Den røde ringen viser området hvor de to brannene oppsto natt til lørdag.
Den røde ringen viser området hvor de to brannene oppsto natt til lørdag.

Politiet tror barnehagebranner kan være påtent

Varslene kom med 19 minutters mellomrom.

Publisert Sist oppdatert

Natt til lørdag fikk brannvesenet melding om brann i Markå barnehage i Klepp. Kort tid etter ble det meldt om brann i Lyngmarka barnehage, som ikke er stort mer enn en kilometer unna. Det skriver Jærbladet (krever innlogging).

Ulikt skadeomfang

Slukkingsarbeidet i Markå barnehage pågikk til godt ut på lørdag formiddag. Ni personer ble evakuert fra tre nærliggende hus, etter brannen som ble meldt klokken 03.58.

Meldingen om brann også i Lyngmarka barnehage, kom klokken 04.17 ifølge en pressemelding fra politiet lørdag, gjengitt av VG. Det ble startet etterforskning med avhør av vitner og undersøkelser av innkomne tips, i påvente av at tekniske undersøkelser kunne settes i gang.

Markå barnehage brant ned til grunnen. Lyngmarka barnehage fikk mindre skader. Der var det noen skur i tilknytning til vognskuret som brant.

Satte krisestab

Klepp kommune satte krisestab lørdag morgen.

– Dette er en veldig trist situasjon som preger oss, sier ordfører Sigmund Rolfsen i en artikkel på kommunens nettsider.

Her framgår det at alle barna i kommunale Lyngmarka barnehage kunne møte som vanlig i barnehagen mandag morgen, og at også uteområdet ville bli sikret så det kunne tas i bruk.

For de 57 barna som går i private Markå barnehage, er det funnet en midlertidig løsning som skal opp og gå så snart som mulig. Det er inngått intensjonsavtale om leie av Tu barnehage og deler av et paviljongbygg like ved.

Mangler det meste

Ifølge Klepp kommune dreier det seg om lokaler som har stått tomme, som er godkjent for barnehagedrift og som skal være i god teknisk stand.

– Vi er glade for å kunne hjelpe Markå barnehage med dette så raskt, sånn at ungene kan komme tilbake til en barnehagehverdag før det går for lang tid, sier ordfører Rolfsen.

Det trengs imidlertid vasking og klargjøring, noe kommunen tok fatt på mandag.

– Vi mangler jo alt. Møbler, leker, kjøkkenutstyr. Men vi skal jobbe hardt for å få dette i orden så raskt som mulig. Vi er takknemlige for at Klepp kommune fant en løsning sammen med oss så raskt, sier barnehagens daglige leder Janne Marie Grødeland.

Har fått flere tips

Politiet har i helgen holdt vakt ved brannstedene, og hatt patruljer som har kjørt rundt og sjekket.

– Vi håper at etterforskningen vil gi svar på hvem som har påtent, sier Anne Mette Dale, jourhavende politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt til NRK.

Hun uttrykker ifølge NRK at det ikke er grunn til å tro noe annet enn at det er påtent siden det brant i to nærliggende barnehager. Politiadvokaten opplyser også at det sjekkes om det er overvåkningskamera i området som kan ha fanget opp personer som har vært ute den aktuelle natten.

Til Stavanger Aftenblad (krever innlogging) gir politiet uttrykk for at de har fått interessante tips om andre branner i området den siste tiden. Blant annet i en gapahuk, i et par biler og i en garasje.

– Ingen mistenkte

Avisa siterer Øyvind Tveit i Felles straffesaksinntak på denne måten:

– Etterforskningsarbeidet fortsetter, og det tas fortsatt utgangspunkt i at brannene kan være påsatt. Vi må ha alle veiene åpne, men det er litt besynderlig at to like branner oppstår.

Mandag melder VG at politiet har sendt ut en pressemelding hvor politiadvokat Ann-Bjørg Ingebrigtsen siteres på følgende:

– Det er gjort en del etterforskningsskritt, og vi har blant annet avhørt vitner og sikret overvåkningsvideo. At det brenner i to barnehager på såpass kort tid kan gi en indikasjon på at bygningene er påtent, men vi har ingen mistenkte. Heldigvis er det ikke meldt om fysiske skadde som følge av brannene, men politiet ser naturligvis likevel svært alvorlig på disse sakene.

Skole i Stavanger

Natt til mandag ble det for øvrig meldt om brann på Ullandhaug skole i Stavanger. Det skriver Rogalands Avis.

– Spor på stedet kan tyde på at brannen er påsatt, opplyser operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Powered by Labrador CMS