Mener mat skaper klasseskiller i barnehagen

Mat er et konkurransefortrinn, mener de store private barnehageaktørene. Foreldreutvalget for barnehager er bekymret for klasseskiller.

Publisert Sist oppdatert

I Munkebekken idrettsbarnehage i Oslo får barna tre måltider per dag laget av barnehagens egen kokk. Det koster foreldrene 695 kroner per barn i måneden. Det er foreldrene villige til å betale for, sier styrer Linda Pettersen til magasinet D2.

Les hele saken her.

Rammeplan for barnehage pålegger barnehagene å motivere barna til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for at sunn mat kan bidra til god helse.

I den nasjonale Foreldreundersøkelsen fra 2016, kom det frem at 46 prosent av foreldrene med barn i private barnehager er svært fornøyd med mattilbudet, mens andelen er bare 34 prosent i kommunale barnehager.

Konkurransefortrinn

To av de største private barnehagekonsernene i Norge, Espira og Læringsverkstedet, løfter frem gode måltider som et sterkt konkurransefortrinn.

Espira-barnehagene, som eier 95 barnehager, har fra januar i år tilbudt fullkost. Konsernets egen kartlegging, utført av Opinion, viste at 62 prosent foretrekker at barnet spiser alle måltider i barnehagen. Matpengene hos Espira ligger på 300-450 kroner per barn per måned. I de kommunale barnehagene varierer kostpengene, men ligger som regel lavere enn dette.

Barnehagene har helt ulike forutsetninger for å oppfylle målene i rammeplanen, påpeker Foreldreutvalget for barnehager (FUB). FUB ønsker at barnehagene kan være en arena som visker ut forskjeller.

Klasseskille

– En barnehage som har kokk vil kunne tilby helt annet enn en som barnehage som tar 150 kroner i kostpenger, sier leder Marie Skinstad-Jansen i FUB til D2.

– Når foreldre har råd til å betale opptil 700 kr sier det seg selv at det kan bli klasseskiller, sier hun.

I en kronikk i Dagbladet nylig, tok FUB til orde for å innføre en nasjonal minstestandard for kostpenger, for å sikre et godt nok tilbud til alle barn, og at også kostpenger faller bort for foreldre med krav på oppholdsreduksjon.

– Enkelte foreldre har så dårlig råd at de må velge bort måltider i barnehagen, sier Jansen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS