Barnehagens visjon, er at den skal være en god start.

Finalist 1: NRK-barnehagen er høyt verdsatt blant foreldrene

– Vi har veldig fornøyde brukere, og veldig tett foreldrekontakt, sier Anne Jørgensen. Hun leder den første av kandidatene til utmerkelsen Årets barnehage 2022.

Publisert Sist oppdatert

De er bedriftsbarnehage for NRK, men ikke ansatte i statskanalen. NRK-barnehagen er organisert som et samvirkeforetak, hvor alle foreldre med barn i barnehagen er medlemmer.

Den holder til i rolige omgivelser på Marienlyst i Oslo, og består av Lysthuset med 25 barn i alderen 0-3 år og Veksthuset med 27 barn i alderen 3-6. Begge med egne, romslige utearealer.

– Vi har veldig fornøyde brukere, og veldig tett foreldrekontakt. Det har litt med å gjøre at foreldrene jobber sammen og kjenner hverandre. Barnehagen har et godt rykte, og vi får positive tilbakemeldinger om at barna blir sett og ivaretatt, forteller daglig leder Anne Jørgensen.

«Gode klemmer hver dag»

Et synlig bevis, er toppresultatet på foreldretilfredshet fra siste undersøkelse. Et annet finner vi blant begrunnelsene fra de som har foreslått kandidater til utmerkelsen Årets barnehage 2022.

Om NRK-barnehagen er det en som skriver:

«(…) Barna bli gjennom året beriket med forskjellige aktiviteter, ulike hverdager, nye oppdagelser, nye opplevelser, læringer, men mest av alt, de har stødige og faste voksne rundt seg. Ansatte som brenner for jobben og sørger for at alle barna får kjærlighet, trygghet og gode klemmer hver dag.»

Jørgensen forteller at hun reagerte med overraskelse da budskapet om nominasjonen nådde henne.

– Det er så mange om beinet, så man tror ikke helt på det. Men jeg ble veldig glad og stolt. Selv om jeg synes vi har en kjempefin barnehage, så vet jeg at det er mange som har det, forklarer hun.

Om prisen:

Målet med prisen Årets barnehage er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Foreldre, ansatte og andre med engasjement for barnehagesektoren har blitt invitert til å nominere sine favoritter blant PBLs nesten 2.100 medlemsbarnehager.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

I tillegg har leserne stemt på sin favoritt.

– Hva er det som gjør dere til en god barnehage?

– Mange ting. Tanken på barnets beste. At vi alltid tar tak i ting som er rundt barna. Jeg har vært styrer her de siste 13 årene, og blir stadig slått av det er et sånt engasjement rundt hvert enkelt barn. Personalet har oversikt og innlevelse og alt som skal til for at barna skal ha det bra. I alle aktiviteter tar vi tak i temaene fra rammeplanen. Vi jobber intenst med det faglige, og alle er involvert. Alle har eierskap til jobben sin, og alle har et ansvar for planlegging av aktiviteter, svarer Jørgensen.

Julebord og leirskole

Blant staben, som med henne teller 16 ansatte i alle aldere, oppfylles utdanningskravene og vel så det, ifølge daglig leder. De er entusiaster innen ulike områder. At flere av dem har faglig bakgrunn fra musikk og design passer godt inn i satsingsområdene til barnehagen, som er estetiske fag.

Barnehagen har også ansatt en kokk som lager omtrent all mat, så matpakke trengs nær sagt kun på turdag en gang i uken.

– Ellers er vi veldig opptatt av en god tilvenning. Ped.lederne fordeler barna mellom seg, og følger de tett opp. Spesielt i begynnelsen. Da følger primærkontakten barnet hele tiden. Har de pause når barnet våkner, så avbryter de pausen. Og så har de SMS-kontakt med foreldrene underveis, sier Jørgensen.

Av større hendelser kan de eldre barna blant annet se fram til julebord for alle fire- og femåringene hvert år, og todagers leirskole hver vår for førskolebarna, som også får være med på skiskole.

Foruten foreldrene som jobber der, er kontaktpunktet med allmenkrinkasteren først og fremst at NRK eier bygningene som barnehagen benytter.

Ellers holder de seg mest for seg selv, forklarer Jørgensen.

– Men vi blir brukt en del til opptak, siden vi ligger så nært. For eksempel til Minibarna eller om de trenger intervju av barn. Vi får forespørsler, og så vurderer vi. Foreldre må samtykke til hvert opptak.

Indre styrke

– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Det er å ha et godt tilbud til barn. At barna blir ivaretatt på en god måte for å utvikle seg og bli sosiale vesener, med trygghet og tilhørighet. Men det er også kjempeviktig å ivareta foreldre og ha en god dialog med dem. Det er det første jeg tenker på.

Barnehagens visjon, er at den skal være en god start. Dette rommer psykisk helse, gode hverdager og at tanken på barnets beste ligger til grunn for det som gjøres.

– Vi tar tak i alt av mobbing, og alle hendelser. Da er foreldrene med. Ikke i den daglige krangelen nødvendigvis, men alltid hvis noe pågår over tid, sier Jørgensen.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– Jeg ønsker at de skal få med seg indre styrke, og troen på seg selv. Rett og slett utvikle et godt selvbilde som kan hjelpe dem til å tåle motgang og litt press fra omverdenen. Det er viktig at barn møter motstand, men de skal kunne få god veiledning av gode voksne rundt. Det handler om robusthet, slik at man kan lære seg å hanskes med vanskelige hendelser som jo er en del av livet. Barna skal fungere i et samfunn. Utvikle seg individuelt, men likevel kunne ta vare på andre.

– Vi ønsker også at de skal tenke tilbake på tiden i barnehagen med glede, at vi har vært med på å gi dem gode minner fra barndommen.

Finalistene i årets kåring er:

Powered by Labrador CMS