Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 31. mai.
Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 31. mai.

Har funnet støtte for endringer i barnehageloven

Regjeringens proposisjon fikk flertall i Utdannings- og forskningskomiteen. Komiteens tilrådning fremmes sammen med SV og Rødt.

Publisert Sist oppdatert

Komiteens tilrådning til Stortinget er at loven endres i tråd med regjeringspartienes forslag på en del av punktene, men med noen justeringer.

Stolt av handlekraften

– Det har lenge vært behov for å oppdatere reglene for barnehagesektoren og ruste barnehagene for en ny tid. Høyreregjeringen hadde åtte år på seg til å gjøre nødvendige endringer, men prioriterte det ikke. Nå har vi flertall for en ny lov i løpet av det første halvåret i regjering, og det er jeg veldig stolt av, sier utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Elise Waagen, i en pressemelding fra partiets stortingsgruppe.

Elise Waagen (Ap).
Elise Waagen (Ap).

Regjeringen vil nå med Stortingets flertall innføre krav om at hver private barnehage skal være et eget selskap, forbud mot å drive annen virksomhet og forbud mot å ta opp lån andre steder enn i bank.

Innstillingen fra Utdannings- og forskningskomiteen kom tirsdag ettermiddag, og kan leses her, på Stortingets nettsider.

– Borgerlig støtte til unntak

Fra Ap og regjeringspartner Senterpartiets side var det lagt opp til unntak for de minste barnehagene. Dette ville ikke SV og Rødt støtte i komitébehandlingen. I stedet er det de borgerlige som nå kommer regjeringen til unnsetning på dette punktet, ifølge NTB, som siterer KrFs Kjell Ingolf Ropstad på følgende:

– Vi er opptatt av å ivareta de små og ideelle barnehagene også fremover.

Ellers er det venstresiden regjeringen lener seg mot for å få igjennom Prop 82 L.

– Barnehagen skal ikke lenger være et investeringsobjekt for de som vil tjene penger. Barnehagen er velferd og er til for ungene våre. Vi vil at fellesskapets penger skal gå til barnas beste, og bli brukt på å gjøre barnehagene enda bedre og billigere, uttaler Waagen.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Frp og Venstre foreslo å sende proposisjonen tilbake til regjeringen. Og be regjeringen komme tilbake med en proposisjon der endringene legges fram sammen med resultatene av kunnskapsministerens varslede arbeid med gjennomgang av reglene om styring og finansing av private barnehager. Det fikk ikke flertall.

Powered by Labrador CMS