Mære gårdsbarnehage ligger en mil sør for Steinkjer sentrum. Foto: Privat
Mære gårdsbarnehage ligger en mil sør for Steinkjer sentrum. Foto: Privat

Legger ned med tungt hjerte: - Presset på økonomien blir større og større

De ville gjerne fortsette i mange år til. Men for å sikre arbeidsplassene til de ansatte, har Kari Svendgård Holtan og Sissel Rønning valgt å la Mære gårdsbarnehage bli nedlagt og flytte virksomheten til en ny og større kommunal barnehage.

Publisert

I 15 år har Mære gårdsbarnehage vært et tilbud til en liten barnegruppe, rett ved Mære landbruksskole cirka en mil sør for Steinkjer sentrum.

Nedleggelsen vil være et faktum når en ny skole og kommunal barnehage på Mære står klar om noen år.

- Der er det planlagt byggestart høsten 2019. Så når det er klart for innflytting, er vanskelig å si, sier daglig leder Kari Svendgård Holtan.

Det var Trønder-Avisa som først skrev om saken.

Press på økonomien

Holtan sier at avgjørelsen ikke har vært lett, men at det kjennes riktig.

- Det er med tungt hjerte vi legger ned barnehagen. Det har ikke vært noen enkel avgjørelse. Men vi ser hvordan presset på økonomien til de små barnehagene blir større og større. Vi ser at Steinkjer kommune bygger nye enheter og satser på større barnehager. Det vil gjøre den økonomiske situasjonen for oss vanskelig på sikt, sier Kari Svendgård Holtan til barnehage.no.

Steinkjer kommune betaler i dag et tilskudd på 202.380 kroner for barn under 3 år. Det er omtrent på landsgjennomsnittet.

Fikk avslag på å utvide

Mære gårdsbarnehage AS har ifølge barnehagefakta.no 18 barn og er en av de minste barnehagene i Steinkjer.

Foreløpig har det gått rundt økonomisk. Men utsiktene framover er ikke så lyse.

- Vi driver i et gammelt bygg som er ikke bra nok for framtiden. Men økonomisk er det ikke forsvarlig å bygge nytt med det inntektsgrunnlaget vi har. Og da vi søkte Steinkjer kommune om å få utvide barnegruppa, fikk vi avslag. Det ser ut til at de vil satse på egne enheter framover og at de vil bygge større, sier Kari Svendgård Holtan.

- Bra med små

I forbindelse med at Steinkjer kommune planlegger ny skole og barnehage i den samme delen av kommunen, tok kommunen kontakt med alle de private barnehagene i kretsen for å høre deres tanker om framtiden. I den forbindelse fikk Mære gårdsbarnehage tilbud om å bli en del av den nye kommunale barnehagen.

- Det satt langt inne å takke ja til å legge ned. Det er noe eget ved en gårdsbarnehage, og så er det bra med små barnehager – og det står jeg fortsatt for selv om vi blir med i en ny og større kommunal barnehage. Men for oss var dette riktig, slik at vi kunne sikre at de ansatte får beholde arbeidsplassene sine og at barna fortsatt får komme til en god barnehage, sier Kari Svendgård Holtan.

Foreldrene til barna i barnehagen fikk beskjeden i forrige uke. TrønderAvisa siterer Holtan på at foreldrene ble overrasket, men at de samtidig forsto valget barnehagen har gjort.

Oppfyller normen - får ikke ekstra tilskudd

Mære gårdsbarnehage er blant barnehagene som holder til i kommuner som ikke oppfylte bemanningsnormen per 15. desember 2017, men som ikke får ekstra overgangstilskudd på 431.654 kroner denne høsten fordi den selv hadde en bemanning på 6,0 i desember i fjor.

Kari Svendgård Holtan sier at hun føler at Mære barnehage blir straffet for allerede å ha brukt penger på bemanning. Men hun understreker at dette - i deres tilfelle - ikke ville kunnet gjøre noen forskjell med tanke på muligheten for å sette opp et nytt barnehagebygg og forbli en egen barnehage.

Powered by Labrador CMS