. Flere holder sommerstengt to uker. Hvilke åpningstider som beskrives i vedtekter for kommunale barnehager, varierer en del fra en kommune til den neste.
De private barnehagene har egne vedtekter, og fastsetter åpningstidene selv. I Tønsberg fins 27 kommunale barnehager og 24 private. Flere av de sistnevnte har lengre åpningstid enn 07.15-16.30.
Delte meninger i høringen
Det var høsten etter sammenslåingen av kommunene Re og Tønsberg i 2020 – og i kjølvannet av prosjektet «Handlingsrom 2024» – at kommunale barnehagers vedtekter, og herunder standardisering av åpningstider, var oppe til politisk behandling.
Av høringsrunden kom det fram at foreldrerepresentanter i de barnehagene som fikk redusert sin åpningstid ikke støttet forslaget. Mens ansattrepresentanter enten ønsket den foreslåtte kortere åpningstiden, eller at bemanning ble økt for å beholde opprinnelig åpningstid i gamle Re kommune.
Alt ifølge saksframlegget, der rådmannen blant annet også skrev:
«Tønsberg kommune får kortere åpningstider enn de andre vestfoldkommunene. Deler av Tønsberg har, og har hatt, foreslått åpningstid lenge. Det er flere innspill om at denne åpningstiden oppleves kort. Det vurderes likevel at tiltaket bør gjennomføres.»
I vurderingen framkom også at det ville være et økonomisk motiv for å harmonisere med en åpningstid på 9 timer og 15 minutter. Samtidig ble det pekt på at en reduksjon i åpningstiden ville føre til en noe tettere bemanning gjennom dagen i de barnehagene som fikk kortet ned åpningstid.
– Har satset på bemanning
I kommunestyret ble det vedtatt felles åpningstid fra 07.15 til 16.30 med virkning fra 1. august 2021.
Det ble imidlertid også føyd til en bestemmelse om at hver barnehage kan velge å utvide åpningstiden med inntil 30 minutter dersom det er hensiktsmessig.
Bjåland sier han har fått opplyst at det er barnehagens samarbeidsutvalg (SU) som kan ta et slikt initiativ. Foreløpig ser ikke dette ut til å ha materialisert seg hos noen av barnehagene, ut fra tilgjengelig informasjon på kommunens nettsider om åpningstider i den enkelte barnehage.
Barnehage.no har bedt Tønsberg-ordfører Anne-Rygh Pedersen (Ap) om en kommentar til saken.
– Som du selv nevner har vi harmonisert åpningstidene i barnehage og SFO i kommunen etter kommunesammenslåingen. Vi har valgt å satse på bedre bemanning i barnehagene, framfor utvidede åpningstider. Det er mange fornøyd med, men ikke alle slik du skriver. Det foreligger ikke planer om å ta reglementet opp til behandling igjen i nær framtid, skriver ordføreren i en e-post.
PS: Tønsberg er ikke den eneste kommunen i området som har gått for redusering av ordinær åpningstid. I Larvik skal man, som Barnehage.no tidligere har omtalt, gå ned med 45 minutter fra første oktober i år. Daglig åpningstid blir dermed 9 timer og 30 minutter.