Trond Ellefsen (Delta), Anne Green Nilsen (Fagforbundet) og Terje Skyvulstad (Utdanningsforbundet), møtte PBL i Bodø tirsdag. Det ble et relativt kort møte.Foto: Anders Bergundhaugen
Brudd i PBL-oppgjøret
Det er brudd i forhandlingene mellom PBL på arbeidsgiversiden og fagforeningene Utdanningsforbundet, Delta og Fagforbundet.
Partene satte seg ned sammen klokken 13 tirsdag, og i utgangspunktet var det satt av to dager til forhandlingene. Bruddet var et faktum ved 16.30-tiden.
– Avstanden mellom partene var dessverre for stor til at det var mulig å bli enige om et forhandlingsresultat, selv om vi på forhånd visste at det ville bli krevende forhandlinger, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL (Private Barnehagers Landsforbund).
Politiske beslutninger
Han legger en stor del av ansvaret på politikerne som styrer reguleringen av barnehagesektoren. På grunn av politiske beslutninger er partene satt i en umulig situasjon, ifølge Schjederup.
– Våre medlemmer ønsker veldig gjerne å kunne tilby ansatte minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som kommunene. Dette er vårt mål også ved dette oppgjøret. Men politiske beslutninger, blant annet et kutt i pensjonspåslaget på 600 millioner kroner i året, har fjernet den økonomiske bærekraften i sektoren. Det gjør det umulig å møte alle kravene fra motparten i år.
Det var også på pensjon at forhandlingene strandet.
– PBL ønsker å svekke pensjonsordningen. Det kan vi ikke gå med på. Private Barnehagers Landsforbund er ikke villig til å innfri det de har forpliktet seg til i tidligere protokoller mellom partene. Dermed var brudd uunngåelig. sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.
– Avstanden mellom partene var for stor. Vi krevde innføring av Fellesordningen for AFP (avtalefestet pensjon) fra 1.1.2023, noe PBL ikke var villig til å innfri. Dette opplever vi som et klart løftebrudd og det gjorde det umulig å gå videre med forhandlingene, sier forhandlingsleder og 1. nestleder i Delta, Trond Ellefsen.
– PBL ville ikke innfri partenes felles forpliktelser, som er nedfelt i protokoller fra tidligere tariffoppgjør. Kravene fra PBL ville svekket våre medlemmers tjenestepensjonsordning, fortsetter Ellefsen.
– Vi opplever dette som et løftebrudd. PBL var ikke villig til å innfri partenes forpliktelser nedfelt i protokoller fra tidligere tariffoppgjør. I tillegg ville krav fra PBL svekket våre medlemmers tjenestepensjonsordning, sier forhandlingsleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet.
Annonse
Pensjonsavtalen i PBL-området har alltid ligget nær opptil tjenestepensjonen i kommunale barnehager. For å opprettholde denne relasjonen er det helt nødvendig å innføre Fellesordningen for AFP, samt videreføre sparesatser i «Barnehagepensjon» på det nivået som ble avtalt i 2019, mener fagforeningene.
– Ikke mulig
– Vi ble møtt med en samlet pakke krav når det gjelder pensjon som det ikke var mulig for PBL å imøtekomme. De samlede merkostnadene for våre medlemsbarnehager ville vært formidable og ikke til å leve med for en bransje der svært mange virksomheter fra før har kostnader som overskrider inntektene, kommenterer Schjelderup.
– Det er ikke noe å si på viljen, men dessverre er ikke evnen til stede. Politikerne må ta et stort ansvar for at de har satt sektoren i denne situasjonen. Private barnehager får fra før mindre offentlig finansiering enn kommunale barnehager. Kutt i tilskudd – og også nye særregler for private barnehager – har i år svekket likebehandlingen ytterligere. Da er det ikke mulig å innfri krav som vil gi betydelige økninger i barnehagens personalkostnader. Det ville vært uforsvarlig i dagens situasjon og det kan vi ikke være med på, sier Schjelderup.