– Vi skal vise barna alle verdiene et godt måltid gir oss, sier Ryfylkekokken Frode Selvaag, som sammen med Arne Brimi og Læringsverkstedet har utviklet konseptet «Et godt måltid». Arkivfoto.

Mener mat skaper klasseskiller i barnehagen

Mat er et konkurransefortrinn, mener de store private barnehageaktørene. Foreldreutvalget for barnehager er bekymret for klasseskiller.

Publisert Sist oppdatert

I Munkebekken idrettsbarnehage i Oslo får barna tre måltider per dag laget av barnehagens egen kokk. Det koster foreldrene 695 kroner per barn i måneden. Det er foreldrene villige til å betale for, sier styrer Linda Pettersen til magasinet D2.

Les hele saken her.

Rammeplan for barnehage pålegger barnehagene å motivere barna til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for at sunn mat kan bidra til god helse.

I den nasjonale Foreldreundersøkelsen fra 2016, kom det frem at 46 prosent av foreldrene med barn i private barnehager er svært fornøyd med mattilbudet, mens andelen er bare 34 prosent i kommunale barnehager.

Konkurransefortrinn

To av de største private barnehagekonsernene i Norge, Espira og Læringsverkstedet, løfter frem gode måltider som et sterkt konkurransefortrinn.

Espira-barnehagene, som eier 95 barnehager, har fra januar i år tilbudt fullkost. Konsernets egen kartlegging, utført av Opinion, viste at 62 prosent foretrekker at barnet spiser alle måltider i barnehagen. Matpengene hos Espira ligger på 300-450 kroner per barn per måned. I de kommunale barnehagene varierer kostpengene, men ligger som regel lavere enn dette.

Barnehagene har helt ulike forutsetninger for å oppfylle målene i rammeplanen, påpeker Foreldreutvalget for barnehager (FUB). FUB ønsker at barnehagene kan være en arena som visker ut forskjeller.

Klasseskille

– En barnehage som har kokk vil kunne tilby helt annet enn en som barnehage som tar 150 kroner i kostpenger, sier leder Marie Skinstad-Jansen i FUB til D2.

– Når foreldre har råd til å betale opptil 700 kr sier det seg selv at det kan bli klasseskiller, sier hun.

I en kronikk i Dagbladet nylig, tok FUB til orde for å innføre en nasjonal minstestandard for kostpenger, for å sikre et godt nok tilbud til alle barn, og at også kostpenger faller bort for foreldre med krav på oppholdsreduksjon.

– Enkelte foreldre har så dårlig råd at de må velge bort måltider i barnehagen, sier Jansen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.