De som jobber med barn må ha mer kunnskap og jobbe mer forebyggende.
De som jobber med barn må ha mer kunnskap og jobbe mer forebyggende.

Mishandling i barndommen øker sjansen for selvskading

Dansk studie viser at barn som har blitt utsatt for fysisk eller psykisk mishandling i oppveksten, har nesten seks ganger større risiko for å begynne med selvskading.

Publisert Sist oppdatert

Selvskading er et økende problem, særlig blant unge kvinner. Nå har danske forskere funnet en sammenheng mellom omsorgssvikt og mobbing i oppveksten, og risikoen for selvskadende atferd.

Det skriver Forskning.no.

Forskerne intervjuet nesten 3000 personer født i 1984. Av disse viste 2,7 prosent selvskadende atferd. Blant personene som hadde vært utsatt for seksuelt misbruk, vold eller psykiske overgrep i barndommen, var prosentandelen med selvskadende atferd så høy som 16,2 prosent.

– Dette viser enda en gang hvor viktig det er å stanse vold og overgrep mot barn, sier Mogens Christoffersen, som er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Forskerne så også på betydningen av støtte fra andre i barnets nettverk. Studien viser at risikoen for selvskading reduseres med 18,8 prosent når barn som har vært utsatt for mishandling, har støtte fra for eksempel søsken, besteforeldre eller en lærer.

Powered by Labrador CMS