Barn og ansatte i Steinhaugane FUS friluftsbarnehage har kort vei til både skog, fjell og fjord.

Finalist 2: – Vi løfter hverandre opp

– Når barna går ut barnehageporten skal den indre stemmen deres si «her er jeg, og jeg er god nok som jeg er», sier Frank Falkeid som leder en av kandidatene til utmerkelsen Årets barnehage.

Publisert Sist oppdatert

«Både barn og foreldre blir hver dag møtt på en så god måte at vi føler oss som de viktigste personene i hele barnehagen, om ikke verden! De ser barna og det virker som om de går gjennom ild og vann for hvert enkelt barn.»

Dette er et utdrag fra en av begrunnelsene som er sendt inn om Steinhaugane FUS friluftsbarnehage på Kolnes i Karmøy kommune.

– Det var mye følelser og enorm glede da jeg informerte de ansatte om at vi er en av årets finalister. Vi er veldig stolte, forteller daglig leder Frank Falkeid.

– For et par år siden hadde vi lave søkertall og foreldrene valgte andre barnehager i bygda. Det siste året har vi jobbet knallhardt for å snu skuta, og dette har gitt umiddelbart resultat. Jeg er utrolig stolt av personalet og det vi har fått til sammen, legger han til.

Mest ute

Steinhaugane FUS friluftsbarnehage har i dag 36 barn og 11 ansatte fordelt på fire avdelinger. Barnehagen som sto ferdig i 2005, har både skog, fjord og fjell tett på.

– Vi har en unik beliggenhet som vi er veldig stolte av. Siden vi er en friluftslivbarnehage tilbringer vi mesteparten av tiden ute. Også de fleste måltidene inntas ute enten i barnehagen eller i skogen, og vi har varmmåltid to ganger per dag. En egen minibuss gjør at vi kommer oss rundt på hele Haugalandet. Vi drar på korte og lange turer, og vi er både på kano- og fjellturer, barnehagesvømming og på skogsturer rundt omkring, forteller Falkeid.

– Vi ser på det som en helsegevinst å tilbringe mye av dagene ute. Vi ser at dette resulterer i mindre fravær både hos barna i barnehagen og de ansatte, legger han til.

Yoga i det daglige

«Dyktige ansatte tar barna våre med på masse spennende, lærerikt og gøy! Alt fra barneyoga og lek og moro i gymsal, til turer i skog og mark hvor de får utfolde seg og utforske på sine premisser» skriver en av foreldrene som har nominert barnehagen til prisen.

Den daglige lederen opplyser at mer enn halvparten av de ansatte har sertifisering for å kunne praktisere barneyoga.

– Vi har eget yogarom med stjernehimmel, røkelse og avslappende musikk/white noice. Vi snakker mye om følelsene våre og bruker yoga og avslapningsteknikker i det psykososiale arbeidet. Vi tar også ofte med oss yogaen ut i skogen, forteller han.

– I en travel hverdag er yoga et fantastisk redskap for at barna skal komme i kontakt med sine følelser, kjenne på egen pust og bygge selvtillit.

Den daglige lederen forteller videre at de i Steinhaugane Fus friluftsbarnehage har stort fokus på bærekraft.

– Vi inviterer bygda til gjenbruksdager. Alt som samles inn gir vi videre til Kirkens bymisjon, KPK Ukraina og andre som har behov. Vi har også en egen gjenbruksstasjon hvor hele bygda kan komme og levere inn klær til de som trenger det mer enn oss. Barna er med på å plukke søppel i nærområdet og vi lærer dem å leve i ett med naturen. Vi ser på det som et samfunnsansvar å ta vare på naturen og hjelpe andre, sier Falkeid.

Om prisen:

Målet med prisen Årets barnehage er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Foreldre, ansatte og andre med engasjement for barnehagesektoren har blitt invitert til å nominere sine favoritter blant PBLs nesten 2.100 medlemsbarnehager.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

I tillegg har leserne stemt på sin favoritt.

– Godt arbeidsmiljø

– Hva er det som gjør dere til en god barnehage?

– Det er først og fremst våre vanvittig flinke ansatte. Mange av oss har vært med lenge. Det gjør at vi har bygget opp et godt faglig nivå. Vi jobber som et team, løfter hverandre opp og får det beste ut av hverandre. Dette merker barna og foreldrene. De merker det både på kroppsspråket og på kommunikasjonen at vi har et godt arbeidsmiljø og dyktige ansatte som drar i samme retning og tenker som et lag, sier Falkeid, og fortsetter:

– Den gode relasjonen vi har til foreldrene er også helt avgjørende. De har lyst til å jobbe sammen med oss mot ulike mål, og kommer med mange gode tanker og innspill. Vi utvikler barnehagen sammen.

Tro på seg selv

– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Det er å bidra til robuste barn som har tro på seg selv, sier Falkeid.

– Gjennom et særlig fokus på relasjonsarbeid, god organisering og læringsstøtte, ønsker vi at barna skal bli trygge på seg selv og sine omgivelser, utvikle et godt selvbilde og få styrket selvtilliten, legger han til.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– Vi har et mål om at når barna går ut barnehageporten og ut i verden, så skal den indre stemmen deres si «her er jeg, og jeg er god nok som jeg er».

Finalistene i årets kåring er:

Powered by Labrador CMS