Regine Boym og sønnen Hugo (16 måneder) står foran en av livets store overganger. I neste uke begynner han i barnehagen.

– Barnehagen har en magisk evne til å få til ting vi ikke klarer hjemme

Neste uke blir Hugo (16 måneder) barnehagegutt. Mamma Regine Boym har store forventninger både til tilvenningsperioden og barnehagelivet.

Publisert

– Det diskuteres flittig på denne tiden av året: Tre eller fem dagers tilvenning - eller enda lenger. Hva mener du?

– Jeg tenker at det er veldig individuelt. Alle barn er forskjellige. Men jeg tror det er viktig å ta den tida som trengs. De skal være i barnehagen i mange år, da er det viktig med en god start.

Torsdag i neste uke går Hugo inn porten til Vågønes musikk- og friluftsbarnehage i Bodø for første gang, der han skal begynne på avdelingen Linerla. Det vil si: Han har allerede vært på besøk, under oppstartssamtalen sammen med mamma og pappa.

– Da ble vi enda mer sikre på at vi hadde valgt riktig barnehage. Når vi kom dit og fikk snakket sammen, de hørte våre forventninger og vi fikk vite mer om deres tanker, følte vi på det med en gang. Vi var på bølgelengde. Det var en god følelse.

– Hva var det som stemte?

– Det meste, egentlig. Fra måten alle sa hei og ønsket oss velkommen når vi kom inn, til hva som står i årsplanen og måten de driver barnehage.

Boym forteller at mens Hugo fikk et hyggelig velkomstbrev, fikk foreldrene utstyrsliste og en invitasjon til å besøke barnehageområdet så ofte de vil, fram mot barnehagestart.

– Vi fikk alt vi trengte av informasjon.

Friluft og musikk

Barnehagen ligger sentralt i Bodø, men samtidig rett ved et av de hyppigst brukte turområdene i byen. Vi har våre egne plasser i skogen som heter Ville Vesten, Indianerskogen, Solplassen, Løveklippen, Den hemmelige hagen, Hytta og Sandtaket, står det blant annet i beskrivelsen.

– Hvordan fant du fram til akkurat denne barnehagen?

– Det begynte med at jeg satte meg ned og søkte på nett. Vi visste vi ville ha en natur- og friluftsbarnehage. Deretter forhørte vi oss med andre som har barn i barnehagealder - og leste mye hva andre hadde sagt på nett. Det meste havner jo der. Det er mange barnehager å velge mellom.

Familien bor i Bodø sentrum, med flere barnehager nærmere hjemmet. Likevel velger de å kjøre en liten omvei.

– Vi ble veldig bestemt på at dette var riktig barnehage for oss. Heldigvis fikk vi plass.

– Hvilke faktorer ble avgjørende for valget av barnehage?

– I tillegg til at vi ønsket at han skulle få være mye ute, var vi samtidig ikke så opptatt av mye struktur og faste rammer. Vi er ikke opptatt av at det må være samlingsstund eller at han må lære seg å sitte i ro og tegne - å lese og skrive kan han godt vente med til han begynner på skolen, sier Boym, og fortsetter:

– Vi var mye mer opptatt av frihet og nærheten til naturen. Nesten sånn at vi håper han kommer hjem og har knekt et bein... Altså, vi er ikke redde for at han skal skade seg eller bli våt og kald - det viktigste er at han får være ute. At de også har fokus på musikk er viktig. Jeg har sagt at han må lære seg å spille minst et instrument, sier hun og ler.

At de håper Hugo blir glad i å være ute, betyr ikke at foreldrene er spesielt friluftsinteresserte.

– Vi er ikke masse på fjelltur. Vi kan ta med oss Hugo på kafe, og så kan han gå på tur i barnehagen. Kanskje kan han inspirere oss til å bli mer glade i å gå på tur etter hvert?

Hugo er en veldig sosial kar, forteller mamma Regine. – Han er klar for å begynne i barnehagen nå.

Kabal før barnehagestart

Hugo kom til verden i april i fjor. I oktober får han en lillesøster. Mens pappa Fredrik er konsernsjef i Nordvik Gruppen, er mamma markedsansvarlig for digitale medier i fotballklubben Bodø/Glimt.

– Det ble en skikkelig kabal å få det til å gå opp etter at permisjonstiden var over. En periode delte vi det slik at farmor og farfar hadde han mandag, jeg tirsdag, Fredrik onsdag - og så fløy vi mamma opp fra Hadeland for å være sammen med ham på torsdag og fredag. Men vi er heldige som har fleksible jobber begge to, og mulighet til å skyve arbeidstiden eller jobbe hjemmefra.

– Hva er planen for å løse tilvenningen?

– Vi har ordnet oss fri, og deltar begge tre dager den første uka - og etter behov den andre uka. Vi har satt av god tid, slik at vi ikke trenger å stresse.

– Har dere spart ferie eller permisjon?

– Nei, igjen er vi heldige som har fleksible jobber. Vi har begge mulighet til å jobbe kortere dager og skyve på arbeidstiden. Hvis ikke ville jeg satt av permisjonsdager, det er så viktig at den første tiden blir bra.

I barnehagen skal Hugo få rom til både å utforske - og bli utfordret. Og i oktober blir han storebror.

Mat og søvn

Ifølge daglig leder Miriam Fagerli i Vågønes musikk- og friluftsbarnehage har foreldrene ulike forventninger når barna skal begynne - og ofte meninger om hvilke rutiner barna skal følge når det kommer til blant annet måltider og soving.

– Vi pleier å si at vi ødelegger alt foreldrene har gjort i løpet av det siste året.

Samtidig:

– Det er tøft å være liten og skulle løsrive seg fra foreldrene, og samtidig venne seg til mange nye mennesker. En barnehagedag er jo også ofte enda lenger enn en vanlig arbeidsdag. Tilvenningen tar den tiden den tar, men vi ser ofte ganske fort hva barna trenger.

Regine Boym er innstilt på at endringene vil merkes også hjemme.

– Hugo er vant til å sove ute i vogn, men i barnehagen sover de inne på madrass. Etter oppstartsmøtet har vi begynt å ta luren inne. Nå sover han to ganger, men hvis barnehagen begrenser det til én gang, tenker jeg det skal gå greit. Barnehagene har en magisk evne til å få til ting vi ikke får til hjemme, og jeg tipper han kommer inn i rytmen fort. Om det blir en uke eller to med unntakstilstand her hjemme, får det bare bli sånn.

– Hvilke tanker har du om mat?

– Akkurat det har jeg ikke tenkt så mye på. Så lenge han ikke får sukker, er jeg fornøyd, sier Boym, og legger til:

– Men jeg regner vel også med at han får sunn mat, både grønnsaker og frukt, og lite halvfabrikat. De serverer vel ikke så mye av det i barnehagene?

Styrer Miriam Fagerli i Vågønes barnehage forteller at tilvenningen tar den tiden den tar. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Bakgrunn fra barnehage

Boym er utdannet journalist, men kunne like gjerne endt som barnehagelærer.

– Jeg tok et friår etter videregående, da jobbet jeg i Småtjern barnehage på Lunner. Jeg var også litt vikar i barnehage mens jeg studerte her i Bodø. Mest fordi jeg er veldig glad i unger. Jeg trivdes såpass godt med det at jeg var innom tanken på å utdanne meg til barnehagelærer.

– Så da har du full kontroll på Rammeplanen?

– Jeg har i alle fall lest årsplanen til Vågønes barnehage, og flere andre sine også mens jeg gjorde research. Bakgrunnen min gjorde nok sitt til at vi nok har vært ekstra bevisst på hvilken barnehage vi ønsket oss, sier hun, og legger til at det til slutt sto mellom denne og en annen friluftsbarnehage.

– Hva var det som avgjorde valget?

– Det var helheten; at de har fokus på både musikk og friluft, og at barna blir utfordret og får frihet til å utforske. Det var også viktig for oss at det jobbet menn i barnehagen; de er kanskje litt mer avslappa og tilfører noe annet.

Nå er hun spent på starten - selv om hun tror Hugo tar det på strak arm.

– Han er både sosial og nysgjerrig, og har vært ganske mye sammen med andre barn. Men det blir noe annet å være i barnehagen. Jeg er også spent på hva de barnehageansatte mener om Hugo etter hvert som de blir kjent med han. Jeg gleder meg til å høre hvordan han er sammen med andre.

– Så hva er det viktigste han skal få med seg fra barnehagetiden, tenker du?

– At han blir et menneske som blir grei å ha med å gjøre. At han lærer empati og forståelse for at vi er forskjellige, at vi reagerer og gjør ting forskjellig. Jeg håper han får krangla og kjent på det å være et menneske i et større samfunn, og lærer å fungere sammen med de andre. Ikke at han lærer seg å lese og skrive.

Ifølge Fagerli er det en annen ting foreldrene må forberede seg på å få med hjem, særlig det første året: Sykdom.

– Det er det jeg gruer meg mest til. Til nå har han hatt feber en eneste gang. Men det får vi ta som det kommer.

Gode råd for tilvenning

I disse tider er det mange som deler gode tips for å få en god start i barnehagen. Foreldreutvalget for barnehager, FUB, skriver på sine nettsider:

Tradisjonelt settes det av tre dager til tilvenning i barnehagen, da dette er i sammenheng med det foreldrene har krav på i arbeidslivet. Dette kan for noen barn være for lite. De kan ha behov for en mer tilpasset tilvenningsperiode der en av foreldrene er der mer og barnet har kortere dager. Små barn kan ikke forberedes muntlig på å gå i barnehagen og trenger flere dager for å bli trygge på et nytt sted. De skal bli kjent med helt ukjente voksne og etter hvert knytte seg til dem. Dette er en prosess som krever tid selv om det er individuelle forskjeller. En langsom og trygg tilnærming til de ansatte forutsetter et nært samarbeid med foreldrene. Foreldrene bør gradvis trekke seg tilbake når de ser at barnet føler seg trygg på de barnehageansatte.

De deler også sine beste tips:

  • Bruk oppstartssamtalen godt: ved oppstart i barnehagen blir alle foreldre tilbudt en oppstartssamtale med barnehagen. Der lærer barnehagen barnet å kjenne gjennom foreldrene og foreldrene får nyttig informasjon fra barnehagen. Denne samtalen er viktig for barnehagen slik at de vet mest mulig om barnet i forkant av oppstart. Hva liker barnet og spise, hva gjør han eller hun glad, hvilke sove- og spiserutiner har barnet? Og er det utfordringer som barnet har som barnehagen bør vite om?
  • Evaluer underveis: sett av tid til å evaluere med din kontaktperson i barnehagen om hvordan tilvenningen går. Er det noen ting som bør endres på? Også i forhold til hvor mye de anbefaler at dere som foreldre er til stede de neste dagene.
  • Besøk barnehagen i forkant: Uteområdene i barnehagene er åpne i helgene og på ettermiddagen etter at barnehagen er stengt. Det kan gjøre det lettere for barna å bli trygge der de kjenner omgivelsene.
  • Gode rutine for adkomst og avskjed: Ha gjerne god tid når barnet skal leveres i barnehagen slik at levering i barnehagen ikke blir en stressende opplevelse for barnet. La barnet få tid til å si ha det, finne en favorittleke og vinke til deg fra et vindu.

Kilde: FUB

Powered by Labrador CMS