– Nye SSB-tall viser underskudd for 4 av 10 private barnehager
Mer enn tusen private barnehager gikk i minus i 2021. Samlet årsresultat for den private delen av sektoren, var mindre enn pensjonskuttet som virker inn fra og med 2022.
– Dette er alvorlig og noe vi har advart mot. For tiden er
ikke økonomien i sektoren bærekraftig. Slik kan det ikke fortsette, sier administrerende
direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL i en
pressemelding.
Den gikk ut etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag presenterte de økonomiske resultatene for private barnehager for 2021.
Årsresultat på 1,9 prosent
Tallene viser at 1.787 barnehager gikk i pluss, mens 1.009
gikk i minus i 2021. Holder man enkeltpersonforetakene utenfor regnestykket,
hadde 39,2 prosent av barnehagene negativt årsresultat, skriver PBL.
– Når fire av ti barnehager går med underskudd, står dette i skarp kontrast til de ideologisk motiverte fortellingene om en sektor som flyter over av penger. Virkeligheten er at private barnehager i 2021 hadde vesentlig lavere driftsmargin enn norske kommuner. Og derfra hører vi sjelden om annet enn kutt og krise, sier Schjelderup.
Målt i prosent var årsresultatet for den private delen av sektoren på 1,9 prosent.
Før pensjonskuttet treffer
Samlet årsresultat var i 2021 på 533 millioner kroner. Holder man enkeltpersonforetakene utenom regnestykket, var samlet årsresultat på 348 millioner kroner, skriver PBL videre med bakgrunn i SSBs tall.
Og minner samtidig om at det er før Stortingets vedtak om kutt i pensjonstilskuddene på om lag 600 millioner kroner treffer sektoren trinnvis, fra 2022 og frem mot 2024.
– Dette kuttet vil ramme sektoren hardt, og særlig alle dem som allerede sliter med lave tilskudd, sier Schjelderup.
– En sektor i knestående
– Det er svært urovekkende at den negative utviklingen som vi har sett de siste årene fortsetter, selv om det ikke overrasker oss som er i kontakt med barnehager hver dag. De nye tallene fra SSB er fortellingen om en barnehagesektor i knestående, der mange barnehager nå kjemper for å opprettholde viktige tilbud til barn over hele landet. Denne utviklingen kan ikke fortsette, og det må politikerne forstå, sier PBL-leder Jørn-Tommy Schjelderup og legger til:
– PBL har i løpet av det siste året mottatt svært mange bekymringsmeldinger fra medlemsbarnehager som ikke får endene til å møtes. Flere har også avviklet driften, eller varslet at de kan bli nødt til å gjøre det.