Rundt 180 stilte opp til demonstrasjon foran Steinkjer rådhus torsdag denne uken, for å vise sin støtte til de private barnehagene i kommunen. Foto: Håvard Zeiner
Engasjerte foreldre demonstrerte for barnehagene sine
«Leve barnehagene». «La bygda leve». «Barna er framtiden». Utstyrt med plakater og munnbind, varme jakker og sterke meninger stilte om lag 180 engasjerte barnehageforeldre til demonstrasjon foran Steinkjer rådhus torsdag.
Haugtussa barnehage på Sparbu har allerede varslet at de stenger dørene 1. august 2021. Kringla friluftsbarnehage og Granstubben barnehage har varslet at de er tvunget til å avvikle innen april 2021, dersom tilskuddssatsene ikke økes i kommunens budsjett for 2021. Private Follafoss barnehage går inn som en del av det kommunale tilbudet fra årsskiftet, ifølge en sak i Steinkjer 24. Flere andre barnehager har også varslet at de kommer til å få problemer. Noen snart, mens andre klarer seg lenger på grunn av ulik økonomisk soliditet og egenkapitalsituasjon.
Budskapet er at det ikke lenger er bærekraftig å drive privat barnehage i Steinkjer. Selv om et flertall bestående av Senterpartiet, Høyre og Venstre denne uken vedtok en krisepakke for barnehagene, mener initiativtakerne bak demonstrasjonen at det ikke er nok.
- Hadde barnehagene enda bare fått tilskudd på nivå med landsgjennomsnittet, hadde det vært nok. Politikerne er bare nødt til å gjøre noe, sier Siri Johanne Nordahl, en av initiativtakerne og forelder i Granstubben barnehage, til barnehage.no.
Engasjerte foreldre
Under demonstrasjonen satte flere foreldre fra samme barnehage ord på problematikken:
- Jeg liker å kalle barnehagen for «Bygdas fremtidsfabrikk», for det er jo det det er? Her bygges og programmeres vennskap, naturforståelse, utfordringer, mestring, psykososial trening og ikke minst tilhørighet. Og det tror jeg er viktig, om disse ungene skal ønske å ta over hus og jord på bygda, når den tid kommer, sa Leif-Johan Austmo fra talerstolen.
- Det er vondt å tenke på at, barnehagen som både vi og ungen våre har så kjær, kanskje ikke er der om noen måneder. Det er vondt å tenke på at de trygge ansatte som ser barna våre for det de er, trøster de, og deler opplevelser med dem nå kanskje mister muligheten til dette. Mye av grunnen til at Granstubben har blitt det den har blitt, er takket være de ansatte og deres interesser og holdninger, fulgte Rudi Selbo opp, og fortsatte:
- Barnehagen er en av de viktigste brikkene i samspillet mellom idrett, kultur og frilufstliv i bygda. Ja, du kan gjerne si at de aktivitetene som barna får være med på iløpet av barnehagetida er med på å stake ut for eksempel hobbyer, lysten til fysisk aktivitet, lagspill, og ikke minst nysgjerrighet! Barnehagen får ofte tilbud om å besøke gårder rundt om i bygda, de bruker skiløypa i bygda, fjell å natur i bygda, og har i tillegg aktiviteter som hundekjøring, reinsdyrslakting, uglemerking, grotteturer og mye mer.
Før Jøran K. Dahl tok opp tråden:
- Jeg er ingen økonom. Og jeg forstår at kommuneøkonomi ikke er enkelt. Og at penger ikke kan flyttes hit og dit. Men er dette løsningen for våre barn? At de skal brukes som en kasteball, hvor hvert individ telles i kroner og øre? De er de viktigste menneskene i våre liv. De er framtiden til Steinkjer, slo han fast, før han spurte politikerne hva som er planen for barna på bygda om Granstubben legges ned, og om planen til Senterpartiet er å legge ned bygdene.
- Det verste av alt i denne prosessen er usikkerheten og det å ikke vite noe. Barna våre har behov for trygghet, forutsigbarhet og voksne de er trygge på. Det har de i Granstubben. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får.
Annonse
Viktigst med dialog
Tilskuddssatser
Det er bare 21 norske kommuner som har lavere tilskuddsnivå enn Steinkjer i 2021.
I 2021 er satsen per små barn i Steinkjer 216 612 kroner, og for store barn 103 050 kroner.
Det er 15 087 kroner mindre enn landsgjennomsnittet for små barn, og 8 084 kroner mindre enn snittet for store barn - per barn.
Sammenlignet med Tinn, som er den kommunen i landet der tilskuddene er høyest, er forskjellen 100 503 i tilskudd per små barn, og 56 319 kroner i tilskudd per store barn.
Sp-ordfører Anne Berit Lein snakket også til de frammøtte. Hun åpnet med å si at hun deler bekymringen til foreldrene i de private barnehagene, og at hun og resten av kommunepolitikerne har stor forståelse for utryggheten i den krevende situasjonen de private barnehagene står i nå.
Hun understreket samtidig at det har vært riktig for Steinkjer kommune å satse på å bygge nye barnehager.
- Vi hadde mange gamle bygg, og har investert tungt, og satset på fire-avdelings barnehager med gjennomgående kvalitet både inne og på uteområdene. Med det har vi samtidig rasjonalisert driften. De private barnehagene smertes nå av den effektive løsningen kommunen har bygget opp. Det er viktig for oss å skjønne, sa hun fra talerstolen.
Ordføreren peker på at den viktigste delen av den såkalte krisepakken som ble lagt fram denne uken, er det som handler om å legge til rette for bedre dialog.
- Den dialogen må styrkes til også å handle om økonomi og endringsprosesser. Vi er en lavinntektskommune og er nødt til å ha effektiv drift innen alle områder. Men det er også et felles mål om å ha et godt barnehagetilbud i alle deler av kommunen. Nå må vi sette oss ned og se på løsninger i lag.
Barnehagepakken består i grove trekk av et omstillingsfond på to millioner kroner, samt en satsing på lærlinger i årene framover.
- Jeg vil understreke at detaljene i dette er noe vi skal diskutere sammen med PBL og de private barnehagene for å sikre at dette treffer riktig og godt.
- Knuser sparebøssa til ungene
Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL hadde tatt turen til Steinkjer. Hun innledet med å påpeke at det er ikke slik at kommunen gjør noe galt eller ulovlig ved å organisere barnehagene sine på måten de har gjort det. Samtidig var hun like tydelig på at konsekvensene kan bli fatale for særlig små private barnehager i distriktene.
- Det er en risiko for at bygdene dør, at bygdene blir et sted man bare bor og ikke lever. De små barnehagene bidrar til mangfold og til valgfrihet for foreldrene, i tillegg til at det sparer kommunen penger, sa hun til de oppmøtte.
Steinkjer har satset på barnehager med fire avdelinger når de har bygget nytt. Lindboe pekte i sitt innlegg på at på landsbasis koster det en kommune 1,6 millioner kroner mer å drifte en fire-avdelings barnehage selv enn kostnadene knyttet til å drifte en tilsvarende privat barnehage.
- Dårlig kommuneøkonomi er ingen unnskyldning. Snarere tvert imot. Skal kommunen drifte alle barnehagene sine selv, risikerer vi både sentralisering, ensretting, et dårligere tilbud og til en høyere pris. Det er å spare seg til fant - og samtidig knuse sparebøssa til ungene i Steinkjer kommune.
Blir rørt
Initiativtaker Nordahl sier hun er stolt og glad over at så mange tok veien til markeringen.
- Jeg kjenner at jeg blir rørt av å se at dette betyr så mye for så mange, sier hun til barnehage.no.
Nå har hun et ørlite håp om at det er mulig å komme fram til en løsning - selv om krisepakken ikke er nok.
- Jeg håper politikerne åpner øynene og skjønner hvor viktig dette er for oss. Vi har i alle fall gjort det vi kan for å prøve å redde barnehagen vår. Bare de får satt seg rundt et bord og snakket sammen, og får begynt å trekke i litt tråder. Selv om man ikke tør å håpe for mye, er det i det minste et lite lys i tunellen, sier hun.
Se flere bilder fra markeringen her - alle foto Håvard Zeiner :