Steffen Handal på 1.streikeuttak for Utdanningsforbundet ved Gimle oppveksttun skole i Bergen. Nå varsles opptrappingen.
Steffen Handal på 1.streikeuttak for Utdanningsforbundet ved Gimle oppveksttun skole i Bergen. Nå varsles opptrappingen.

Tar ut 1300 i streik fra mandag - noen få av dem barnehageansatte

Utdanningsforbundet trapper opp streiken fra mandag. – Streikeviljen er stor, sier Steffen Handal.

Publisert

Før sommeren gikk 45 medlemmer i Utdanningsforbundet ut i streik i Bergen. I dag har forbundet informert arbeidsgiver KS om at streiken trappes opp ved å ta ut ytterligere 1300 medlemmer fra og med mandag.

– Vi kunne ha tatt ut flere i denne fasen, men dette er et klart tegn på at Utdanningsforbundet belager seg på en langvarig streik, sier Steffen Handal i en pressemelding.

– Tillitsvalgte som skal jobbe med streiken

Han understreker samtidig at det er ungdomsskoler og videregående skoler som er omfattet av dette streikeuttaket, mens barneskolene og barnehager holdes utenom. De enkeltpersonene som er tatt ut på disse stedene er tillitsvalgte som skal jobbe med streiken.

Han har tidligere fått spørsmål om barnehageansatte vil bli tatt ut i streik, i Utdanningsforbundets podkast, Lærerrommet, gjengitt av barnehage.no. Der uttalte han at dette er først og fremst en streik for lærerne i skolen.

Disse barnehagene berøres av streiken

Heggen barnehager avd blåbærdalen, Harstad

Blomsterenga barnehage og Susebakke barnehage, Indre Østfold

Tienbråten ressursbarnehage, Lillestrøm

Brunes naturbarnehage, Modum kommune

St. Sunniva barnehage, Molde

Lyngvegen barnehage, Porsgrunn

Templarheimen barnehage og Trudvang barnehage, Tromsø

I alle barnehagene er det én ansatt som omfattes av streikeuttaket.

Kilde: Utdanningsforbundet. Her kan du lese hele oversikten over streikeuttaket.

Han pekte på at tariffoppgjøret i og for seg var akseptabelt for barnehagelærerne, og at mange av dem kom prosentmessig bedre ut enn lærerne i skoleverket.

– Det er en vanskelig situasjon å være i å ta en hel organisasjon ut i streik på vegne av noen medlemmer, men ikke alle. Men jeg har snakket med veldig mange barnehagelærere og har også hatt kontakt med våre tillitsvalgte i barnehagesektoren. Og de har en forståelse for streiken. De synes det er vanskelig, selvfølgelig, og en del vil jo gjerne at vi skulle streiket også på vegne av dem, sa Handal - og la også til at han er veldig glad for at veldig mange barnehagelærere viser den forståelsen.

Skal skjerme de minste

Over hele landet forbereder fem- og seksåringene seg nå på skolestart. De minste barna skal skjermes fra opptrappingen, sier Handal til Nrk.

– De skal få oppleve den gleden det er å komme til første skoledag. Vi forstår at det ville være veldig uheldig å ramme dem.

Utdanningsforbundets leder er klar på at dette er en streik han helst skulle unngått, står det videre i pressemeldingen.

– Aller helst vil medlemmene våre være i klasserommene og ta imot elevene sine etter skoleferien. Men når KS velger å gjøre lærerne i skolen til lønnstapere for sjette år på rad har vi dessverre ikke noe annet valg.

Med et slikt bakteppe er Handal også trygg på at dette er en streik som har bred støtte i medlemsmassen.

– Dette er noe lærerne i skolen står samlet om, og det er stor streikevilje når jeg prater med folk på ulike nivå i organisasjonen vår.

– Det er ingen tvil om at mange medlemmer vil oppleve at dette kan bli tøft, ikke minst siden vi regner med det blir en langvarig streik. Da hjelper det godt at så mange er så motiverte for å ta denne kampen. Situasjonen er nå kritisk mange steder, og KS må forstå at hvis de skal satse på elevene, så må de satse på lærerne!

– Vanskelig skolestart

KS på sin side mener en opptrapping av streiken vil føre til en vanskelig skolestart for elever og foreldre.

– Det er svært uheldig etter to år med pandemi, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø på egne nettsider.

I forrige uke sa arbeidslivsdirektør han til NRK at han rett og slett var usikker på hvem lærerne egentlig streiker for.

– De påstår at lærere har hatt en dårlig lønnsutvikling over tid. Men i vårt tariffsystem er «lærere» alt fra barnehagelærere til lærere med mastergrad.

Forhandlingene i PBL-oppgjøret, som omfatter et stort antall barnehageansatte i privat sektor, starter normalt ikke opp før etter at KS-området er ferdig. På forsommeren ble disse forhandlingene i første omgang utsatt til avtalte reservedatoer 30.-31. august.

Powered by Labrador CMS