Reduserer antall styrere i bydelen - på tross av innskjerping i loven
I bydel St. Hanshaugen i Oslo skal åtte-ni styrere nå lede de tolv kommunale barnehagene. Det får fagforeningene til å reagere.
– Vi vet stadig mer om hvor viktig barnehagen er for barns liv og utvikling. Vi vil sikre at styrer får nok tid til å drive pedagogisk ledelse, og til å følge opp medarbeidere og barn. Derfor stiller vi tydeligere krav til tilstedeværende styrer. Sammen med andre grep i barnehagestrategien som vi kommer med tidlig neste år, vil dette bidra til å gi bedre barnehager, sa daværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) da regjeringen i desember 2022 signaliserte nye krav til styrer i forskriften til barnehageloven.
Endringene ble innført 1. august 2023, med en litt annen ordlyd enn da forslaget var på høring. Det ble blant annet tydeliggjort at det kun er unntaksvis mulighet for å samordne styrerressurser i styrerteam, eller ved at en styrer har ansvar for flere små barnehager. Og: Et samarbeid mellom flere barnehager om styrerressurs kan ikke medføre reduksjon i styrerressursen for den enkelte barnehage. I tillegg slås det fast at «unntaksbestemmelsen kan ikke benyttes til å redusere kostnader i barnehagen».
Nettopp det er årsaken til at bydel St. Hanshaugen i Oslo nå reduserer antall styrere i sine barnehager. I en sak i Dagsavisen kommer det fram at åtte eller ni styrere skal lede de tolv kommunale barnehagene fremover. Noe som i praksis betyr at enkelte styrere vil ha ansvar for rundt 30 ansatte og over 150 såkalte barneekvivalenter, sier hovedtillitsvalgt Alexander Filiberto i Fagforbundet i Bydel St. Hanshaugen til avisen.
Ifølge Oslo kommunes barnehageoversikt delte bydelens minste barnehage - Marienlyst gård barnehage med 36 barn, allerede før omorganiseringen styrer med Tusentrippen barnehage (54 barn).
Ingen av barnehagene i bydelen kan regnes som små barnehager, som av Udir er definert som barnehager med under 26 barn.
Reagerer på kutt
I likhet med hovedtillitsvalgt Peter Tørstad Thommesen i Utdanningsforbundet i bydelen reagerer Filiberto sterkt på kuttene.
– Det lar seg ikke gjøre for en styrer å følge opp de ansatte og ivareta fagutvikling i to barnehager med så mange ansatte, når de nå vil bli sittende igjen med en enorm byrde av administrative oppgaver. Dette vil ha store konsekvenser for kvaliteten i barnehagene, sier han til Dagsavisen.
– Vi forstår bekymringene for effekten av dette. Styrerne har fått mandat til å jobbe videre med organiseringen. Målet er å opprettholde det samme gode tilbudet for barna og arbeidsmiljøet for de ansatte, sier Christine Thune, kommunikasjonssjef i Bydel St. Hanshaugen.
Bakgrunnen for kuttene i antall styrere skyldes et behov for innsparinger i bydelen. Høsten 2022 startet de et større omstillingsprosjekt og i år har omorganisering stått på agendaen.
– Totalt har vi gjennom dette og andre tiltak omstilt for rundt 200 millioner kroner de fire siste årene. Likevel er situasjonen så alvorlig at vi nå dessverre må nedbemanne i alle avdelinger og tjenester. Vi forvalter fellesskapets midler og har ansvar for å både levere forsvarlige tjenester og drive innen de økonomiske rammene. Da må vi se helheten i bydelen og veie mange viktige hensyn. I barnehagene kan og vil vi ikke røre ved bemanningsnormen. Vi ser derfor på styrerressursene og hvordan vi kan løse disse oppgavene videre, sier Thune til Dagsavisen.
Anser det som lovbrudd
Fagforbundet og Utdanningsforbundet har gjennom hele prosessen vært tydelige på at de anser endringen som et lovbrudd.
– Vi er godt kjent med regelverket og innvendingen. Den økonomiske situasjonen i bydelen tilsier likevel at vi må utvikle og endre måten vi jobber på. Da må vi også se på dette mulighetsrommet. Resultatet vil være åpent, også for Statsforvalteren. Om vi ikke kommer fram til en plan som både er forsvarlig og god, vil vi gjøre nødvendige justeringer, svarer Thune.
I en gjennomgang barnehage.no gjorde i 2022, viste det seg at 75 av Oslo kommunes 302 barnehager delte styrer med en eller flere barnehager.