Slik ser det ut etter at Kanvas-barnehagene Lønnebakken og Veslefrikk på Ullevål ble totalskadd i brann 9. mai. Nå går brannsjefen i Oslo ut med en klar oppfordring: Snakk om konsekvensene av brann.
Slik ser det ut etter at Kanvas-barnehagene Lønnebakken og Veslefrikk på Ullevål ble totalskadd i brann 9. mai. Nå går brannsjefen i Oslo ut med en klar oppfordring: Snakk om konsekvensene av brann.

Nok en Oslo-barnehage tok fyr: – Løsningen er aldri å tenne på

Siden 22. april har det vært hele seks branner i barnehager og skoler i Oslo. Nå ber brannsjefen befolkningen være ekstra på vakt i sitt nærmiljø.

Publisert Sist oppdatert

Nødetatene rykket i går ut til Etterstadgata etter melding om brann i nok en Oslo-barnehage. Da brannvesenet kom til stedet brant det i to panelbord på utsiden av barnehagen, ifølge en artikkel i Avisa Oslo. Der kommer det også fram at politiets hypotese er at brannen er påsatt.

Den samme hypotesen følger politiet på tidligere branner i barnehagene på Vålerenga, Haugerud og Ullevål. De to siste brant ned til grunnen. I tillegg er brannen i gymsalen på Lambertseter VGS bekreftet påtent, og brannen som startet på et tak på Manglerud skole mandag kveld følger samme teori, opplyser Brann- og redningsetaten i Oslo i en pressemelding.

– Nå trenger vi at konsekvensene ved brannstiftelse blir et samtaleemne rundt middagsbordet, i klasserommet, på fritidsklubben og i vennegjengen. Antall hendelser hvor politiet jobber etter teorien om at brannene er påsatt, viser en negativ trend vi må snu! Nå ber vi alle være ekstra på vakt i sitt nærmiljø. Løsningen på eventuelle problemer og utfordringer, eller jaget etter action og adrenalin, er aldri å tenne på, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Han minner om at når et bygg renner ned, mister man ikke bare vegger og tak over hodet.

– Man mister kjære eiendeler, og man mister et trygt rom hvor minner skapes og relasjoner bygges. I flere av de nevnte tilfeller har barn og unge mistet sin arena for fellesskap og læring. Hverdagen blir snudd på hodet for mange mennesker og treffer bydelene hardt. Flere av brannen har i tillegg vært så kraftige at vi har fått mindre skader på egne mannskaper. Det treffer naturlig ekstra hardt for meg som brannsjef, forklarer Myroldhaug, og fortsetter:

– En brann tar verdier, men den kan også i ytterste konsekvens ta liv. Sørg for å være på vakt, sørg for å sikre et tidligst mulig varsel med fungerende varslingssystemer, og ikke minst, nøl ikke med å ringe 110 ved mistanke om brann, eller 112 ved mistanke om en kriminell handling.

Den siste brannen ble slukket raskt, og barnehagen var i bruk igjen i dag, ifølge Avisa Oslo.

Powered by Labrador CMS