Helle Nebelong er landskapsarkitekt, forfatter og foredragsholder.
Helle Nebelong er landskapsarkitekt, forfatter og foredragsholder.

Dansk landskapsarkitekt: – Barn i byen får for lite kontakt med naturen

Barn trenger et kupert landskap som krever konsentrasjon for å bevege seg i, mener landskapsarkitekt Helle Nebelong som er ekspert på barns oppvekstmiljø.

Publisert Sist oppdatert

Nebelong kommer til Norge i mars for å holde innledningsforedrag om lekenhet i byrom i anledning at Universitetet i Agder åpner et nytt kompetansesenter for lek, skriver Dagsavisen.

Stadig flere bosetter seg i byene. Landskapsarkitekten mener dette er en av vår tids største trusler mot barns oppvekstmiljø.

– Barn i byen får for lite kontakt med naturen uten at konsekvensene av dette tas tilstrekkelig på alvor, sier Nebelong til avisa.

Hun har i flere år arbeidet med å bedre barns rett til fri utfoldelse og nærhet til naturen, og har blant annet designet København kommunes største naturlekeplass på 25.000 kvadratmeter i Valbyparken – den mest brukte lekeplassen i København.

Landskapsarkitekten vil ikke si at barn har best av å vokse opp utenfor byene, men mener både foreldre og barnehager bør bli langt mer bevisst på viktigheten av å la barn få være ute i naturen, klatre i trær og bli skitne.

Nebelong er ingen tilhenger av gummibelagt lekeunderlag, og mener samfunnet er altfor opptatt av å beskytte barn fra alt som er vondt og farlig.

– Barn behøver et kupert landskap, med bakker, stokker, trær og busker som krever konsentrasjon for å bevege seg i. Ifølge forskningen gir disse uteområdene økt konsentrasjon på skolen i tillegg til at det gjør barna bedre i stand til å møte andre mennesker, sier Nebelong til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS