Saft lages av rips barna har plukket, og osterester blir til kremost.

– Å skape gode matopplevelser i barnehagen er veldig viktig for oss

Det sier eier og daglig leder Mariann Soltveit i Drømmehagen barnehage. Nå er barnehagen en av seks bedrifter som kan vinne prisen «Årets matgledebedrift 2019».

Publisert

I Drømmehagen barnehage på Frekhaug i Meland kommune lager barn og ansatte ofte mat på bålet når de er på tur, de lager ulike godsaker av frukt og bær de høster selv, og når det nærmer seg jul lager de tradisjonsmat som leverpostei, fårerull, sylteflesk, kryddersild og lefser til barnas eget julebord.

– Å skape gode matopplevelser i barnehagen er veldig viktig for oss, forteller daglig leder Mariann Soltveit.

– Matlaging er en viktig pedagogisk arena. Det er blant annet språk- og sansestimulerende. Barna får smake, lukte, ta og føle på, og det er friske farger, sier den daglige lederen.

Med på hele prosessen

Den Reggio Emilia-inspirerte barnehagen legger stor vekt på at barna skal få medvirke og være med på hele prosessen – fra råvare til ferdig produkt.

Fiskepinnefabrikken er klar. Nå skal det produseres hjemmelagde fiskepinner.

– Når vi er på tur er barna med på å lage maten. Vi lager for eksempel «fiskepinnefabrikk». Da sitter barna på rekke. Noen skjærer opp fiskefileter, noen ruller dem i hvetemel, noen ruller dem i egg og så videre, forteller Soltveit.

– Matlaging er en fin arena hvor barna kan få kjenne på mestring, både gjennom håndtering av verktøy som kokkekniv, men også gjennom å lage mat i fellesskap i barnegruppa enten med de voksne på avdelingen eller sammen med kokken vår. Matlaging er en veldig inkluderende aktivitet. For oss er det ikke sluttresultatet, men veien til målet som er det viktige, sier hun.

Har egen kokk

Helt siden den familieeide barnehagen startet opp i 2013 har det vært ansatt en kokk i barnehagen.

– Kokken er en viktig ressurs for oss. Hun er med i ledergruppa og har bidratt til å spre matglede til alle våre ansatte, sier den daglige lederen.

–  De ansattes holdninger – at de er positive til det man skal smake på – er viktig for at også barna skal få lyst til å smake på nye ting, påpeker hun.

For å heve kunnskapen i personalgruppen, har de ansatte i barnehagen vært på kurs for å lære mer om ernæring og hvordan få barn interessert i sjømat, opplyser Soltveit.

– I tillegg har vi hatt interne arrangementer i barnehagen hvor vi voksne har laget mat sammen, sier den daglige lederen, og legger til:

– Det er viktig at kunnskap ligger i bunn. At de ansatte har kunnskap både om mat og om fysiologiske faktorer, for eksempel om hva som gjør at noen barn sliter med å spise skorper.

– Matlaging er en viktig pedagogisk arena. Det er blant annet språk- og sansestimulerende. Barna får smake, lukte, ta og føle på, og det er friske farger, sier daglig leder Mariann Soltveit.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Osterester blir til smøreost

Det meste av maten som serveres i barnehagen lages fra bunnen av, forteller Soltveit.

– Vi har varmmat til lunsj hver dag, hvorav fisk er på menyen to dager i uka, sier hun.

For å unngå at matrester blir til matsvinn, har kokken og de ansatte i barnehagen flere triks i ermet.

– Vi bruker det meste av rester i sauser og supper, og av osterester lager vi hjemmelaget kremost og prim, forteller Soltveit.

Foreldrene får prøve seg på å lage en av rettene barna får servert i barnehagen.

Lager mat på foreldremøter

De ansatte i Drømmehagen barnehage ønsker ikke bare å spre matglede blant barnehagebarna, men også blant barnas familier, opplyser Soltveit.

– Vi har laget mat på foreldremøter. Da har foreldrene blitt delt inn i grupper og fått være med på å lage retter vi serverer her i barnehagen, forteller hun.

– Vi lager også oppskriftshefter basert på det vi lager i barnehagen, som familiene får med seg hjem slik at de kan lage disse rettene hjemme, sier Solvteit.

På høsten arrangerer barnehagen «besteforeldrekafé».

Her er de seks finalistene til «Årets matgledebedrift 2019»:

  • Restaurant Kokkekollektivet, Halden
  • Drømmehagen barnehage, Frekhaug
  • Scandic Hotel Nidelven, Trondheim
  • Ullerud sentralkjøkken, Drøbak
  • Hjertet kafè Sykehuset Østfold Kalnes, Sarpsborg
  • De 3 stuer avd. Verftsgata, Trondheim

I fjor var det De 3 stuer avd. 121 Trondheim innovasjonssenter som stakk av med førsteplassen.

– Barnehagen har egen gård med masse frukt- og bærtrær. Barna er med på å høste inn plommer og epler. På sommeren plukker de rips og solbær. Av dette lager vi blant annet ripssaft, pai og eplechips som vi serverer på besteforeldrekafeen, forteller Soltveit.

Kan vinne pris

Det målrettede arbeidet med å spre matglede blant både små og store har gjort at Drømmehagen barnehage nå er en av seks finalister som kan vinne prisen «Årets matgledebedrift 2019».

Det er Tine Partner som står bak prisen. Vinneren kåres ut fra den innsats som gjøres for å spre matglede gjennom gode matopplevelser og inspirerende aktiviteter.

I år var 34 bedrifter nominert til prisen. Blant disse ble det først plukket ut 14 semifinalister, som nå er ytterligere redusert til seks finalister.

Brita Unnerud er kundeprogramansvarlig i Tine Partner og sitter i juryen som i høst har besøkt alle semifinalistene.

– Det har vært helt fantastisk å besøke semifinalistene. Juryformann Ørjan Johannessen, som er verdensmester i kokkekunst fra 2015, og resten av juryen, ble svært imponert over all den matgleden og engasjementet som er der ute, forteller Unnerud.

Hun kan slå fast at det ikke blir noen lett oppgave å kåre en vinner.

– Det blir absolutt en tøff jobb å kåre en vinner blant alle disse flinke finalistene. Juryen skulle gjerne ha kåret alle som vinnere – for det er de jo – alle på sine steder, sier Unnerud.

– En anerkjennelse

Daglig leder i Drømmehagen barnehage synes det er veldig stas at barnehagen er en av de seks finalistene.

– Det er en anerkjennelse av at det vi gjør er bra, og det gir motivasjon til å fortsette arbeidet med å spre matglede til barnehagebarna våre og alle rundt, sier Mariann Soltveit.

Kåringen av Årets matgledebedrift 2019 vil foregå på Ostens dag i Oslo 24. oktober.

Powered by Labrador CMS