Barnehagene Lønnebakken og Veslefrikk i Oslo ble tirsdag morgen totalskadd i brann.
Barnehagene Lønnebakken og Veslefrikk i Oslo ble tirsdag morgen totalskadd i brann.

Barnehagebrannen: – Preget, men ved godt mot

Allerede i morgen skal en midlertidig løsning være på plass for de 120 barna i Lønnebakken og Veslefrikk Kanvas-barnehager.

Publisert Sist oppdatert

– Mange er preget av det som har skjedd, men jeg tror alle er ved godt mot.

Det sier kommunikasjonssjef Synne Alsaker i Stiftelsen Kanvas, etter at to av deres barnehager ble ødelagt i brann tirsdag morgen.

– Byggene er borte, men barnehagene vil bestå, forsikrer hun.

Rykket ut tidlig på morgenen

Det var tirsdag rundt klokken 4.30 at nødetatene rykket ut etter melding om brann i en bygning ved Ullevål sykehus. På stedet ble det raskt bekreftet kraftig brann i Lønnebakken Kanvas-barnehage.

Brannvesenet var på stedet med mange ressurser, og fikk etter hvert kontroll på brannen, skriver NRK.

– Vi kan ikke redde bygget og driver nå med defensiv innsats. Det har vært spredning av brannen til fasaden i et tilstående bygg, men vi har kontroll, sa vakthavende stabssjef Joakim Lystad tirsdag morgen til NRK.

Brannen spredte seg til et bygg som rommer Veslefrikk Kanvas-barnehage. Begge barnehager er delvis helt nedbrente.

– Ser på ulike alternativer

Totalt går det i overkant av 120 barn i de to barnehagene. Nå jobber Kanvas på spreng med å finne lokaler å drive barnehagene i videre, opplyser Synne Alsaker.

Hun forteller at de jobber ut fra ulike tidsperspektiver.

– Fra i morgen av skal barn og ansatte over i de andre Kanvas-barnehagene våre på Ullevål. Vi har totalt syv barnehager der og nå er altså to av dem ute av drift. De andre barnehagene har snudd seg rundt og tilpasser barnehagedriften slik at de kan romme flere avdelinger. Det er også lagt opp til at noen av de største barna kan være mye ute og det skal settes opp to lavvoer, sier Alsaker til barnehage.no.

Hun understreker at dette er en kortsiktig løsning.

– Det ser ut til at vi er ganske nærme en løsning for videre drift, også etter sommerferien, som jeg tror både barn, foreldre og ansatte vil være godt fornøyd med. Men det er ikke helt landet ennå. Det handler om å finne den beste mulige løsningen for barn, foreldre og ansatte, sier hun.

– Gleder seg

Alsaker forteller at de ansatte gleder seg til å ta imot barna i «nye» lokaler i morgen.

– Både i går og i dag har personalet i begge barnehager vært samlet på hovedkontoret vårt for å planlegge hvordan de skal ta imot avdelingene i nye barnehager. Etter lunsj i dag reiste de opp til Ullevål for å gjøre det klart til i morgen, sier hun.

– Målet er å skape dager som ligner barnas normale barnehagehverdag, med kjente aktiviteter og rutiner, til tross for nye lokaler.

– Byggene er borte, men barnehagene vil bestå, sier Synne Alsaker i Kanvas.
– Byggene er borte, men barnehagene vil bestå, sier Synne Alsaker i Kanvas.

Ønsker tips

Politiet har satt i gang en etterforskning av hva som kan være årsak til brannen.

I en pressemelding, blant annet gjengitt i Dagbladet, opplyste politiet tirsdag formiddag at det allerede var gjennomført flere vitneavhør og foretatt kriminaltekniske undersøkelser.

– En av hypotesene politiet jobber ut ifra er at brannen er påsatt, uttalte påtaleansvarlig Kamilla Sandvik Forsdahl.

Onsdag opplyser politiet til barnehage.no at det ikke er noe nytt i saken.

Det jobbes fortsatt med å kartlegge brannforløpet og gjennomføre kriminaltekniske undersøkelser. Politiet har flere hypoteser, blant annet at det kan være teknisk feil eller at brannen er påsatt.

Det er per nå ingen opplysninger som har styrket den ene eller andre hypotesen, får barnehage.no opplyst.

Politiet har så langt ikke fått inn mange tips. Personer som har observert noe i nærheten av barnehagen i løpet av natten eller morgentimene tirsdag, som kan være relevant for saken, oppfordres derfor til å ta kontakt med politiet.

Vil undersøke om det er en sammenheng

Den siste tiden har det vært flere branner i hovedstaden.

22. april ble en barnehage på Haugerud totalskadd i brann. 25. april brant det kraftig i gymsalen til Lambertseter videregående skole.

4. mai brant det i en barnehage på Vålerenga. Denne brannen ble raskt slokket av naboer som oppdaget flammene, og det skal ha blitt funnet fyrstikker inne på barnehagens område, skriver Avisa Oslo.

Flere av brannene er mistenkt påsatt.

Politiet sier til barnehage.no at det er for tidlig å si om barnehagebrannen på Ullevål har noen sammenheng med andre branner i Oslo den senere tiden. Dette er noe de vil undersøke.

Powered by Labrador CMS