Det var en strålende fornøyd Dag Olav Stølan som i kveld tok imot det synlige beviset på at Granstubben er Årets barnehage 2022.
Det var en strålende fornøyd Dag Olav Stølan som i kveld tok imot det synlige beviset på at Granstubben er Årets barnehage 2022.

Kåret til årets barnehage

– Topp fem er som å vinne, sa daglig leder Dag Olav Stølan i Granstubben barnehage da nominasjonen var et faktum. I kveld gikk de helt til topps og ble kåret til Årets barnehage 2022.

Publisert Sist oppdatert

– Herlighet! Jeg et ikke hvor jeg skal begynne. Dette var rått. Så fantastisk! Tusen takk! Dette betyr mye. Dette betyr mye for mange.

Det var en rørt og strålende glad daglig leder som tok imot det synlige beviset på at Granstubben barnehage er Årets barnehage i PBL. Så ringte han de ansatte på Facetime, som satt hjemme og så på kåringen.

Hvordan står det til på Granstubben, sa han til de hjemme - til stor jubel fra saken.

Ringte hjem: Dag Olav Stølan tok imot utmerkelsen sammen med kollegene Inger Lise Hegge og Irene Næss-Pedersen.
Ringte hjem: Dag Olav Stølan tok imot utmerkelsen sammen med kollegene Inger Lise Hegge og Irene Næss-Pedersen.

– De er hovedårsaken til at vi er her. De som pakker 20 par med ski i minibussen, dag etter dag, i all slags vær - og smiler og flirer samtidig, sa Stølan, og sendte også stor takk til både barna, foreldrene, PBL og juryen.

Det var ikke bare de ansatte som satt spente hjemme.

– Veldig mange foreldre også fulgte streamen fra kåringen. Og vi har allerede fått gratulasjoner fra styrerne i de andre barnehagene i Steinkjer, kunne Stølan fortelle til Barnehage.no like etter kåringen.

Det er i år syvende gang PBL deler ut prisen Årets barnehage. Selve kåringen ble gjennomført under festmiddagen til PBL Lederkonferanse, som arrangeres i Bodø.

Skaper opplevelser

– Utmerkelsen har befestet seg som en høythengende pris blant PBLs medlemsbarnehager. Og bare det å være blant de drøyt 100 barnehagene som i år er blitt nominert, er en liten seier i seg selv. Så før vi går videre, vil jeg gjerne benytte anledningen til å gratulere hver og en av dere finalister. Dere kunne alle kommet opp på scenen som verdige vinnere her i kveld, sa juryleder og styreleder i PBL, Eirik Husby, da han innledet prisutdelingen.

Granstubben barnehage har sin egen opplevelsesbuss, arrangerer årlig Granstubben-festivalen, har både egen kunstpedagog og musikkpedagog og gir ut sin egen avis. Blant annet.

– Vi tror at hvis vi klarer å skape gode opplevelser til ungene, så er det hva store og små utvikler seg best gjennom, sa Stølan da han ble intervjuet i Barnehage.no i forbindelse med nominasjonen.

I juryens begrunnelse ble det blant annet understreket at: Å finne på artige sprell sammen med barna, er viktig. Men dette er lite verdt dersom vi ikke samtidig lykkes med det grunnleggende, nemlig å gi barna en hverdag der de føler seg trygge og likeverdige, og der barnas behov for omsorg og lek blir ivaretatt. Årets barnehage ble i år nominert nettopp på grunn av sine dyktige og dedikerte ansatte – og for sine gode og trygge rutiner. Barnehagen jobber systematisk med trygghet og relasjoner, og går du grundig gjennom årsplanen og annen dokumentasjon fra denne barnehagen, sitter du igjen med et en trygg overbevisning om at dette er en barnehage som leverer et basistilbud av aller høyeste kvalitet.

Irene Næss-Andersen, Inger Lise Hegge og Dag Olav Stølan jublet foran en fullsatt sal under festmiddagen under PBL Lederkonferanse.
Irene Næss-Andersen, Inger Lise Hegge og Dag Olav Stølan jublet foran en fullsatt sal under festmiddagen under PBL Lederkonferanse.

200 sider med dokumentasjon

Granstubben barnehage har i dag tre avdelinger, ble etablert i bygda Henning i Steinkjer i 2006, og eies av fire av de ansatte. Stølan deltok på PBL Lederkonferanse sammen med Inger Lise Hegge og Irene Næss-Pedersen.

Barnehagen utmerker seg med blant annet lavt sykefravær og gode resultater på foreldreundersøkelsen - og leverte rundt 200 sider med dokumentasjon til juryen. Arbeidet og engasjementet Stølan har lagt ned for de private barnehager i kommunen ble også trukket fram i juryens begrunnelse. Med bakgrunn i lave tilskuddssatser i kommunen, gikk han i 2018 gjennom kommunens egne tall, og avdekket alvorlige feil i regnskapene. Noe som førte til at kommunen innrømte feil, og økte tilskuddene.

– Det var nok ikke det som gjorde at vi vant, men jeg synes det er hyggelig at det ble nevnt, sier Stølan, og legger til at da var det vanskelig å holde tårene tilbake.

I juryens begrunnelse sto blant annet:

Å skape en god barnehage er alltid et lagarbeid. Og vi er i barnehagesektoren velsignet med utrolig mange folk som har et skyhøyt engasjement for det de holder på med. Det kan likevel påstås at Årets barnehage har en daglig leder som engasjerer seg mer enn de fleste.

Engasjementet gjenspeiler seg i en barnehage vi er stolte over å ha som medlem i PBL. Og engasjementet strekker seg også langt utenfor gjerdene til egen virksomhet. En rekke ganger – over mange år – har vedkommende bidratt til å sette situasjonen til – og rammevilkårene for – private barnehager på dagsorden. Både lokalt i egen kommune. Men også nasjonalt.

Selve prisen er et skilt som det synlige beviset på utmerkelsen, samt 25 000 kroner. Stølan og kollegene røper at de har en plan, og at leserne må følge barnehagen på Facebook for å få med seg hva pengene skal brukes til.

– Men de skal komme barna og foreldrene til gode.

Fornøyde foreldre

Da Granstubben barnehage ble nominert, var det foreldrene som sto bak. I begrunnelsen til nominasjonen fra en av foreldrene, sto det blant annet: «En treavdelings barnehage med ansatte som er flinke og interesserte i barna på avdelingene de jobber på. Stort og fint uteområde som de utnytter og bruker store deler av tiden. De har også egne minibusser, og drar på turer til fjells og sjøs med barna over to år. De har temauker, hvor de jobber med samme tema over lengre tid både i forming, musikk og lek. De voksne er trygge både for barna og foreldrene, og vi vet at barna har det fantastisk i barnehagen. Gode og faste rutiner gjennom dagen og uka generelt gjør det forutsigbart og lett for barna å vite hva dagen bringer.»

De glade vinnerne har allerede fått oppslag i lokalavisene, og er en barnehage som er god til å skape engasjement på sosiale medier.

– Vi var blant de første barnehagene på Facebook, og har utrolig mange følgere. Det handler om merkevarebygging, og å øke respekten for yrket vårt. Barnehageansatte blir for lite satt pris på med tanke å den viktige jobben vi gjør.

Nå gleder de seg til å feire at de hele det neste året kan kalle seg årets barnehage.

– Det blir veldig spesielt å komme på jobb om onsdagen, sier Irene Næss-Pedersen.

Juryens begrunnelse

Her er hele juryens begrunnelse:

Å levere et basistilbud med høy kvalitet er selve fundamentet for hvorfor vi jobber i denne sektoren.

Å finne på artige sprell sammen med barna, er viktig. Men dette er lite verdt dersom vi ikke samtidig lykkes med det grunnleggende, nemlig å gi barna en hverdag der de føler seg trygge og likeverdige, og der barnas behov for omsorg og lek blir ivaretatt.

Årets barnehage ble i år nominert nettopp på grunn av sine dyktige og dedikerte ansatte – og for sine gode og trygge rutiner. Barnehagen jobber systematisk med trygghet og relasjoner, og går du grundig gjennom årsplanen og annen dokumentasjon fra denne barnehagen, sitter du igjen med et en trygg overbevisning om at dette er en barnehage som leverer et basistilbud av aller høyeste kvalitet.

Men så leverer Årets barnehage 2022 i tillegg veldig godt på alle de andre kriteriene for kåringen.

Årets barnehage HAR en tydelig pedagogisk profil. Årets barnehage HAR en god og tydelig ledelse. Årets barnehage HAR tilfredse foreldre. Årets barnehage HAR egne utviklende prosjekter. Årets barnehage scorer veldig bra på medarbeiderundersøkelser – og ute på avdelingene har den et nesten oppsiktsvekkende lavt sykefravær. Og selv om noen former for oppmerksomhet sikkert både kan være på godt og vondt, er juryen klar på at Årets barnehage har et godt omdømme.

Årets barnehage er opptatt av at barna skal få mange og varierte opplevelser med seg, som de lærer av, og som vil være med å gi barna mestringsfølelse nå og senere i livet. Og de ansatte har en bevissthet om at barn utvikler seg, lærer og husker best gjennom positive og mangfoldige opplevelser, gjerne der kroppen er i bevegelse.

Derfor er også Årets barnehage et oppkomme av påfunn, både på varierte aktiviteter ute i naturen og gjennom prosjekter innenfor estetiske fag.

Hver sommer arrangerer barnehagen dessuten en egen festival for barn, søsken, foreldre og besteforeldre. Her er det bare fantasien som setter grenser for aktivitetene, og gjennom årene har det vært alt fra trylleshow og hoppeslott, til mini-gård, skihopp – (om sommeren, altså!) – og mye, mye mer.

Å skape en god barnehage er alltid et lagarbeid. Og vi er i barnehagesektoren velsignet med utrolig mange folk som har et skyhøyt engasjement for det de holder på med.

Det kan likevel påstås at Årets barnehage har en daglig leder som engasjerer seg mer enn de fleste.

Engasjementet gjenspeiler seg i en barnehage vi er stolte over å ha som medlem i PBL. Og engasjementet strekker seg også langt utenfor gjerdene til egen virksomhet. En rekke ganger – over mange år – har vedkommende bidratt til å sette situasjonen til – og rammevilkårene for – private barnehager på dagsorden. Både lokalt i egen kommune. Men også nasjonalt.

Årets barnehage 2022

Målet med prisen Årets barnehage er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Foreldre, ansatte og andre med engasjement for barnehagesektoren har blitt invitert til å nominere sine favoritter blant PBLs nesten 2.100 medlemsbarnehager.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

Finalistene i årets kåring er:

Powered by Labrador CMS