DEBATT

Heidi Kristin Berntsen og Aina Branden jobber i Nybu barnehage, og frykter konsekvensene skulle regjeringens lovforslag bli vedtatt.
Heidi Kristin Berntsen og Aina Branden jobber i Nybu barnehage, og frykter konsekvensene skulle regjeringens lovforslag bli vedtatt.

Nytt lovforslag – igjen må vi kjempe for barnehagen vår!

– Regjeringens forslag gjør oss virkelig urolig.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Kunnskapsdepartementet har sendt nytt lovforslag om styring og finansiering av private barnehager på høring med svarfrist 1. februar. Et forslag som gjør oss virkelig urolig for vår sektor, vår barnehage, barn og foreldre, og våre arbeidsplasser.

Siden barnehageforliket i 2003 har det blitt etablert både kommunale og private barnehager med ulike eierskap. Det er 20 år med målrettet utvikling av blant annet kompetanse, synet på barns medvirkning i dagens samfunn, et helhetlig læringsløp med barnehage som første ledd i utdanningen, barnehage for barnas beste, og aktivt arbeid med fysisk og psykisk helsefremmende barnehager. En barndom varer livet ut!

Kombinasjonen av kommunale og private eierskap har skapt en fantastisk rask og god utvikling av den barnehagemodellen vi har i Norge i dag. Dette har gitt oss et mangfold av barnehager med ulike profiler og pedagogisk innhold. Det har vært en sunn konkurranse der faglig kompetanse har vært retningsgivende. Vi i private barnehager har et veldig godt samarbeid med kommunen og de kommunale barnehagene.

Stiftelsen Nybu Barnehage har vært drevet med engasjement og stolthet siden 1992. Vi er en barnehage med høyt nærvær og stabilitet i personalet – og nettopp personalet er hjertet i barnehagen. Det er de som hver eneste dag og hvert øyeblikk er i møte med foreldre og barn, og det er der kompetansen og kvaliteten er og utvikles til enhver tid. Hvilke utfall vil de eventuelle endringene, som vi opplever som særdeles inngripende, få for oss i Nybu Barnehage?

I lovforslaget foreslås det at den enkelte kommune får vide fullmakter til å bruke skjønn ved beregning av tilskuddssatser til private barnehager. Dette mener vi ikke er forenlig med likebehandlingsprinsippet, da det vil føre til store forskjeller mellom kommunene, og innad i den enkelte kommune. Det kan blant annet bidra til både konflikter rundt tildeling av tilskudd, og økning av administrasjonskostnader i kommunen. Vi ønsker en tilskuddsordning som gir oss en bærekraftig og langsiktig finansiering.

Forslaget om kommunens rett til å redusere antall barnehageplasser en barnehage er godkjent for vil være meget inngripende. Antall plasser i barnehagene, uansett eierform, regulerer seg etter etterspørsel. Private barnehager får kun tilskudd for besatte plasser. Dersom det ikke er nok søkere fremtvinger dette med dagens system endringer ved at vi må eventuelt permittere eller si opp ansatte. Vi som barnehage er avhengig av å ivareta og sikre foreldrenes valgfrihet slik at den enkelte familien kan velge barnehage utfra sine behov og ønsker. Med andre ord: Tilbud og etterspørsel avgjør hvilken barnehage som består og hvilken som går tapt.

Summen av flere forslag i denne høringen oppleves som å gi kommunene rett til å styre de private på flere punkter, samtidig som de ikke har ansvaret. To andre forslag vi reagerer på er at den enkelte kommune skal kunne sette maksbeløp for kostpenger og gi forskrift om krav til åpningstid i barnehagene. Vi spør oss om ikke den enkelte barnehage selv kan bestemme kostpenger utfra det mattilbudet som blir gitt? Eller at foreldre som setter mattilbudet høyt i sitt valg av barnehage kan velge barnehage som satser på matservering? Skal ikke den enkelte barnehage sette de åpningstider som er relevante for seg og sin beliggenhet?

Vi føler oss maktesløse ved til stadighet å måtte kjempe for vår enkeltstående barnehage og de betingelsene vi trenger for å levere høy kvalitet til barnas beste. Vi ønsker en levende barnehagesektor med høy kvalitet og stort mangfold! Det tror vi ikke regjeringens forslag vil bidra til. 

Powered by Labrador CMS