Vinteraktivitetsdag med Espira Brådalsfjellet i Kniplia skianlegg.
Vinteraktivitetsdag med Espira Brådalsfjellet i Kniplia skianlegg.

Samlet 11 barnehager i akebakken: – Vi kaller det vinterens vakreste eventyr

– Vi ønsker at barna skal få positive opplevelser med vinteraktiviteter og at både barn og voksne skal få mulighet til å møte hverandre og stifte bekjentskaper på tvers av barnehager, sier styrer Jane Laache i Espira Brådalsfjellet.

Publisert

– Jaaa!

Nikolai, Jenny, Ulrik og William August har nettopp sust nedover akebakken på hvert sitt rumpeakebrett.

De fire førskolebarna er klare på hva de liker aller best å gjøre når det er snø.

– Ake! Sier de entusiastisk, før de igjen tar fatt på de bratte meterne opp til toppen av akebakken.

Fysisk aktivitet

For tredje år på rad arrangerte Espira Brådalsfjellet på Gjerdrum vinteraktivitetsdag for alle Espira-barnehagene i regionen.

Styrer Jane Laache i Espira Brådalsfjellet barnehage.
Styrer Jane Laache i Espira Brådalsfjellet barnehage.

Onsdag var 191 førskolebarn og 47 voksne fra 11 barnehager samlet i Kniplia skianlegg for å ake og stå på ski.

– Vi kaller dette arrangementet vinterens vakreste eventyr, sier styrer Jane Laache i Espira Brådalsfjellet.

– Vi ønsker at barna skal få positive opplevelser med fysisk aktivitet og vinteraktiviteter, og at både barn og voksne skal få mulighet til å møte hverandre og stifte bekjentskaper på tvers av barnehagene, sier styreren, som var strålende fornøyd med været denne dagen og med at gradestokken viste -2 og ikke -16 som i forrige uke.

I år fikk barnehagebarna fra Gjerdrum besøk av førskolebarn fra Oslo, Lillestrøm, Rælingen og Nittedal.

Saken fortsetter under videoen.

(Video: Mariell Tverrå Løkås)

Deler ideer

Det var pedagogisk leder Monica Westersø som i 2016 tok initiativ til å lage en vinteraktivitetsdag for alle førskolebarna – skolespirene – til Espira-barnehagene i regionen. Hun har selv ansvar for førskolegruppa til Espira Brådalsfjellet.

– I år var vi veldig spente på forhånd fordi det skulle være mange flere barn med enn i de to foregående årene. Det første året var det litt under 100 barn her, i fjor litt over 100, og i år var det nesten 200 barn påmeldt, sier den pedagogiske lederen.

Westersø mener det aller viktigste med vinteraktivitetsdagen er at barna får ha det gøy, stifte nye bekjentskaper og være i bevegelse.

– Dette arrangementet er også en anledning for de voksne til å prate om hvordan man drifter førskolegruppene i de ulike barnehagene. Vi deler litt ideer med hverandre, sier hun.

Vinteraktivitetsdag i Kniplia skianlegg.
Vinteraktivitetsdag i Kniplia skianlegg.

Saken fortsetter under bildet.

Mye ute

Espira Brådalsfjellet har fokus på natur og friluftsopplevelser, opplyser styrer Jane Laache.

– Jeg har en evinnelig tro på at det å være ute gir barna mer læring og gode opplevelser. Ute har de større areal å bevege seg på, og vi erfarer også at å være mye ute gir mindre sykefravær, sier hun.

Barna fra Espira Brådalsfjellet barnehage er glade i å ake.
Barna fra Espira Brådalsfjellet barnehage er glade i å ake.

– Alle barnegruppene våre går på tur minst én gang i uka – de største barna går tur minst to ganger og friluftsgruppa vår minst fire ganger i uka, fortsetter Laache.

Styreren mener det er viktig å lære barn å kle seg etter været, slik at de kan finne glede i friluftsopplevelser uansett vær.

– Det er også viktig at de voksne er deltakende i leken – nære voksne som for eksempel er aktive i akebakken sammen med barna, sier Laache.

En tradisjon

– Nå som vinteraktivitetsdagen har blitt en tradisjon, vet de yngre barna at de skal få komme hit til Brådalsfjellet og kjøre akebrett og gå på ski når de blir førskolebarn. Vi er veldig stolte av dette arrangementet. Personalet bretter opp ermene og jobber sammen for å få det til, sier styreren.

Også barna er med på å gjøre i stand til det som, ifølge Laache, har blitt en av årets store happeninger.

– De synes det er veldig gøy å få hjelpe til med å finne frem utstyr og ikke minst være verter for barn fra andre barnehager, sier hun.

– En jente i barnehagen fortalte meg at hun hadde fått tre nye bestevenner i løpet av dagen, forteller styreren med et stort smil.

Powered by Labrador CMS