– Vinn-vinn-løsningen er å få mer ut av de samme ressursene. Det å hente inn private tilbydere kan føre til lavere kostnad og mer kvalitet, sa Øystein Dørum, NHOs sjeføkonom.
– Vinn-vinn-løsningen er å få mer ut av de samme ressursene. Det å hente inn private tilbydere kan føre til lavere kostnad og mer kvalitet, sa Øystein Dørum, NHOs sjeføkonom.

NHOs sjeføkonom: – Private aktører har større insentiver til innovasjon

Hvilken rolle spiller private tjenestetilbydere for dagens helse- og velferdstilbud, og hvordan kan disse bidra på en måte som ivaretar både barn og eldre i kommunene?

Publisert Sist oppdatert

Det var spørsmål som NHO og PBL forsøkte å få svar på under Arendalsuka, onsdag. Her var flere hentet inn til å forsøke å svare på spørsmålene.

En av dem var Øystein Dørum. Han er sjeføkonom i NHO. I sin innledning pekte Dørum på at privat sektor er eksponert for konkurranse, og at de som følge av det tvinges til å tenke smartere.

– Vinn-vinn-løsningen er å få mer ut av de samme ressursene. Det å hente inn private tilbydere kan føre til lavere kostnad og mer kvalitet. Private aktører har større insentiver til større innovasjon. Private leverandører kan få offentlige leverandører til å skjerpe seg, sa han, og fortsatte med at private tilbydere bidro til større mangfold og økt valgfrihet for brukerne.

– Det er ikke enten eller, men vi må hele tiden tenke på hvordan man skal kunne bruke de samlede ressursene på best måte. Hvordan få mest velferd per krone, sa han.

Stordriftsfordeler

Professor Kåre Hagen, som ledet Velferdstjenesteutvalget, pekte på at man må utnytte stordriftsfordelene slik at man klarer å treffe samfunnets behov på best mulig måte.

– Da er offentlig egenregi, altså offentlig planøkonomisk produksjon, ikke det. Man kan realisere bedre stordriftsfordeler med å spesialisere underleverandører til å levere til den offentlige sektoren, sa han, og pekte på en utfordring:

– Vi har en kvalitetsutfordring hvis man ser på demografien og den store ulikheten som blir i lokalsamfunnene framover når det gjelder hvilke tjenestebehov som skal leveres. Den fleksibiliteten som trengs på tilbudssiden av velferdspolitikken. Da er den historiske erfaringen at private, både de som er «non profit», men også de mer kommersielle og profesjonelle organisasjonene som opererer over en større geografi, og som fleksibelt kan flytte ressurser, er en del av løsningen på at alle skal få bedre tjenester der man bor, sa han.

Kunnskap

Hagen trakk fram også at for å kunne bli bedre på kvalitet, så trenger vi mer kunnskap om sammenhengen mellom ressursbruk, tjenestekvalitet for brukere og organisasjons og eierformer.

– Vi må bortenfor debatten offentlig eller privat, verden er mer komplisert. Det er en farlig forenkling, sa han.

Under kan du se opptak av sesjonen fra Arendalsuka:

Powered by Labrador CMS