Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande, her fotografert under partilederdebatten valgnatten.

Ny makspris vedtatt i Stortinget

Norske foreldre må fra nyttår betale opptil 2910 kroner pluss kostpenger for en barnehageplass.

Publisert Sist oppdatert

Etter budsjettavtalen med Venstre og KrF fikk regjeringen gjennomslag for forslaget om å øke den maksimale foreldrebetalingen i barnehage fra 2.730 kroner til 2.910 kroner.

Økningen ble formelt vedtatt av Stortinget tirsdag.

Øker mer enn prisstigning

Hadde prisen blitt justert i takt med prisveksten i samfunnet, ville den månedlige økningen vært på 70 kroner. Den reelle prisveksten er beregnet til 110 kroner.

Eventuelle kostpenger kommer på toppen av dette.

Ikke alle skal betale full pris for barnehageplass. I 2015 innførte regjeringen en ordning som gikk ut på at hvis maksprisen er høyere enn 6 prosent av den samlede inntekten til husholdningen, skal du ha en redusert pris.

Flere får gratis kjernetid

I neste års statsbudsjett heves inntektsgrensen for gratis kjernetid i barnehage til 535.000 kroner.

Venstre fikk gjennomslag for kravet da partiet sammen med KrF forhandlet med regjeringspartiene Høyre og Frp om statsbudsjettet.

I dag gis tilbudet til familier som har en samlet inntekt på under 450.000 kroner. Når inntektsgrensen heves fra 1. august 2018, koster det staten 24,8 millioner kroner ekstra i 2018.

Tidligere er det anslått at justeringen fører til at 6.000 flere barn nå får billigere barnehage eller gratis kjernetid.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS