DEBATT

Erle Sellevåg er pedagog og kronikør, og medforfatter av boken 'Vondt i magen'.
Erle Sellevåg er pedagog og kronikør, og medforfatter av boken "Vondt i magen".

– Vi har ingen barn å miste!

– Går du forbi faren som lukter øl en tidlig ettermiddag? Går du forbi moren som skriker til barnet sitt på en måte som føles ubehagelig? spør pedagog Erle Sellevåg.

Publisert Sist oppdatert

Vi har det travelt både hjemme og på jobb. Vi suser avgårde, levering og henting i barnehage. Videre på aktiviteter, middag, lekser, lek, legging.

Vi som jobber i barnehage har det om mulig enda mer travelt. Mange barn, mye ansvar. Kun to armer, et fang, to øyne og ører per voksen.

Men hvordan vi bruker våre øyne og ører er det avgjørende. Man kan spørre seg om vi i dagens samfunn suser forbi mennesker som roper etter hjelp? De roper jo ikke, de gir oss små hint med sin adferd, sin motorikk, sin fysikk. Spesielt når det gjelder barn. De som enten glir gjennom dagen uten at noen legger merke til dem så mye, de "snille og rolige" barna. Eller de barna som slår, utagerer, roper og skriker.

Ser du dem?

Tar vi oss tid i vår travle hverdag til å se etter? Høre etter? Tenker vi med hjertet? Eller går du forbi han faren som du synes lukter øl en tidlig ettermiddag? Går du forbi moren som skriker til barnet sitt på en slik måte at du kjenner det er ubehagelig?

Og du som jobber med barn; har du kompetanse til å se de sårbare barna? Og vet du hva du skal gjøre dersom et barn ytrer noe bekymringsverdig til deg?

Et barn i en vanskelig livssituasjon trenger deg, det trenger at du ser, at du sanser, at du bryr deg. Enn hvor ubehagelig det er for deg som voksen. Kanskje det er naboen du er bekymret for? Kanskje en nær venn?

Vi som jobber i barnehage er opplært til å tenke barnets beste først, uansett hva. Det er denne holdningen vi vil spre. Relasjoner er viktigst, barna du omgås med må være trygge før flotte pedagogiske planer kan gjennomføres. Se dette, kjære foreldre, ta innover dere hvor viktig det er når pedagogen deres setter opp tema som vennskap og identitet eksempelvis. Da kan man være trygg på at barnet ditt omgås voksne som setter relasjoner høyt.

Men i noen tilfeller mangler voksne rundt om i barnehagene kompetanse. Man føler på en utrygghet. Og med den typen utrygghet har man behov for kunnskap, vi har ingen barn å miste. Alt for få melder til barnevernet fra barnehagen. Man skal ikke gå rundt å spre mistanke ved enhver avvikende adferd, men man skal ha rutiner og et trent øye som gjør at man fanger opp de barna som prøver å sende deg signaler.

Man skal vite hvordan man følger opp med barnesamtaler for å avdekke hva barnet sliter med. Man skal vite hvor og hvordan man skal henvende seg til for eksempel barnevernet. All forskning viser at jo tidligere et barn får hjelp, desto bedre går det med barnet i fremtiden.

Enormt mange barn går i barnehage helt fra de er ett år. Så mange barn, så mange skjebner. Så stort ansvar. Da kan man i alle fall være trygg i sin rolle i jobb med barn, du kan være trygg på at du har kompetanse når det kommer til å se de sårbare barna, tenk for en forskjell du kan gjøre for et barn, eller en familie.

Du er viktig.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Erle Sellevåg er kronikør og forfatter og er en av stemmene i boka «Vondt i magen» som nylig ble utgitt på Kolofon forlag, hvor alle inntektene går til Blå Kors sitt arbeid med sårbare barn. Boka er skrevet som en veiviser fra magefølelse til bekymringsmelding.

Du kan lese mer av Sellevåg her: En pedagogs tanker.

Powered by Labrador CMS