Steffen Handal (også leder i Utdanningsforbundet) og Silje Naustvik (også nestleder i Norsk Sykepleierforbund og i Unio) leder forhandlingene for Unio kommune i KS-området.
Steffen Handal (også leder i Utdanningsforbundet) og Silje Naustvik (også nestleder i Norsk Sykepleierforbund og i Unio) leder forhandlingene for Unio kommune i KS-området.

Fare for streik: Slik kan det påvirke barnehagene

Neste uke kan det bli kommunestreik over hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Dersom meklingen mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene LO Kommune, Unio Kommune og YS Kommune ikke fører frem, vil flere tusen arbeidstakere bli tatt ut i streik tirsdag morgen.

Også noen barnehager vil bli berørt.

Bergen og Kristiansand

Unio Kommune, som blant annet forhandler på vegne av Utdanningsforbundet, varsler plassfratredelse for over 500 ansatte i Bergen. Klosteret barnehage og fem skoler er inkludert i streikeuttaket.

YS-forbundet Delta varsler at de vil ta ut 379 medlemmer i streik, i Bergen, Trondheim, Ålesund, Bodø, Narvik, Sandefjord og Kristiansand. Forbundets kommunikasjonsavdeling opplyser at to barnehager vil bli berørt hvis det blir streik. Begge barnehager ligger i Kristiansand.

Ifølge Fagforbundet, som er LOs største forbund, vil 8537 medlemmer over hele landet bli tatt ut i streik hvis man ikke kommer til enighet med KS før fristen går ut ved midnatt 23. mai. I første fase gjelder uttaket hovedsakelig medlemmer som arbeider i administrasjon, tekniske tjenester og renhold i kommunene, opplyser forbundet i en pressemelding.

– Dersom streiken trappes opp, vil også andre grupper arbeidstakere i kommunesektoren kunne bli tatt ut, sier forbundets leder Mette Nord i pressemeldingen.

Ifølge Fagforbundets kommunikasjonsavdeling vil ingen barnehageansatte bli tatt ut i streik i første omgang.

Flere barnehager i Oslo rammes

Oslo kommune er et eget tariffområde. Også her er det fare for streik.

Dersom Unio Oslo kommune ikke kommer til enighet med kommunen i meklingen, vil totalt 82 medlemmer være i streik fra og med tirsdag 24. mai.

Unio opplyser at fire barnehager vil bli berørt av en eventuell streik i første omgang: Skrubbelund barnehage, Vigelandsparken barnehage, Sinsen barnehage og Mads barnehage.

Her tar Utdanningsforbundet ut ett medlem i hver barnehage.

– Vi går til mekling med et klart ønske om å oppnå enighet. Ingen ønsker en streik, sier forhandlingsleder for Unio Oslo kommune, Therese Thyness Fagerhaug, i en pressemelding.

Hun beklager ulempene en streik vil få for dem som berøres, men sier at Unio er godt forberedt dersom man ikke kommer til enighet.

Fagforbundet Oslo varsler at de vil ta ut 1325 medlemmer i streik dersom meklingen med Oslo kommune ikke fører frem.

De som tas ut i en eventuell streik jobber blant annet i bydelene Bjerke, Gamle Oslo og Nordre Aker, ved skoler og aktivitetsskoler (AKS) i bydelene Bjerke, Gamle Oslo og Nordre Aker, ved Deichmanske Bibliotek i Bjørvika, frivilligsentralene og i ulike etater.

Powered by Labrador CMS