En av disse fem blir i mai hedret med utmerkelsen Årets barnehageinspirator. Øverst fra venstre: Børge Iversen og Per Einar Sæbbe. Nederst fra venstre Marit Ludvigsen Sundelin, Monica Endresen Barken og Marit Heldal.
En av disse fem blir i mai hedret med utmerkelsen Årets barnehageinspirator. Øverst fra venstre: Børge Iversen og Per Einar Sæbbe. Nederst fra venstre Marit Ludvigsen Sundelin, Monica Endresen Barken og Marit Heldal.

Årets barnehageinspirator: Her er finalistene

I alt 86 kandidater fra 13 studiesteder ble nominert i den prestisjetunge kåringen av Årets barnehageinspirator. Bare fem av dem nådde finalen.

Publisert Sist oppdatert

Tittelen «Årets barnehageinspirator» skal gå til en foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger som på en god måte inspirerer og motiverer studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.

Nå er de fem finalistene klare.

– Det er helt fantastisk å være vitne til engasjementet der ute, sier juryleder og styreleder i PBL (Private barnehagers landsforbund) Eirik Husby.

Stor respons

I januar gikk PBL ut og oppfordret studenter ved alle landets barnehagelærerutdanninger til å nominere kandidater til prisen, som deles ut i forbindelse med PBLs landsmøte på Gardermoen 8. og 9. mai.

Responsen har vært større enn på lenge: Det er kommet inn 187 forslag på 86 kandidater ved 13 studiesteder.

– Det er gledelig å se at studenter over hele landet har forelesere som så til de grader inspirerer dem til å jobbe med barn i barnehager. Det lover godt for fremtiden til denne sektoren, sier PBLs styreleder Eirik Husby, som også er juryleder for kåringen.

Juryen har nå gått gjennom alle forslagene og på bakgrunn av de innsendte begrunnelsene plukket ut fem finalister.

– Jobben har ikke vært enkel. Vi har fem veldig verdige finalister. Men så er det også veldig sterke kandidater blant dem som ikke nådde helt opp, sier Eirik Husby.

Gode begrunnelser

De 187 forslagene som er kommet inn til kåringen, inneholder alle begrunnelser for hvorfor kandidaten bør vinne prisen.

En av dem som har foreslått Børge Iversen, skriver:

«Han stiller kritiske spørsmål som får oss til å tenke på nye måter og gir oss nye perspektiv på barn og hva som egentlig er for barns beste. I tillegg gjør han undervisningen mer lærerik ved å ofte bruke egne erfaringer fra barnehagen. Det gjør at vi får se noe konkret som vi kan knytte opp mot teori.»

Marit Heldal har blant annet fått følgende attest:

«Marit lærer oss å være stolt av profesjonen, og å slåss for barns beste! Marit ser oss studenter og får oss til å føle oss både sett og hørt. Hun er ekstremt sterk faglig, og legger opp til gode faglige diskusjoner som har vært med på å gjøre utdanningen og det faglige utbyttet bedre.»

Om Marit Ludvigsen Sundelin skriver én av forslagsstillerne:

«Marit er ei dame som har gjort stort inntrykk på meg med sin fagkunnskap, og virkelig skapt en glød for mitt arbeid som kommende barnehagelærer. Jeg gleder meg til å virkelig lære mer av henne det siste halvåret med bachelorskriving, men det kjennes også vemodig at det nærmer seg slutten.»

Monica Endresen Barken har fått mange pene ord fra noen av sine studenter, blant annet disse:

«Hun gir alltid det lille ekstra, for at vi skal lære og gir oss mulighet til å delta og være aktive deltakere. Monica inspirerer og gir lyst til å lære mer. Hun utfordrer oss studenter og pusher oss ut av komfortsonen, for å bli den beste barnehagelæreren vi kan.»

Om Per Einar Sæbbes kandidatur trekker vi ut følgende:

«Som det er med mange andre forelesere, er det åpenbart at Per Einar vet hva han snakker om. Det som likevel gjør at jeg mener at Per Einar utmerker seg i sine forelesninger, er at han ser sammenheng mellom pensumlitteratur og arbeidslivet, og evner å gjøre denne sammenhengen mer tydelig for oss studenter også.»

Avstemning i sosiale medier

Nå åpnes det for å stemme på kandidatene. Eirik Husby oppfordrer særlig studenter til å engasjere seg, også i avstemningen.

Avstemningen på Facebook vil ikke alene avgjøre hvem som vinner prisen, men juryen vil definitivt ha resultatet derfra med seg i den videre vurderingen av kandidatene, sier jurylederen.

Årets barnehageinspirator

Prisen Årets barnehageinspirator er på 50.000 kroner og skal gå til en foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger – som på en god måte inspirerer og motiverer studentene sine til en yrkeskarriere i barnehage.

Det er ellevte gang PBL deler ut prisen Årets barnehageinspirator. Prisen deles som alltid ut i forbindelse med PBLs landsmøte hvert andre år. I år arrangeres landsmøtet på Scandic Oslo Airport 8. og 9. mai.

I perioden 17. mars-20. april er det avstemning på Facebook og andre sosiale medier.

Gjennom uke 12 kan du gjøre deg bedre kjent med finalistene gjennom intervjuer på barnehage.no.

Kandidatene som blir foreslått, må oppfylle følgende kriterier:

• Formidler fagkunnskap på en inspirerende og engasjerende måte

• Bidrar i betydelig grad til at studentene fullfører utdanningen

• Gir studentene lyst til å jobbe med barn i barnehage etter endt utdanning

• Inspirerer studentene til refleksjon og fordypning i faget

I tillegg til Eirik Husby består juryen av Lars Strande Syrrist (leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet) og Kari Pape (pedagog, foredragsholder og fagutvikler i Læringsverkstedet).

Tidligere vinnere:

• 2021 - Jostein Paulgård Østmoen, Universitetet i Sørøst-Norge

• 2019 – Anna Rigmor Moxnes, Universitetet i Sørøst-Norge

• 2017 – Jan Ingar Båtvik, Høgskolen i Østfold

• 2015 – Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus

• 2014 – Dag Østvold Tangen, Høgskolen i Hedmark

• 2013 – Margareth Sandvik, Høgskolen i Oslo og Akershus

• 2012 – Liv Ingrid Fjellanger, Høgskolen Stord/Haugesund

• 2011 – Brit Norbrønd, Høgskolen i Oslo

• 2010 – Ingrid Groseth, Høgskolen i Hedmark

• 2009 – Sonja Kibsgaard, Dronning Mauds Minne Høgskole

Powered by Labrador CMS