
Nå skal de fange opp de evnerike barna allerede i barnehagen
– Mange skoler og barnehager er usikre på hvordan de best kan følge opp barn med stort læringspotensial, sier kunnskapsministeren.
I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet kommer det fram at Utdanningsdirektoratet nå får i oppdrag å vurdere hvordan barn og unge med stort læringspotensial kan bli bedre ivaretatt.
Som en del av arbeidet skal satsinger og veilednings- og informasjonsmateriell utvides til også å gjelde for barnehager.
– Mange skoler og barnehager er usikre på hvordan de best kan følge opp barn med stort læringspotensial. Det handler både om hvordan de skal få faglige utfordringer, men også sosial utvikling. Nå skal vi se nærmere på hva vi kan gjøre og hvordan tiltakene fungerer i dag, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i pressemeldingen.
Risikerer å falle utenfor
I høst omtalte barnehage.no en fersk doktorgrad fra forsker Jørgen Smedsrud, som tok til orde for at vi må bli flinkere til å finne ut hvem disse elevene er, og på et mye tidligere stadium. På den måten blir det mulig å gi dem spesialpedagogisk hjelp og utfordringer på sitt eget nivå, og dermed hindre at de ender opp med å droppe ut av utdanningen.
– En del føler seg ubrukelig og dumme på skolen. De står utenfor fellesskapet. Først i voksen alder finner de ut at de har følt seg annerledes fordi de er spesielt evnerike, sa han i en sak publisert på forskning.no.
Mellom ti og femten prosent
Evnerike barn, barn med akademisk talent, høyt begavede eller svært intelligente barn: Barn og unge med spesielle talenter og som har potensial til å nå de høyeste faglige nivåene, blir gjerne omtalt som barn med stort læringspotensial. Mellom ti og femten prosent av elevene kan havne i denne kategorien, ifølge Kunnskapsdepartementet.
– Barnehagene og skolene må få bedre informasjon om det handlingsrommet de har innenfor dagens regelverk, samtidig som vi vil vite mer om mulige hindringer og forhold som gjør det vanskelig å gi denne gruppen barn og ungdommer en god, tilpasset opplæring, sier Sanner.
Ulike behov og forutsetninger
Jøsendal-utvalgets rapport Mer å hente. Bedre læring for elever med stort læringspotensial fra 2016 pekte på at det er utfordringer med regelverksforståelse og regleverksetterlevelse når det gjelder denne barne- og elevgruppen. Mange legger til rette for god tilpasset opplæring for disse elevene, men det kommer også tilbakemeldinger om at det er behov for mer kompetanse om og anerkjennelse av elever med stort læringspotensial.
– Alle elever har rett til tilpasset opplæring. Dette gjelder selvsagt også de med stort læringspotensial. Det er en mangfoldig gruppe med mange ulike behov og forutsetninger. Barna har gode forutsetninger for å lykkes, men er avhengig av å bli møtt og utfordret på riktig måte. Det må vi legge bedre til rette for, sier Sanner.