Flom i Brynsåa torsdag 18. mai.
Flom i Brynsåa torsdag 18. mai.

I 2014 fikk barnehagen omfattende skader som følge av flom. I går var det nære på igjen

– Denne gangen gikk det heldigvis bra takket være iherdig innsats fra gravemaskinkjørere, sier styrer Gunn Mona Pedersen i Hågåsletta Barnehage i Øyer.

Publisert Sist oppdatert

Kraftig regnvær førte torsdag til at elva Brynsåa i Øyer kommune flommet over og truet bebyggelsen i nærheten.

Det melder GD.

Tre gravemaskiner kjempet på spreng utover ettermiddagen med å grave opp elveløpet slik at vannet ikke skulle ta nye veier.

– Vi var tidlig på plass for å grave ut masse av elva og nå har vannstanden gått ned mye, sa Kåre Odden i Mesta til GD litt etter klokken 21.00 torsdag kveld.

Mindre skader

Midt oppi det hele var Hågåsletta Barnehage som ligger tett inntil elva.

– Denne gangen gikk det heldigvis veldig bra takket være iherdig innsats fra gravemaskinkjørerne, sier styrer i Hågåsletta Barnehage, Gunn Mona Pedersen, til barnehage.no fredag.

Styreren kan rapportere om noen mindre skader på uteområdet.

– Det er noen skader på gjerder rundt barnehagen og lignende, men ikke store materielle skader. Vi var veldig heldige i går, sier hun.

Rammet av flom også i 2014

Barnehagen var ikke like heldig da Brynsåa gikk over sine bredder våren 2014. Da kom vannet helt inn i barnehagen og det ble store skader både innvendig og på uteområdet.

– Det hadde nok gått like ille denne gangen hvis ikke gravemaskinene hadde vært der i går, sier Pedersen.

– Hvor mye fikk barna med seg av det som skjedde i går?

– Jeg tror ikke de fikk med seg så veldig mye. Elven begynte for alvor å gå over sine bredder først rundt stengetid, sier Pedersen, og forteller at hun og de andre ansatte var i barnehagen i går kveld for å prøve å rydde ting unna i tilfelle vannet skulle komme inn i barnehagen.

Barnehagen holdt åpent som vanlig i går og vil holde åpent også i dag, opplyser styreren.

– Men vi har oppfordret de som har mulighet til det om å holde ungene hjemme i dag, for vi har foreløpig ikke noe sikkert uteområde og det er også litt begrenset med adkomst til barnehagen, sier Pedersen, som nå håper at kommunen tar tak og får sikret elveløpet.

I dialog med NVE

På spørsmål fra barnehage.no om hva kommunen eventuelt vil gjøre for å sikre elveløpet svarer sektorleder for plan og utvikling i Øyer kommune, Annikken Reitan Borgestrand, følgende:

– Vi er i dialog med NVE. De skal komme hit og se på skadene over helgen, og da blir det gjort en vurdering sammen med dem om hva vi skal gjøre videre.

– Det vi gjør nå, er at vi setter inn tiltak for å sikre områdene der det er skader, slik at disse områdene er sikret for publikum, legger Borgestrand til.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS