– Istedenfor å fortsette å kaste gammelt brød bestemte vi oss for å lage krutonger av brødet. Vi tilfører ulike smaker og krutongene blir kjempegode, sier daglig leder Irene Sellevåg.

I denne barnehagen ender verken slappe gulrøtter eller tørt, gammelt brød opp i søpla

– Vi forsøker hele tiden å finne enkle ting vi kan gjøre for å unngå matsvinn, sier daglig leder Irene Sellevåg i Kidsa Løvåsbakken.

Publisert

Denne uken fikk barnehagen Kidsa Løvåsbakken i Bergen tildelt «Matredderprisen» av Q-Meieriene. Prisen fikk de for sitt arbeid i kampen mot matsvinn.

– Vi ønsket å se på hva vi kunne gjøre for å redusere matsvinnet vårt, og begynte med å veie matavfallet som ble kastet på hver avdeling i løpet av en uke. Da så vi også på hva vi kastet av mat og hva vi kunne gjøre med denne maten, forteller daglig leder Irene Sellevåg.

Barna og de voksne fant ut at det ble kastet en del brød.

– Istedenfor å fortsette å kaste gammelt brød bestemte vi oss for å lage krutonger av det. Dette er barna med på å lage. Vi tilfører brødet ulike smaker og krutongene blir kjempegode. De har falt i smak hos både barn og foreldre. Vi ser også at flere har begynt å gjøre det samme hjemme, forteller Sellevåg.

Redder gamle gulrøtter

Slappe gulrøtter finnes det heller ikke lenger mye av i barnehagens restavfall.

– Vi «redder» gulrøttene ved å legge dem i vannbad. Da blir de knasende gode igjen, forteller den daglige lederen.

Matavfallet veies.

Hun opplyser at de har hentet mye inspirasjon fra Mette Nygård Havre, som leder bedriften Grønne verdier og står bak folkebevegelsen «Spis Opp Maten».

– Vi forsøker hele tiden å finne de enkle tingene vi kan gjøre for å unngå matsvinn. Når vi har spist havregrøt, lager vi havregrynspannekaker eller lapper av restene. For oss handler det om å være veldig bevisst på hva vi kan gjøre for å kaste minst mulig, sier Sellevåg.

Samarbeider med lokalbutikken

Arbeidet med å redusere matsvinn er også en kilde til mye undring, opplyser den daglige lederen.

– De eldste barna forsker stadig på hva mer vi kan gjøre for å begrense matsvinnet i barnehagen. Nylig startet vi et samarbeid med lokalbutikken. Vi oppdaget at butikkens kurv med single bananer ikke hadde informasjon som gjorde at folk ville velge disse bananene. Barna har fått ansvar for å lage plakaten som skal henge ved denne kurven. Tanken bak dette samarbeidet er at barna skal få se at det jobbes med å redusere matsvinn også andre steder og at dette er viktig for miljøet vårt, sier hun.

For de aller yngste barnehagebarna handler det mest om at de skal få erfare og oppdage, forteller Sellevåg.

– De skal få smake ulike smaker, sier hun.

– Vi er opptatt av barns medvirkning og at prosjektet skal drives frem av barnas engasjement, sier Sellevåg.

Barna er med på å lage krutongene.

– Matsvinn er noe vi alle må gjøre noe med

Bare i Norge kaster en gjennomsnittlig forbruker rundt 42 kg mat som kunne vært spist hvert år.

– Vi deler ut denne prisen hver måned til noen som gjør det lille ekstra for å kutte matsvinn. Det spiller ingen rolle om det er melk, brød eller bananer som reddes. Det viktigste er at vi må sette fokus på at matsvinn er noe vi alle må gjøre noe med, sier direktør i Q-Meieriene Bent Myrdahl i en pressemelding.

Han var nylig på besøk i barnehagen for å overrekke prisen sammen med juryleder Mette Nygård Havre, som står bak folkebevegelsen «Spis Opp Maten».

– At de mottar Matredderprisen er utelukkende på grunn av et særdeles godt engasjement. Her legges «slappe gulerøtter» i vannbad og ikke minst får foreldrene ta del i opplæringen ved at det serveres mat laget av varer som tidligere ville blitt kastet, sier Nygård Havre i pressemeldingen.

Skaper ringvirkninger

Barnehagen har hatt prosjekter der de har utforsket hva som skjer når de planter frø fra frukt og grønnsaker de har spist.

Daglig leder i Kidsa Løvåsbakken, Irene Sellevåg, syntes det var stor stas å motta Matredderprisen.

– Det var fantastisk å få denne prisen. Her i barnehagen er vi generelt veldig opptatt av mat, miljø og gjenbruk. Det er morsomt å se ringvirkningene av arbeidet vårt; å se at også foreldrene legger merke til det vi gjør. Noen blir kanskje litt mer bevisste hjemme, sier hun.

– Dette er viktig arbeid. Barna som går i barnehagen i dag er morgendagens forbrukere, sier Sellevåg.

Hun forteller at barnehagen akkurat nå er inne i en ny uke hvor de veier matavfallet sitt.

– Det blir veldig spennende å se om de tingene vi har gjort har ført til at matsvinnet er redusert, avslutter Sellevåg.

Q-Meieriene ønsker å fremme de som reduserer matsvinn og skal i slutten av mars 2019 arrangere en egen «Matredderdag» der de skal hedre de som hver dag jobber aktivt i kampen mot matsvinn. Dit skal også representanter fra Kidsa Løvåsbakken.

Powered by Labrador CMS